Hlavní navigace

Názor k článku Peter Lelovič: Když práce přibývá aneb zničí už internet konečně dělení společnosti na třídy? od Jurax - Ale kuš - ještě dlouho technologie nebudou moci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2013 1:13

    Jurax

    Ale kuš - ještě dlouho technologie nebudou moci úplně nahradit člověka ani v jednoduchých pracech - technicky, natož ekonomicky. Pokud vůbec někdy ... Příklady si jistě při Vašem rozhledu najdete sám.

    Už jen uklid domácnosti, prádlo (musí se před vložením do pračky přetřídit, což by vyžadovalo dnes i zítra velmi sofistikovanou a drahou techniku nebo prádlo s čipem) a po vyndání ze sušičky se musí něco vyžehlit a všechno uklidit, nebo vaření ... na tépichy a podlahy už roboti jsou, na mytí nádobí taky, ale z myčky do polic už kastróly nenaskáčou ... jistě, i tohle lze řešit jednorázovými oděvy i kastróly, ale ekonomika, zdroje ...

    A nepodceňujte lidi - Vy (možná) umíte byznys, ale nejspíš neumíte udělat ze dřeva poličku či sroubit krov, opravit prasklou stoupačku, okachličkovat stěnu v koupelně, vyměnit vadnou zásuvku tak, aby ta Vámi namontovaná byla funkční a nesmrtící :-) nebo opravit i banální věc na vlastním autě - a na tohle všechno budete potřebovat ještě dlouho lidi, kteří nebudou potřebovat MBA, ale neporaní se šroubovákem ... a vůbec když bude moc byznysmenů a málo tesařů, byznysmeni budou bez práce a budou tesařům podávat hřebíky, protože sekyrkou by se poranili :-) - a samozřejmě budou placeni jako helfr, tedy míň jak tesař... ono se to u některých profesí tzv. bílých límečků projevuje už dnes ... :-)

    Obecně - lidé si skutečně nejsou rovni - ale díky dělbě práce jsou nebo mohou být platnými členy své komunity, i když nebudou znát takovou z mého pohledu trivialitu (jsem vzděláním matik), jakou je důkaz L'Hospitalova pravidla :-) ... nebo napsat SQL dotaz s klauzulí HAVING :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).