Hlavní navigace

Piráti unesli IFPI

22. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je to klasický překlepový trik, ale vlastně veselý vtípek. Hledáte nahrávací společnosti, najdete hudební piráty. Zdá se, že populární pirátský záliv zvětšil své ambice a nyní chce chránit zájmy všech pirátů. Jak romantické!
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Provozovatelé The Pirate Bay, jednoho z „nejvýživnějších“ serverů s torrenty, jsou známi svou podnikavostí. Není to tak dávno, co se pokoušeli sebrat peníze na zakoupení staré britské, avšak z pohledu mezinárodního práva zcela suverénní mořské základny Sealand, aby sem mohli umístit své servery (a servery spřízněných subjektů) mimo dosah soudců a právníků. Moc to nevyšlo, majitelé Sealandu za něj chtěli více, než se dalo vybrat. Ale piráti se jen tak nedají, přece jim velí zkušený jednonohý kapitán s hákem místo ruky a papouškem na rameni, že?

Správní ďasové sedmi moří nenechají protivníka nikdy v klidu a obyvatelé pirátského zálivu vyhlásili ochráncům autorských práv válku už dávno. Nad posledním kouskem ovšem zůstává rozum stát. The Pirate Bay, přesněji lidem okolo něj, se totiž podařilo získat doménu www.ifpi.com. To znamená doménu mezinárodní federace fonografického průmyslu, která patří k největším bojovníkům proti (ne)legálnímu sdílení hudby, a tedy i proti torrentům. Úžasné, není-liž pravda?

O skutečný web IFPI pochopitelně nepřijdete, nachází se na sousední doméně www.ifpi.org. To, co lidé z populárního torrentového serveru předvedli, je samozřejmě úžasný kousek hodný upřímného zasmání se, zejména pokud se jim podařilo doménu obsadit „čistou“ cestou, a neexistuje tedy jednoduchý právní postup, kterým by jí mohli být po krátké době opět zbaveni. Dalo by se to přirovnat k tomu, když protřelý mořský vlk unese sličnou nevěstu jejímu ďábelskému ženichovi z vlajkové lodi Jeho Veličenstva plné ozbrojenců minutu před svatebním obřadem.

BRAND24

Je otázkou, co chtějí piráti s nově nabytým královským ostrovem dělat. Zatím to vypadá, že by na něm měl vyrůst web mezinárodní organizace chránící pirátské zájmy. Už jen mít takový web by byla skvělá recese, a kdyby taková organizace skutečně vznikla (přesný, skutečně přesný protipól IFPI s původní zkratkou), mohli by si pánové z fonografického průmyslu skutečně trhat vlasy.

Osobně jsem mírným pesimistou. Každé obsazení základny Jeho Veličenstva vede ve správném pirátském románu dříve nebo později k tomu, že rodnou Británii (kde má IFPI mimochodem svůj velitelský stan) opustí invazní flotila a zvolna, leč s drtivou silou se vydá směrem k onomu ostrůvku. Nepochybuji, že se tak stane i v případě domény IFPI.com. Boj to bude určitě litý a originální (na .org dočasně sídlící) organizaci nelze upřít to, že zde byla první. Na druhé straně, taky v romantických filmech z Karibiku fandíte padouchům? Já ano.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).