Hlavní navigace

Placená satelitní televize v Česku (2.): Digi TV

23. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V prvním díle seriálu o placené televizi v Česku jsme vám představili největšího poskytovatele kabelových a satelitních služeb, společnost UPC, konkrétně její produkt UPC Direct. Dnes je na řadě rumunská placená televize Digi TV, která v ČR začala nabízet své služby teprve v září loňského roku. Brzy si však našla řadu příznivců mezi českými diváky, a to především díky nízkému měsíčnímu paušálu.

Set-top-box Humax DIGI+II

Službu Digi TV jsem měl možnost testovat s přijímačem Humax DIGI+II. Při prvním pohledu na přední panel nemůžete minout tlačítka umístěná v levé části. Jde o zapnuto/vypnuto, TV/Radio, P- a P+. Panel bohužel postrádá tlačítka na ovládání hlasitosti a pro přístup do menu.

Přednímu panelu můžeme vyčíst také absenci displeje, který nahrazuje pouze uprostřed umístěný senzor pro příjem signálu z dálkového ovladače a logo Digi TV. Jsou tu také diody signalizující zapnutý přijímač, režim televize a rádia. Na pravé straně je pak krytka na abonentskou kartu, která je spárována se set-top-boxem, a není ji tedy možné použít jinde. Ve výsledku působí přední panel sympaticky, ovšem některé nedostatky neskryje.

Digi TV Humax

Zadní panel Humaxu nabízí v konektorové výbavě solidní základ. Najdete tu jak vstup pro připojení antény, tak i výstup na propojení s dalším přijímačem. K televizoru nebo rekordéru můžete set-top-box připojit buď pomocí žlutého cinche nebo přes SCART. U příjmu zvuku můžete volit ze dvou možností. Buď je tu standardní levý a pravý cinch pro analogové stereo nebo digitální S/P-DIF (optická podoba), který vám např. do vašeho domácího kina přenese i Dolby Digital. Zbývající vstupy či výstupy umožňují připojení přijímače k napájení a aktualizaci firmwaru (rozhraní RS-232).

Digi TV Humax zezadu

První seznámení

Při prvotním zapnutí přijímače se vám nejdříve načte firmware, což trvá pár sekund, a poté začne samotná instalace. Na začátku musíte zvolit jazyk pro vaši instalaci. Zvolíte-li „Česky“, bude s vámi po celou dobu takto i přijímač komunikovat. Ale pozor! Čeština ve firmwaru Humaxu je nevalné kvality a často vykouzlí na vašich tvářích úsměv.

Ve druhém kroku pak navolíte oblast (Evropa, Střední východ, Asie nebo Amerika) a následně už vás instalace navede k ladění. Zde je primárně nastavena družice Intelsat. Dole vidíte úroveň a kvalitu signálu. Poté už stačí stisknout tlačítko Dalí („š“ dělá Humaxu problémy). Ladění proběhne poměrně rychle a do jednoho okna se vám štosují jak stanice televizní, tak i ty rozhlasové.

Digi TV Humax anténa
Digi TV Humax signál

Nevýhodou bohužel je, že se vám naladí i ty, které nejsou určené pro český trh, takže je později budete muset vymazat. Rozhodně se ale nemusíte bát, že byste měli pohromadě kanály audio i video, jak to v počáteční fázi vypadá. Ve výsledku jsme Uloili 134 televizí a 12 rádií. Stanice pak máte možnost ještě Označit, Zruit nebo Odstranit. Předposledním krokem v instalaci je nastavení času, kde stačí nastavit Auto. V posledním bodě je pak ve stručnosti zhodnocení celé instalace.

Digi TV Humax system info

Řazení kanálů, elektronický programový průvodce

Seznam kanálů, který vám set-top-box naladil, vyvoláte tlačítkem OK. Tedy klasicky, jako je tomu u většiny přijímačů. Kanály nejsou řazeny od nejnižšího po nejvyšší ve směru dolů. V tabulce máte přehled nejbližších deseti kanálů od právě aktuálně sledovaného. Ten je zvýrazněn ve žlutém obdélníčku. Vedle tabulky s kanály je pak ještě jedna menší, ve které se nachází poslední sledovaný a aktuální programová pozice, na které se nacházíte.

Digi TV Humax programy
Digi TV Humax EPG

Pokud jste zvyklí na elektronického programového průvodce (EPG), tak vás čeká velké zklamání. Ani jeden z kanálů ho neobsahuje. Přestože přijímač touto funkcí disponuje, tabulka s ním je vždy úplně prázdná. Digi TV sice EPG vysílá, ale ne u českých kanálů. Měli jsme možnost si to vyzkoušet např. u HBO Romania, kde naskočil bez problémů. Fungovala zde např. i funkce vyhledání pořadu podle jména.

