Hlavní navigace

Philips 40PFL6606H pro rok 2011: extrémně úsporný, extrémně dobrý

11. 5. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Tak tohle je nářez! Energetická třída A+, 48 wattů spotřeby a tlačítko úplného vypnutí. Energeticky je tenhle televizor při 102 cm úhlopříčky opravdu hodně nenáročný! Parametry jsem si přitom vyčetl z nového energetického štítku Evropské unie, což je jedna z nejužitečnějších věcí, které byly v poslední době na této úrovni vykonány. O to víc jsem byl zvědav, jaký vlastně bude a jakými vlastnostmi se při dané, nijak vysoké ceně, pochlubí. Předpoklady k tomu má všechny.

Design je elegantní – broušený zatmavený kov jako vrchní část rámu a tenká kovová, subtilně a zároveň bytelně působící, noha spojující podstavec s panelem. Ne že by vzhled, ale i vývody rozhraní na zadní straně Philips nezvládl. A to včetně tlačítka úplného vypnutí, které jde tentokrát nahmátnout snadno.

O to víc zamrzí konec působení Philipsu v televizním segmentu. Minulý rok měl nejstabilnější televizní LCD řady na trhu. Letos – a o tom jsem přesvědčen – tomu nebude jinak. Bohužel bezzubý marketing jich asi neprodal tolik, kolik se očekávalo, takže jak DigiZone.cz před nedávnem napsala, spojuje se (joint venture) s firmou TPV Technology. Co spojuje. Spíše „spojuje“, protože 30 %, které si v nové firmě ponechává, neznamená nic než symbolickou účast.

Philips 40PFL6606H na stěnu

Elegance z každého detailu, to vše plus podstavec za 23.990 Kč. Vrch rámu je z leštěného kovu a ze zpracování čiší kvalita.

Poslední evropský výrobce masové spotřební elektroniky, je pomalu na odchodu. Televizory má výborné, takže kupujte, protože záhy nebudou a zbude asi jen značka. Jako v monitorech, kde popravdě řečeno nepůsobí příliš věrohodně. Takový je ale život. Někdo odchází, jiný profituje. Nechme ale nostalgie a podívejme se bez zábran na zoubek tomuhle vskutku krásnému kousku.

Philips 40PFL6606H instalace průvodce

Na závěr instalace váš čeká výborný průvodce nastavení obrazu a zvuku podle vašich preferencí a také možnost zapnout energeticky nejvýhodnější re­žim.

Instalace tradičně i s průvodcem nastavením vašich preferencí

Zapojení a naladění televizoru je svižné, a to včetně snadné montáže podstavce. V jednom místě můžete dokonce sáhnout i po volbách pro osoby s postižením zraku a sluchu, ale vysílání v Česku je – na rozdíl od Belgie, Nizozemska a Německa – úplně ignoruje. Na závěr máte také možnost využít sofistikovaného průvodce pro nastavení obrazu a zvuku podle vašich preferencí. Novinkou je obrazovka, která vám ukáže rozdíl mezi vaším osobním nastavením obrazu a energeticky nejefektivnějším nastavením, které si můžete i vybrat.

Klasikou je pak závěrečné přehrání klipu v HD, abyste viděli, co všechno můžete z vašeho televizoru dostat. To je samozřejmě užitečné, protože na DVB-T tohle nezjistíte a Blu-ray má stále málokdo. V každém případě je co do příjmu pro tuto televizi nejlepší volbou HD balíček od Skylinku a když uvidíte výsledek, budete možná stejně uneseni jako já.

Philips 40PFL6606H dálkáč

Dálkový ovladač má stejně neobvyklý tvar jako loni, avšak výborně se drží a má výborné rozložení. Nebýt absence samostatného tlačítka pro EPG a tří zcela neoznačených tlačítek, byl by opravdu výborný. A ještě drobnost – nerozumím tomu, proč se designéři Philipsu stále tak brání dát na „OK“ seznam naladěných kanálů. Je to nejen logické, ale i ergonomické.

Klasické ovládání, i když…

Od loňského roku se nezměnilo mnoho, ale něco přece jenom. Především na dálkovém ovladači přibylo tlačítko „Find“, kterým se – kupodivu – vstupuje do přehledu naladěných kanálů. Škoda, že to také nejde tlačítkem „OK“, které nemá v tomto okamžiku žádnou funkci a cesty některých „inovací“ zkrátka zůstávají utajené.

Jinak je dálkový ovladač velice příjemný, dobře se drží v ruce a zvyknout si musíte hlavně na to, že se postupná volba kanálů dělá tlačítky do stran umístěnými vedle šipkových kláves vlevo a vpravo.

