Hlavní navigace

Pět příkladů podařených HbbTV aplikací na světových televizních stanicích

13. 5. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Arte
Hybridní televizní vysílání zažívá zejména v posledních dvou letech intenzivní rozmach. K průkopnickým německým, britským nebo francouzským stanicím se přidávají i ty na východ od nás. Co zajímavého dnes světové HbbTV aplikace nabízejí?

Pět následujících příkladů přibližuje novější i starší koncepty zaměřené na různé přístupy k hybridnímu obsahu. 

Nejlepší videoarchiv (ARTE)

Francouzsko-německá kulturní stanice ARTE loni získala ocenění HbbTV Award za uživatelské rozhraní svého videoarchivu. VOD nabídka provází uživatele doporučenými pořady pro konkrétní den, upozorňuje na nejnovější i nejsledovanější programy a třídí odvysílané materiály do sedmi různých kategorií. Divák si tak může vybrat, zda ho zajímají filmy, dokumenty o politice, kulturní pořady, záznamy koncertů, historie, věda, nebo příroda. Porotci soutěže vyzdvihli elegantní design, bohatou nabídku a propracovaný uživatelský zážitek.


Autor: Arte

Vstupní menu


Autor: Arte

Kategorie pořadů

Red Button (ProSieben.Sat1)

Německá mediální skupina představila současnou podobu HbbTV rozhraní v srpnu 2018. Zpřístupňuje videoarchiv, aktuální zpravodajství, bonusy k právě běžícím pořadům, hry nebo hlasování. Technický základ je společný pro několik spřízněných stanic, kromě Pro7 také Sat.1 nebo Kabel Eins. 

Podobně jako u ARTE jsou videoarchivy uspořádané i do tematických kanálů – o autech, vaření nebo s výběrem humorných scének. HbbTV je navrženo tak, aby divák mohl používat jeho funkce, ale souběžně se mohl dál dívat na lineární vysílání. Může například při sledování soutěží tipovat, který z hráčů zůstane ve hře. Podle údajů mediální skupiny se do hlasování zapojí 26 procent diváků, kterým se výzva zobrazí.


Autor: ProSieben.Sat1

I při zapnutém HbbTV je možné stále sledovat vysílání

Závody MotoGP v HbbTV 2.0 (2-Immerse)

Televize BBC, telekomunikační firma BT, Cisco nebo německý Institut für Rundfunktechnik spojily síly ve společném projektu 2-Immerse. Podpořen byl evropskou dotací a vyvíjí platformu pro aktivní zapojení diváka do vysílaného obsahu prostřednictvím různých zařízení, která má zrovna po ruce. 

Interaktivní funkce je tedy možné vyvolat buď na televizním ovladači přes HbbTV, na obrazovce mobilu, anebo v aplikaci na tabletu. Porotu HbbTV Awards nadchlo demo aplikace propojené s přenosem závodu MotoGP, které umožňovalo přepnout na kameru zabudovanou ve stroji konkrétního jezdce, zpětně přehrávat některé úseky nebo si prohlížet doplňující informace.


Autor: 2-Immerse

MotoGP multiscreen


Autor: 2-Immerse

MotoGP multiscreen. Přímý přenos je synchronizován v televizi i na tabletu. Přes tablet je možné vyvolat doplňující informace nebo vybrané záznamy na televizní obrazovku.

Nejlepší doplněk živého vysílání (První kanál)

Hlavní program ruské televize, První kanál, zprovoznil aplikaci pro hybridní televizi v dubnu 2018. Propojil ji s dětskou verzí pěvecké soutěže Hlas Ruska. Diváci si prohlíželi medailonky soutěžících, podrobnosti o písničkách, hodnotili výkon moderátora a hlasovali o porotcích pro další sezónu. V té pak hlasovali o nejlepším porotci a stanice vyhlásila nejenom nejlepšího zpěváka, ale i porotce. Za to Rusové dostali ocenění při HbbTV Awards. 

Nabídka HbbTV se stále rozšiřuje, například při hře Chcete být milionářem? mohou diváci tipovat správné odpovědi na otázky a uvidí, kolik uživatelů se rozhodlo stejně.

BRAND24


Autor: První kanál

Hlasování pro nejlepšího porotce v pěvecké soutěži Hlas


Autor: První kanál

Divácký kvíz během vysílání soutěže Chcete být milionářem?

Návštěva Berlínské zdi (RBB)

Veřejnoprávní televize a rozhlas pro oblast Berlína a Braniborska, RBB, stojí za interaktivní aplikací o Berlínské zdi. Tvůrci vybrali v archivu 250 videozáznamů od stavění zdi v roce 1961 až po znovusjednocení Německa v roce 1990. Právě výroční den spojení východního a západního Německa – 3. říjen – se před pěti lety stal okamžikem spuštění aplikace v HbbTV. Diváci také mohli přes obrazovku přidávat své komentáře a dojmy ze speciálního vysílání k pádu zdi.


Autor: RBB

Dějiny Berlínské zdi obrazem v hybridní televizi

Viděli jste jinou zajímavou realizaci HbbTV? Podělte se o ni v komentářích.

Používáte funkce hybridní televize (HbbTV)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).