Hlavní navigace

Pětkrát ne Microsoft Windows

18. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Hledat nejhorší funkce v historii Windows je poměrně snadné. Často tomu nepomáhá jen neschopnost vývojářů, ale i neúprosný zub času. Pojďme se podívat na pět funkcí, které se týkají nejnovějších Windows Vista nebo velmi oblíbených Windows XP a Microsoft si je za rámeček nedá.
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Americký magazín PC World sestavil přehled dvaceti nejhorších funkcí v historii operačního systému Windows, což již jistě víte z pondělní zprávičky. Ne se vším v tomto přehledu mohu souhlasit, ale přesto nebo právě proto jsem se inspiroval k sepsání pěti funkcí, které mi na Windows momentálně nejvíc vadí (z uživatelského hlediska). Omezil jsem se raději jen na Windows XP a Windows Vista. Starší a již nepodporované systémy na následujících řádcích zcela ignoruji, protože o mrtvých jen dobře.

Ze všech kandidujících funkcí jsem vybral pět. Zdůrazňuji, že bezpečnostní trhliny nepovažuji za funkce…

Správa operační paměti

Na Windows XP je jasně vidět, že vznikala v době, kdy paměti byly drahé, jenže ani dostatek volné kapacity nedokáží využít hospodárně a raději naprosto zbytečně používají stránkovací soubor na pomalém pevném disku. Pokud počítač nevypínáte, tak se během pár dnů bude systém vláčet se stránkovacím souborem ohromných rozměrů a bez ozdravného restartu bude z vašeho počítače za desetitisíce pomalý low-endový šnek.

Swapování lze sice vypnout, jenže pak jsou tu programy, kterým se vypnuté swapování nelíbí. Můžete sice nastavit nějaký malý stránkovací soubor, abyste se tomuto problému vyhnuli, ovšem to znovu nastupují Windows s hláškami o příliš malém stránkovacím souboru. Je to začarovaný kruh, ze kterého pro běžného uživatele není snadná cesta ven. Windows Vista si naštěstí ve správě paměti vedou o poznání lépe.

Windows Genuine Advantage

Program u nás známý jako Výhody legálních Windows bohužel dopadl jako skoro všechna opatření proti pirátům: zloději se smějí a platící zákazník trpí. Souhlasím s myšlenkou, aby si legální uživatelé mohli stahovat bonusový obsah a v principu nemám nic proti, když se chce Microsoft nejdříve přesvědčit, jestli mám Windows legálně či nikoliv. Jenže bonusového obsahu je hrozně málo a nepodařilo se zabránit jeho úniku, takže k němu má přístup prakticky kdokoliv.

Navíc s procesem kontroly pravosti kopie byly, jsou a dost možná i nadále budou problémy. Stane se, že legální Windows jsou chybně označena za pirátskou kopii a platící zákazník je obtěžován nesmyslnými hláškami. O to horší je situace ve Windows Vista, kdy se systém, jenž neprojde kontrolou, může deaktivovat do takové podoby, že se s ním nedá řádně pracovat. Jednou se dokonce stalo, že pro stažení patche řešícího záměnu legální kopie za nelegální bylo nutné zkontrolovat pravost kopie, což pochopitelně nešlo.

Windows Ultimate Extras

Jakmile byly zveřejněny finální ceny všech edicí Windows Vista, nejeden novinář si vzal na mušku cenu nejlépe vybavené edice Windows Ultimate. Microsoft však přišel s programem Ultimate Extras a dodnes mám silný pocit, že šlo o hodně narychlo vymyšlenou záležitost. Uživatelé nejdražší edice by tedy měli dostávat jistý exkluzivní obsah. Ze začátku to vypadalo slibně, ale nyní je to už několik měsíců, co žádný Extras nevyšel a Microsoft omluvami pouze získává čas.

Jako výkladní skříň programu Ultimate Extras bývá označován nástroj Windows DreamScene, který přináší animovanou plochu. Praktický užitek nulový, ale patřím mezi uživatele, kteří pro potěchu oka trochu toho výkonu obětují, když jej navíc při své práci ani nepotřebují. Jenže slavný Windows DreamScene nepřináší žádnou hardwarově akcelerovanou 3D animaci, ale pouze na ploše přehrává video, což umí bezplatný VLC Player už hodně dlouho. DreamScene je mimochodem stále ve fázi betaverze.

Aero bez virtuálních ploch

S virtuálními plochami jsem se poprvé setkal při mých seznamovacích dýcháncích s tučňákem a od té doby si bez nich nedovedu představit každodenní práci s počítačem. Že jejich podpora chybí ve Windows XP, to bych ještě odpustil. Proč však něco tak triviálního chybí ve Windows Vista, která marketingově velmi sází na své grafické prostředí, absolutně nechápu. Osobně bych je ocenil mnohem více než stíny pod okny.

Podobně nechápu, proč čistá Windows XP neumí přehrávat filmová DVD a proč vypalování vestavěné v Průzkumníkovi podporuje zápis pouze na CD, ale to už odbočuji. Jediná snaha Microsoftu v oblasti virtuálních ploch je bezplatný doplněk vydaný v rámci PowerToys for Windows XP, který ovšem prakticky nic neumí (přesouvání oken mezi plochami, rozdílní zástupci na různých plochách).

Fajn, ale ať Microsoft neočekává, že až za deset let vyjde další verze Windows, že budu při předvádění virtuálních ploch skákat metr do vzduchu.

Povinný restart po aktualizování

Občas se jako uživatel cítím nesvéprávný. Nedivím se, že výrobci softwaru raději myslí na (nebo i za) neopatrné uživatele, ale všeho moc škodí. Nechávám aktualizace automaticky stáhnout, ale jejich instalaci provádím ručně. To standardní nastavení Windows dovoluje.

Už ovšem uživatele nenechají restartovat celý počítač, až když on sám uzná za vhodné. Každou chvíli vyskakuje okno nabádající k restartu a nebo se rovnou zobrazí odpočet sekund zbývajících do restartu. Občas se tomu spěchu musím smát.

BRAND24

Microsoft často uměle zdržuje vydání záplaty do druhého úterý v měsíci a pak dělá, jako když jde o sekundy. Opravdu bych za svým hardwarovým firewallem a se svou paranoidní bezpečnostní politikou ten půlden vydržel a restartoval, až se mi to bude hodit.

Ještě že ve Windows Vista se počet nutných restartů výrazně snížil, ale ideální to stále není.

Jak často vás dokáže vytočit vás operační systém?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).