Philips 40PFL6606H menu hlavní

Do hlavního menu se dostanete tlačítkem „Home“ s ikonkou domečku. Oproti loňským modelům se byla jen trochu upravena grafika.

Menu na tlačítku „Home“ je ve stále stejné podobě i když doznalo lehkých úprav grafiky. Z něj se také nově vstupuje do EPG. Tady bych se zbytečně opakoval, protože snad každému, kdo někdy měl DVB-T je jasné, jak frekventovaná je to volba a že by si rozhodně zasloužila samostatné tlačítko.

K menu mám jedinou výhradu – nedá se v něm kolovat, což je určitě škoda.

Tři ze čtyř teletextových kláves mají při sledování televizoru své funkce, ale jsou – stejně jako v loňském roce – neoznačené. Jednou vyvoláte a ovlivníte podpůrné elektronické systémy, jako například HD Natural Motion, zeleným tlačítkem se ocitnete v režimech úspory energie a žlutým vyvoláte příručku, která je opět zabudovaná. Modré nemá funkci žádnou a Philips sem bezbolestně mohl umístit alespoň EPG a třeba ho opět nepopsat…

A abych ještě nezapomněl – staronově na dálkovém ovladači najdete i zrušené tlačítko „Source“ přepínající mezi jednotlivými vstupy. Napojené zařízení si ovšem stejně jako v loňském roce, můžete pojmenovat a definovat přímo do nabídky „Home“, pokud ho máte od Philipsu a připojené přes HDMI nainstaluje se sem automaticky. Hezká funkce!

Philips 40PFL6606H podstavec

K elegantnímu televizoru patří elegantní podstavec. Může se zdát trochu subtilní, ale je opravdu bytelný.

Osmidenní EPG pouze dvousloupcové

Aktualizaci vám v tomto případě může vedle DVB-T obstarávat i internet. Stačí jen tuto možnost povolit a samozřejmě televizor k internetu připojit. Ostatně v mém případě byl takto přístroj po instalaci nastaven, což možná není úplně šťastné.

Jakmile poprvé aktivujete EPG, televizor si z daného umístění stáhne program (já pracoval s DVB-T) a posléze už se o to snaží sám, i když je někdy třeba čekat. Zejména na bližší informaci o pořadu. V každém případě jsem ale na daný multiplex vůbec nemusel vstupovat.

Výtečnou funkcí, kterou nikde jinde neuvidíte, je kompletní ruční aktualizace programové nabídky, kterou lze zvolit v menu. Pak se program všech naladěných kanálů aktualizuje na osm dnů dopředu. Pochopitelně pokud je k dispozici.

Samotné EPG je ve stejné podobě jako loni a přes kritiku s ním tedy Philips neudělal vůbec nic. Jde stále pouze o dvousloupcové variantu typu „teď a příště“ a při vstupu se vypne jak obraz, tak zvuk. Názvy programů vidíte tedy ve dvou sloupcích – v první to, co právě běží, ve druhém jaký pořad bude následovat. Prohlížet si však můžete i další pořady, vždy však pouze ve dvou sloupcích na obrazovku. Zjistit k pořadu bližší informace ale zbytečně vyžaduje zmáčknutí několika tlačítek a vše by mělo být podstatně operativnější. Nejinak je na tom přepnutí na následující den.

Philips 40PFL6606H obraz režimy

Přednastavených režimů obrazu je osm a povšimněte si zejména režimu „Fotografie“ a „Osobní“. Do něj se televizor nastaví, pokud využijete průvodce na závěr instalace.

Sedm režimů zvuku, osm u obrazu

Formáty obrazu, tedy poměry stran jsou klasické – „Auto-fill“ vyplní kompletně celý panel, takže ho máte bez černých pruhů. „Auto-zoom“ zase reaguje na to, zda je pořad vysílán ve 4:3 či 16:9 a také se s tím – alespoň co jsem mohl posoudit – solidně vypořádával. Následuje „Širokokoúhlý obraz“, který se někdy také může hodit a dva zoomové režimy – „Superzoom“ a „Rozšířený obraz 16:9“ výhodný i pro ty, co hůře vidí. Klasicky tedy i u tohoto Philipsu chybí režim 14:9, v multimédiích navíc narazíte na „Unscaled“, tedy zobrazení ve skutečném rozlišení daného videa.

Ještě lépe je na tom televizor u přednastavených režimů obrazu. Těch je osm a vedle „Úspory energie“ a „Kina“, je tu i speciální režim, který se zapne při prohlížení fotografií a tzv. „Osobní“ související s úpravami, které si můžete udělat hned po instalaci.

