Hlavní navigace

Názor k článku Pirátské noviny porušují autorský zákon od Vin - To je tak. Podle Pirátů je/byl kopírovací monopol...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2012 16:08

    Vin (neregistrovaný)

    To je tak. Podle Pirátů je/byl kopírovací monopol dobrý sluha, ale špatný pán. Při jeho zavádění se jako u patentů argumentovalo tím, že má podpořit tvorbu, a že má platit omezenou dobu. Tu teď lobby prodlužují, Piráti ji chtějí vrátit na 10 let (ne retroaktivně) u komerčního použití. Už tu byla zmíněna Svobodná kultura - celkem zajímavé čtení, doporučuji.

    Druhou věcí je, že někteří (nevím kolik) Piráti jsou přesvědčeni, že kopírovací monopol díky Internetu stejně dřív nebo později zanikne, a že to nebude na škodu tvorby, protože se díky Internetu podaří najít lepší model pro autory. Jak už jsem psal v jednom příspěvku - důvěřují vynalézavosti účastníků trhu. Sami se ale pokud vím, tolik v hledání alternativních modelů neangažují, nicméně pokud někdo něco vymyslí, tak to Piráti zmíní.

    Taky souhlasím, že dokud nebudou mít v ruce model dobrý pro autory, který obstojí v době, kdy je snadné nekomerčně sdílet kopie, tak to bude na úkor autorů, kteří se nějak uživit prostě musí. Jenže pokud by měl být monopol hájen i za cenu narušení soukromí, nebo šíření informací, tak se nelze divit, že mají Piráti poněkud jiné priority.

    BTW - http://www.stop43.org.uk/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).