Menu přijímače

Hlavní nabídka výrobku obsahuje pět položek – Preference, Editace programu, Instalace, Systém a hry a Služba PPV. V první možnosti můžete nastavit rodičovský zámek pro některé nevhodné programy, zvolit jazyk nebo např. obrazovou normu a formát. Editace programu obsahuje tři podpoložky, z nichž nejdůležitější je ta první, která umožní dělat změny v seznamu kanálů, jako je odstranění, přesunutí, uzamknutí a přejmenování. Lze si vytvořit i favoritní tabulku, která umožní to samé.

Digi TV Humax menu

Pod položkou Systém a hry jsou ukryty informace o firmwaru a samotném přijímači. Lze si také zkontrolovat, jak kvalitní máte v současné době signál z družice. Na výběr máte i ze čtyř jednoduchých her, které ocení především vaše děti. Systém obsahuje také záložku Poštovní schránka, která by zřejmě měla sloužit pro doručené zprávy, ovšem je zde naprosto zbytečná, protože receiver neumožňuje připojení k internetu.

Položku Pay-per-view český divák nevyužije. Slouží pro předplacení kanálů Digi Film, které u nás nejsou nabízeny. Pokud by se vám cokoliv nezdálo nebo byste chtěli doladit instalaci, poslouží k tomu stejnojmenná položka.

Programová nabídka

Nepočítáme-li kanály HBO a Cinemax, Digi TV má pro všechny diváky pouze jednu nabídku. V ní je podle webových stránek 36 kanálů, což už ale není aktuální údaj, protože přibyl kanál National Geographic Wild. Sportovní fanoušky zaujme Eurosport nebo ČT 4 Sport, hudební MTV Europe, VH1, Óčko nebo Musicbox. Na své si přijdou i filmoví labužníci u Filmu+ nebo Filmboxu (absence Nonstop Kina zamrzí). Příznivci noční televizní erotiky ocení vysílání kanálů Private Spice a Playboy, za které není třeba připlácet.

Satelitní parabola perex

Vše o satelitní televizi v České republice

Přehled všech placených satelitních služeb v České republice i programů v češtině a slovenštině, které vysílají přes satelit volně, najdete v samostatné příloze serveru DigiZone.cz Satelitní televize v České republice. Začátečníci uvítají základní informace, co je třeba k satelitnímu příjmu, jak satelitní vysílání funguje a proč jsou některé programy kódované, zatímco jiné nikoli.

V úvodu článku jsem se zmínil, že hlavním plusem služby je její cena. Měl bych ji tedy zmínit. Za celý tento balík zaplatíte pouze 260 Kč (včetně DPH).

Digi TV nabízí možnost připlacení kanálů HBO a Cinemax, a to hned v několika podobách. Buď je možnost získat tzv. MaxPak za 240 Kč, který obsahuje tři kanály HBO (HBO, HBO 2, HBO Comedy) a Cinemax, nebo si můžete předplatit pouze kanály HBO za 180 Kč. Poslední možností je pouze jeden kanál Cinemax za stejnou cenu. Další nabídky nebo balíčky už Digi TV neposkytuje.

Digi TV Humax VH1

Pozice družic, které se nacházejí na 0.8 st. záp. (resp. 1 st. záp.), nejsou příliš lukrativní. Kromě platformy Digi TV tu snad je k příjmu možné doporučit pouze hudební City TV. Příjemným zpestřením pak může být pro některé diváky možnost volného sledování slovenských kanálů Moooby TV, Nautik a TV Patriot. Dříve mohla být tato pozice atraktivní díky příjmu komerční JOJky a zpravodajské TA3. Tyto programy už ale přes dva roky na Thoru nevysílají.

Zhodnocení


+ cena – přes 30 kanálů včetně porna jen za 260 Kč vč. DPH
+ větší rozlišení než u UPC

DT24


- málo atraktivní satelitní pozice – volné kanály především z Bulharska
- časté kostičkování a vady v obrazu, problém s příjmem slabších transpondérů – Cinemax, Discovery
- malá obrazová kvalita jednotlivých kanálů
- smart kartu není možné použít v jiném přijímači – bez EPG

Foto a screenshoty: Autor

Co nejvíce oceňujete na satelitní službě Digi TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).