Režimů zvuku je sedm a je vidět že se 24wattový, podle některých pramenů 20wattový, zesilovač snaží. A daří se mu to jak v hlase či filmu na DVB-T, tak v multimédiích třeba při muzice.

Philips 40PFL6606H menu nastavení 3

Ekvalizér tu nehledejte, zato tu je staré a poctivé nastavení basů a výšek. Pod volbou „Smart zvuk“ pak najdete sedm přednastavených režimů.

Manuální nastavení obrazu nejsou nijak bohatá (navíc vlastně jen čtyři druhy tzv. odstínu a volba „ Osobní zabarvení“), ale tady je myslím ani potřebovat nebudete. Alespoň v mém případě tomu tak bylo. U zvuku můžete zvlášť regulovat výšky i basy, jako obvykle doporučuji rovnou zapnout volbu „Automatické nastavení hlasitosti“, která omezí navýšení hlasitosti v reklamách.

U Philipsu se mi vždy líbila také dobře dostupná volba reinstalace televizoru, velice zajímavou a tuším letos novou volbou je možnost udělat kopii seznamu kanálů na USB paměť.

A ještě něco málo k rozhraním: Konektory na zadní straně míří směrem dolů a jsou v plných velikostech. Je jich myslím dostatečný počet, i když ještě jedno HDMI by se hodilo (jsou tři). Dokoupit můžete WiFi adaptér pro USB, avšak je třeba si uvědomit, že tu je pouze jedno rozhraní USB, takže kvůli internetu či napojení na domácí server je lepší využít ethernetového kabelu.

Philips 40PFL6606H z boku

Z boku vynikne nejvíce naprosto čistý profil spojení podstavce a panelu. Ovládací prvky na televizoru najdete vepředu, rozhraní vzadu (směřují dolů) a na levém boku.

Excelentní spotřeba

Televizor se pro měření spotřeby přepne (resetuje) do standardního nastavení, tj. obraz a zvuk jsou takové, jako po prvotní instalaci. Zachování těchto podmínek je v tomto případě trochu složitější. Při opětovné instalaci jsem tedy nejprve odmítl nastavení vlastních preferencí a úsporu energie a změřil televizor v opravdu základním režimu, s vypnutými úspornými módy. Dospěl jsem k 51 W s minimem a maximem 29, resp. 76 W.

Pak jsem teprve sáhl po mých preferencích a využil v instalaci nabízené standardní úspory energie. V tomto okamžiku jsem dospěl – opět po hodině provozu a pochopitelně s vyloučením startu televizoru – ke 40 W s mezemi 33 – 43 wattů. Podotýkám, že televizor má ohlašovanou spotřebu 48 W, takže vše odpovídá firemnímu údaji, pochopitelně s přihlédnutím k domácím podmínkám měření. A protože je senzor snímání světla okolí standardně zapnut hned po prvotní instalaci a také i v okamžiku, kdy vypnete úsporu energie, zkusil jsem změřit spotřebu i bez něj. Za mých domácích podmínek to však nemělo prakticky žádný vliv.

Televizoru jde také velice snadno a operativně vypnout obrazovka, takže jde pouze zvuk. Stačí jen zmáčknout zelené teletextové tlačítko. V tomto okamžiku si televizor řekl o 14–15 wattů, což opět představuje naprostou špičku nejen dané kategorie, ale i těch nejvyšších.

Mimochodem co jsem si zatím všiml, Philips oznámil více extrémně úsporných televizorů, než kdokoli jiný. A tady jsme právě v jedné z nejlepších tříd – A+ – s roční spotřebou, při 4 hodinách sledování denně, 70,1 kWh a nechybí ani tlačítko úplného vypnutí. To vše při ceně 23.990 Kč!

Philips 40PFL6606H manažer souborů

Manažer souborů je tradičně výtečný, snadno ovladatelný a přehledný. Navíc si nepotřebujete dopředu vybírat, co chcete přehrát, pracuje v perfektní češtině a umí názvy dlouhé až 128 znaků, které také přehledně zobrazuje.

Kompatibilita skoro za jedna, avšak bez titulků

Philips minulý rok trpěl zejména absencí titulků u filmů v DivX a trpí na ně i tento televizor. Jako ostatně většina kolekce pro rok 2011. To je však jediné mínus, na které jsem přišel, tedy vedle toho, že televizor neumí ani přes USD, ani přes SD kartu, zpracovat zejména koncovky MTS a M2TS obvyklé u HD kamer pracujících s formátem AVCHD (H.264).

