Hlavní navigace

Názor k článku Pirátské noviny porušují autorský zákon od J. R. - Dobrý den, vím, že nejsem odborník a že Vaši...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2012 13:54

    J. R. (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    vím, že nejsem odborník a že Vaši stranu neznám tak, jak by bylo zapotřebí, proto jsem také psal raději o "hnutí" a ne o "straně". Snažím se však svou neznalost napravit. Přečetl jsem si Váš návrh autorského zákona i Vaše články, které se tohoto tématu týkají a také Váš program. Bohužel s nimi nemohu souhlasit. Zkusím alespoň v krátkosti shrnout některé mé výtky, třebas jejich poctivé zpracování by zabralo více času a prostoru, než kolik tomu nyní mohu věnovat. Budou to samozřejmě jen postřehy a jistě se dopustím (ať už z důvodu formátu tohoto příspěvku či z nedostatku znalostí) nějakého omylu - možná však naleznete v následujících řádcích i něco užitečného. A rád budu usvědčen ze svého omylu. Za své omyly, které opravím, se totiž nestydím.

    Nejvíce mi vadí to, jak se snažíte svět zjednodušovat a škatulkovat. Dobrým příkladem je třeba Vámi vytvořené sousloví "kopírovací monopol", který ve Vašich článcích nabývá rozměrů pověstného Pythona či Leviathana a je jakýmsi zvláštním vnějším nepřítelem, který Vás sjednocuje. Chápu to, že mnoha lidem se nelíbí velké distribuční společnosti, ale měli byste si být i vědomi toho, že je tu obrovské množství úplně normálních autorů, malých nakladatelství a vydavatelství, kteří dohromady nechtějí nic jiného, než aby mohli dělat dobře svou práci, jí se důstojně uživit a aby s nimi bylo zacházeno férově. Nejsou to zlé kopírovací monopoly ani žádní bájní nepřátelé, jsou to normální lidé a zaslouží si, aby nebyli škaredě nálepkováni. Jako někdo, kdo má (třebas velmi malou) zkušenost v tvorbou a publikací, vím, že je to hodně poctivé práce.

    Chcete pak nejen ony zlé velké společnosti, ale i tyto malé tvůrce a spolutvůrce zbavit co nejvíce jejich práv. Necháváte jim sice samoté autorství (jejich jméno), ale snažíte se práva s ním spojená ořezat na dřeň. Většiny práv s nakládáním díla chcete autora zbavit už hned na jeho počátku - neměl by mít podle Vás možnost rozhodovat, kdo jeho dílo přetiskne, bude-li to prý nekomerční. A přitom samotná nekomerčnost je už těžkým pojmem, protože jak ukazuje příklad Pirátských novin, i když nemají žádnou reklamu, snaží se (což není nic špatného) získat politické body - což je také druh zisku. A jako tvůrce si umím velmi dobře představit, že existuje mnoho tiskovin, ve kterých bych si nepřál, aby se mé dílo objevilo prostě proto, protože s nimi vnitřně nesouhlasím. Tohoto základního práva však chcete (porozuměl-li jsem Vám správně) tvůrce zbavit. Téměř všech zbylých ostatních práv (včetně komerční publikace) byste rádi autora zbavili tak do deseti let. A já si kladu otázku, proč toto vše chcete dělat? Odkud máte právo k tak velkému zásahu do svobody druhého člověka?

    A s tím se pojí můj druhý velký problém s názory Vaší strany. Zdá se mi, že jste stranou nikoli tvůrců/autorů, ale konzumentů, kteří by často rádi za nic dostali vše, kteří by rádi bez vynaložení jakékoli námahy i bez peněz měli neustálý a nekončící přístup ke všem filmům, hudbě i knihám (protože by to bylo přece "pro osobní potřebu) a že ze samotné existence internetu dovozují, že mají jaksi na toto vše vyšší právo (protože holt internet je o sdílení informací). Bojím se, že tato touha nemá mnoho společného se vznešenými cíli informační společnosti a sebekultivací a vzděláváním, ale že je to spíše vyjádření jakési marnivosti a materialismu, který touží mít všeho co nejvíc a který si chce přivlastňovat vše, co jen lze - hlavně sám sebe nechce nijak omezit. A tato netouha a neschopnost jakkoli uskromňovat sám sebe je tím, co mě na Vaší straně a hnutí velmi zaráží a znepokojuje. Pokud se teďka v tom, co píši, pletu, velmi bych uvítal, kdyby Vaše strana se proti tomuto názoru mnohých konzumních lidí postavila. Vždyť tu v tuto chvíli máme knihovny, kde lze půjčit dnes i hudební nosiče, lze poslouchat rádia, sledovat televizi - a to, že něco není na internetu, není přece nic špatného a nedává to konzumentovi žádná další práva. Myslím, že toto je důležitý bod, který byste měli zdůrazňovat, a neměli byste naopak podporvat tuto prapodivnou konzumnost, jako to - zdá se mi - děláte nyní.

    Sami se pak stylizujete do těch, kdo drží kratší část provazu. Rád bych jen upozornil, že to není pravda. Myslím, že držíte pomalu stejně velký konec jako velké distributorské společnosti, protože máte tu obrovskou moc téměř beztrestně dát cokoli na internet, ať autor chce, či ne. Ten, kdo tu skutečně má krátký provaz, je pak autor a malé společnosti, které se snaží svou prací uživit.

    Jsem také toho názoru, že byste spíše měli vést pozitivní kampaň - snažit se přesvědčit autory k dobrovolnému (sic!) přístupu na svobodnější licence, vytvářet elektronické obchody na těchto licencích postavené, ukazovat cestu, jak se autor může uživit, když dobrovolně poskytne jistá volnější práva ostatním. Dokažte, že to funguje, a hned získáte mnoho sympatií. A zároveň prokážete, že nejste jenom zastánci konzumentů obsahu (kteří asi vždy budou chtít co nejvíce za co nejméně), ale i tvůrců. A samozřejmě, braňte zbytečné kriminalizaci lidí za jednu staženou písničku, bojujte proti OSA a ACTA, ale neobhajujte ten zvláštní dnešní povýšenecký pocit mnoha lidí, že samotná existence internetu je opravňuje mít vše, kdykoli budou chtít, a to zdarmo a v hezkém balení. Napsat knihu v internetovém věku trvá stále stejně dlouho jako před sto lety, a to, že je snadnější ji kopírovat, není argument pro to, abychom ztráceli respekt k tvůrci (i ke všem jejím spolutvůrcům) a knihu skutečně kopírovali, jak se nám zlíbí.

    Řešíte jistě složitou věc - a je velmi dobře, že toto téma vnášíte do společnosti. Vážím si Vás za to. Uvítal bych ale více pochopení pro tu část společnosti, která je tvůrčí, a menší podporu té části společnosti, která chce jen zdarma využívat.

    Omlouvám se, pokud některé tyto řádky jsou napsány rychleji, a tedy i nepřesněji, než by bylo třeba.
    Doufám, že je vezmete v dobrém. Byl bych ráda, aby jednou Vaše strana měla takovou podobu, abych ji mohl volit.
    Hodně štěstí.
    S pozdravem
    J. R.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).