Hlavní navigace

Po lavičkách chytré lampy. Praha rozjíždí instalaci dalšího diskutabilního projektu

10. 7. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
K současným třem chytrým testovacím pouličním lampám přibude dalších šest. Mají Wi-Fi, sběr dat či nabíjení elektroaut.

Vedle zastávek městské hromadné dopravy pokrytých Wi-Fi signálem a o trochu více vybavenými prvními chytrými lavičkami hlavní město rozvíjí také další koncepci takzvaného smart city. Koncem loňského roku se na dvou místech v Praze objevily chytré lampy a nyní je město společně s partnery chce dostat také do dalších lokalit.

Nový plán počítá s vybudováním šesti dalších lamp. Objevovat se začnou na Náměstí Míru, Karlově náměstí, Riegrových sadech a v parku Folimanka. V současné době má Praha tyto instalace tři – dvě lampy jsou hned u sídla Pražské energetiky (PRE) ve Vršovicích a třetí je pak na výstavišti v Holešovicích.

Zhruba půlroční testovací provoz měl podle původního prohlášení PRE ověřit, že „vše funguje podle předpokladů“. K dispozici jsou zatím spíše obecná čísla prvotního fungování. Lampy „posloužily desítkám majitelů vozidel s elektropohonem pro dobití baterií a volně šířený Wi-Fi signál využívají kolemjdoucí uživatelé internetu“. Chytré osvětlení rovněž letos v lednu informovalo o tom, že se v Praze zhoršila smogová situace. Což nicméně bylo viditelné i běžným okem.

Zajímavá jména

Za původní instalací tří chytrých lamp finančně stojí vedle Pražské energetiky, která je majoritně vlastněná Prahou (prostřednictvím akciovky Pražská energetická Holding), také přímo magistrát hlavního města. K rozšíření o dalších šest kusů světel se připojuje ještě Praha 2.

Jak vypadá chytré pouliční osvětlení v Praze? Podívejte se:

Samotné PRE má ve vedení několik zajímavých jmen. Místopředseda představenstva Marián Čalfapodle serveru Neovlivní blízko k nechvalně proslulé pražské dvojce Karel Březina a Petr Hulínský. Člena dozorčí rady Jana Sixtu si zase vybral Andrej Babiš na ministerstvo financí. Sixta předtím na ministerstvu pro místní rozvoj dělal na zakázce na problematický IT systém pro sledující čerpání dotací. Předsedou dozorčí rady PRE je Jaroslav Štěpánek (ANO). Ten je mimo jiné předsedou výboru pro smart cities v zastupitelstvu hlavního města Prahy. Právě ANO se snaží projekty chytrého města v Praze ovládnout.

Chytré osvětlení nedodává lokální výrobce, ale německý startup SM!GHT. Za ním stojí rovněž významný německý energetický hráč Energie Baden-Württemberg (EnBW). Ten v holdingu Pražské energetiky drží 49procentní podíl.

Pomalý internet

Praha konkrétně nasazuje SM!GHT Base Tower. Základní funkcí je tradiční pouliční osvětlení (na základě LED) a tlačítko pro rychlé zavolání tísňové linky, do stanice jsou ale přibaleny další funkce. PRE například provozuje bezplatný Wi-Fi internet.


Autor: Jan Sedlák

Oproti chytrým pražských chytrým lavičkám i zastávkám MHD má zcela odlišené SSID a služby spolu nejsou provázány. Lavičky, MHD a lampy prostě nemají jasnou propojenou koncepci. Kdo ví, třeba jednotný sběr vyřeší datová platforma, kterou chtějí magistrát a Operátor ICT stavět.

Rychlost internetu u chytrých lamp není zázračná – v těsné blízkosti i vzdálenosti pár desítek metrů se download podle našich testů pohybuje okolo 1 Mb/s, upload je pak z nějakého důvodu asi třikrát vyšší. Jakžtakž se na tom YouTube sledovat dá.


Autor: Jan Sedlák

Dalšími funkcemi chytrého osvětlení jsou senzory, které umí měřit, sbírat, skladovat a na zabudovaném displeji zobrazovat údaje o prachových částicích, jasu, vlhkosti vzduchu, venkovní teplotě, tlaku vzduchu či hluku.

Elektrická auta a kola

Pod krytkou jsou rovněž k dispozici dva konektory pro nabíjení elektrických automobilů a kol (jeden z konektorů zvládá rychlonabíjení). Tuto službu prozatím PRE nabízí v rámci pilotního testování zdarma. Jedna lampa přímo u sídla nicméně stojí v místech, kam se těžko může elektrické auto dostat. 

Tři z šesti nových plánovaných lamp mají být přímo u vozovky a zbylé tři pak nabíječky mít nemají. Budou poblíž laviček v parcích a jejich účelem má být podle oficiální prezentace „zpříjemnění chvil posezení Wi-Fi signálem zdarma“.

BRAND24

V chytrých lampách lze do budoucna využít nástroje pro správu dopravy a parkování. Na základě dat lze v reálném čase sledovat například vytížení a tak dále. Tyto funkce firma SM!GHT dodává volitelně.

Pražská energetika se na chytré lampy snaží nabalovat i službu v podobě půjčování elektrických kol. Na webu i v mobilní aplikaci nabízí rezervační systém, kde si lze jednotlivé modely zamluvit. Na systému dělala firma Reservanto.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).