Umí dobře česky - pečeť

Jinak je k dispozici tradičně výtečný manažer souborů, který se nejen velice příjemně ovládá a který podporuje názvy souborů v češtině až do délky 128 znaků, ale který zvládne přehrát na jeden zátah cokoliv. Nepotřebujete tedy dopředu vybírat, zda chcete přehrát hudbu, video či fotografie.

Muziku televizor zvládne i ve WMA, video pak (oproti těm udávaným formátům) i v podobě WMV, avšak nikoli v HD WMV, a také si poradí s jednoduchým MKV (720p, L4.0, 8RF) se zvukem v AAC. Se složitějším MKV 1080p, 40 Mb/s, L5.1, 16RF, však už nikoli.

Když jsem připojil 120GB externí pevný disk naformátovaný přes FAT32, televizor ho bez potíží identifikoval a přehrál, co mohl. I zde se ukázal přínosem jasný a přehledný adresářový přístup manažeru souborů. I tady by se mohla konkurence učit.

Mimochodem ve vzorově udělané příručce zabudované v televizoru najdete i podrobné technické specifikace, včetně podporovaného softwaru pro napojení na domácí server přes DLNA. Jde mimo jiné o Windows Media Player, Twonky Player, TVersity či Fupes a uShare pro Linux.

Philips 40PFL6606H šikmo

Jeden z nejlepších televizorů nejen ve své třídě, ale v cenové relaci do 40.000 Kč vůbec. Excelentní resamplování, přirozené barvy a elegantní návrh kazí jen absence titulků u filmů v DivX, slabá podpora nahrávek z HD videokamer přes USB a SED kartu a několik drobností na dálkovém ovladači. Vynikající stroj, jaký jen tak nekoupíte!

Nejen výtečný poměr cena/výkon

Když jsem připojil satelitní HD set-top box a zkouknul pondělní Hru o trůny na HBO HD, nebyl obraz jen jako brus, byl jako ze špičkového Blu-ray disku! Něco takového se při dané ceně televizoru opravdu nevidí každý den a „může za to“ nejen parádní příjem a parádně vysílaný seriálový díl, ale i samotný televizor. Je sice zřejmé, že když televizor nemusí resamplovat, nebo musí jen minimálně, má to jednodušší, ale odsud až posud.

Philips 40PFL6606H ale také ukázal co umí i na běžném DVB-T vysílání. Na kanály typu ČT 24, které jsou v prachmizerné kvalitě už od zdroje, byla skoro radost pohledět, u ještě horších záběrů z NHL bylo rovněž vidět, jak dobře to zvládá. Za tohle by se nemusel stydět ani přístroj o 20 tisíc dražší!

Kupodivu jasný a zřetelný byl i zvuk, který má na zadní straně rozměrné děrované vývody reprosoustav. Hned v úvodní instalaci jde nastavit do tří poloh a dvě jsou slušně poslouchatelné. Zvláště na televizor s hloubkou panelu 40 mm.

I přes danou, popravdě dosti nízkou cenu, vzhledem ke kvalitě obrazu a výbavě, se bavíme o naprosté špičce, v dané kategorii ale i o kategorii výše, tedy do nějakých 40 tisíc Kč.

Tenhle sice televizor ještě nepatří k řadám 7 a vyšším, kde najdete 3D, DVB-S (tady je jen pro některé trhy), či podstavec zároveň vhodný i pro montáž na zeď. Ukazuje však naprosto jasně, jak může prakticky běžný televizor střední, resp. nižší střední třídy dobře posloužit i velice náročnému zájemci, který si nechce odpustit nahrávání přes USB rozhraní a připojení na internet, které je v tomto případě plné, takže můžete zapsat jakoukoli webovou stránku (nepracují jen flash a java aplikace).

To vše za velice rozumné peníze!

Rozdíl oproti řadě 5000 je patrný, ale nejsem si jist, jak to bude s rozdílem oproti řadě 7000. V každém případě to ani zdaleka není obvyklé a na něco takového narazíte málokdy, takže kupujte, nebudou. Zanedlouho to ostatně už nebude ani Philips a mnohým z nás se bude stýskat nejen po jeho přirozených a výborně vyvážených barvách, ale i po evropském přístupu. Samozřejmě až na pár nesmyslů typu absence titulků v DivX. To je ale marketing a s tím měl Philips snad vždycky potíže. Ostatně to je podle mého názoru také hlavní důvod, proč s televizory končí. Schopnost vyrábět je nadmíru kvalitní více než prokázal.

Philips 40PFL6606H parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka přímo v televizoru, v papírové podobě „rychlé nastavení“ (Quick Start)

foto: autor a Philips

Co si myslíte o odchodu Philipsu, posledního velkého evropského výrobce televizorů, z branže?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).