Hlavní navigace

Názor k článku Peer to peer sítě od A do Z: Direct Connect od Radek Zajíc - DC nikdy nebylo celosvetove rozsirene, spis slo vypozorovat,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 8. 2008 9:38

    Radek Zajíc
    DC nikdy nebylo celosvetove rozsirene, spis slo vypozorovat, ze nektere staty maji daleko vetsi zastoupeni mezi DC huby. Cechy a severske staty myslim patrily vzdy mezi ty nejaktivnejsi :-)

    S tim souvisi i to, co autor v clanku jen natuknul - pomerne velka cast softwaru pro DC (huby, klientsky software) pochazi (nebo je alespon upravovana) ceskymi programatory. Jmenujme napr. CZDC++ bo StrongDC++ a VerliHub a PtokaX.

    V dobe, kdy CZPRO bezelo na jistem univerzitnim pocitaci, bylo opravdu nejmocnejsim hubem siroko daleko. Ty casy jsou davno pryc, dnes neni problem mit hub na rychle lince, ale napr. ve zminovanem roce 2002 rozhodne nebyla stomegabitova linka dostupna kazdemu, jako dnes.

    V clanku autor zminuje i nektere prezdivky lidi, kteri se na DC scene zapsali pomerne vyrazne. PPK, Jaaa...

    Otazka vlastniho hubu nenarazi na problem technologicky (HW i SW mame, pripojeni taktez), ale spise legislativni. Nevim, ze by snad doslo ze strany policie k nejakemu zasahu proti hubu, pravdou je, ze DC huby vzdy balancovaly na pomezi (i)legality. Hub sam nic nenabizi, jen poskytuje sluzbu vyhledavani a chatu. Obvykle ma v podminkach pouziti, ze pripojeni uzivatele nesmi nabizet veci, ke kterym nemaji opravneni. Je vsak otazkou pro pravnika, jestli tohle staci (ja doufam, ze ano).

    K otazkam zasahu proti uzivatelum DC - ano, policie se na DC zameruje, protoze je tam pomerne snadne identifikovat druhou stranu (dle IP), snadno zjistite, co vsechno sdili (stahnete filelist, byt ten muze byt podvrzeny) a navic na ceskych hubech je velka koncentrace *ceskych* uzivatelu, proti kterym jdou (zahranicni uzivatele ceskych hubu by postihovali taktez, ale jaksi s nimi zahranicni policejni organy nechteji moc aktivne spolupracovat).

    Na tema zasahu bylo dost napsano napr. zde:
    http://www.lupa.cz/clanky/v-cr-probiha-rozsahly-zatah-proti-uzivatelum-p2p-siti/nazory/vse/

    V odkazovane diskusi je nazor od cloveka s nickem Grovik, ktery vse popisuje pomerne verne. Sam jsem pod nektery z techto clanku pridaval komentar s podrobnejsimi informacemi, ale ted ho nemuzu najit. Jeste bych dodal, ze PCR zatim mela jen par vetsich akci proti "sdilecum" - jestli nejaka mela efekt nevim, ono zpracovani tech dat od nekolika tisic uzivatelu dalo vysetrovatelum pomerne dost zabrat :-) a vzhledem k tomu, ze od sberu dat do dneska ubehlo peknych par let, je otazkou, jestli nekomu neco dokazou.

    Samozrejme, pokud jde o rychlou akci typu "zjistime, kdo co sdili, za par dni nabehneme k nemu domu a zabavime pc" (tak to probihalo v Klasterci), tam si asi carku za vyreseny pripad udelaji...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).