Hlavní navigace

Počátek roku 2005 - kabelovky tlačí na pilu

11. 1. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Hned v první týdnu roku 2005 přišli dva největší poskytovatelé kabelového připojení s novinkami - UPC zavádí další nový tarif, Karneval zrychluje stávající. Navíc se podíváme na novinky v nabídce lokálního pražského poskytovatele Pe3ny.net a rovněž se zastavíme u "narrowbandu": Tiscali tvrdí, že s dial-upem dokáže, co Český Telecom neumí.

Společnost UPC k 5. lednu rozšířila svou nabídku tarifů pro připojení k Internetu, představila již pátý tarif (čtvrtý pro domácnosti) s názvem chello light. Ten cenově i rychlostně vyplňuje určitou mezeru, která vznikla mezi chello easy s 256/64 kbit/s (555 korun) a chello classic s 2048/256 kbit/s (1224 korun). Cena za chello light je 799 korun (vše včetně DPH), přenosová rychlost je 1024/128 kbit/s (download/upload), samozřejmě je na linku také aplikována standardní FUP (Fair Use Policy) společnosti UPC, a to omezením na 10 GB/měsíc. Bohužel na webu služby (chello.cz) nenajdete na téma FUP snad vůbec žádné informace, na webu UPC.cz najdete obecné informace na téma FUP a hodnoty pro ostatní tarify, obecné informace však nepopisují zcela přesně, jak má FUP pracovat.

Podle vyjádření tiskového mluvčího společnosti, pana Františka Maliny, se počítá provoz zvlášť v obou směrech, a pouze v tom směru, kde byl v daném měsíci již překročen, se aplikuje FUP. Při vyčerpání 90 procent měsíčního limitu se zákazníkovi odesílá informační mail. Z častých diskusí na toto téma se zdá, že právě FUP patří u UPC k méně přehledným oblastem – informace jsou podány poněkud nejasně (informace na webu neodpovídají tvrzení pana Maliny) a zdá se, že aplikace omezení po přenosu dat je spíše možností než pravidlem. Doufejme, že UPC alespoň doplní informace na své webové stránky – na serveru věnovaném výhradně službě chello o FUP není snad ani písmenko.

Kromě toho UPC oznámila také své cenové plány pro letošní rok – ceny za připojení k Internetu zůstávají beze změn, mírně se budou zvedat ceny za základní programy kabelové televize a satelitní televize (v řádu jednotek procent), prémiové programy, jako je HBO či Golden privat, zůstanou za stejné ceny. Pro zájemce o využití jak televize, tak Internetu je k dispozici program „mix“, který kombinuje internetové domácí tarify (kromě chello easy) a nabídku televizního tarifu klasik za nižší cenu, než je součet ceníkových položek. Nabídka je vázaná na roční smlouvu, po tuto dobu je garantována cena. Jelikož televize bude u UPC zdražovat od 1. března, lze uzavřením smlouvy na program „mix“ ušetřit vlastně dvakrát.

Karneval se točí rychleji

Odpověď od největší kabelové „konkurence“ (obě firmy si defacto nemohou konkurovat, neboť se jejich přístupové kabelové sítě nepřekrývají) na novinku UPC přišla vzápětí – nikoliv zavedením nového programu, ale zrychlením stávajících Turbo tarifů na dvojnásobek (download) a částečně i pro upload – Turbo za 1290 korun měsíčně nyní nabízí rychlost 2000/300 kbit/s, Turbo Premium za 1790 korun rychlost 4000/500 kbit/s, rychlosti u „karnevalového“ lightu zůstávají stejné, 150/50 za 690 korun. Mimochodem, Karneval uvádí, že „Uvedené rychlosti jsou garantovány a s rostoucím počtem uživatelů se nesnižují“, což by mohlo vypadat jako absence agregace. Pokud je tomu opravdu tak, prodává Karneval své linky podezřele levně…

Pro mnoho uživatelů však bude zajímavější druhá novinka – zvýšení rychlostí po aplikaci FUP. Karneval má stejné datové limity jako UPC (20 GB u Turbo, 40 GB u Turbo Premium), ovšem nyní po překročení limitu nespadne rychlost na 64/64 kbit/s, ale na již relativně použitelných 200/50 kbit/s. Pokles to je sice stále výrazný, ale už ne na rychlost modemového připojení, což určitě budou zákazníci kvitovat s povděkem.

Každopádně stačí tyto dvě novinky společností UPC a Karneval zkombinovat s pravidelným měřením rychlostí na serveru DSL.cz, které již nyní naznačovalo, že ADSL v oblasti rychlostí „ujíždí vlak“, aby bylo zřejmé, že rozdíl mezi kabelovým Internetem a ADSL se bude dále prohlubovat. Český Telecom sice chystá pro zákazníky nějaké novinky, ale je otázkou, zda bude schopen zareagovat na poměrně agresivní nabídky kabelových společností. UPC se s novým tarifem podařilo „pokrýt“ cenové spektrum poměrně dobře, má velmi zajímavou nabídku i pro uživatele, kteří nechtějí nejnižší rychlost, ale také nechtějí utrácet přes 1000 korun měsíčně.

Na Petřinách vzduchem

Jak to také lze dělat jinak, již nějakou dobu ukazuje „komunitní“ síť CZFree.net, jejíž součástí je rovněž poskytovatel Pe3ny.net (Petřiny). I ten s počátkem roku uvedl nové tarify, kdy nejnižší připojení 256 kbit/s s o­mezením 20 GB přenesených dat stojí 300 korun včetně DPH (rychlost uploadu poskytovatel na svých stránkách neuvádí). K tomu všichni, jak stávající, tak noví zákazníci, mohou na jeden měsíc zdarma vyzkoušet „upgrade“ na vyšší tarif – zaplatí svůj standardní měsíční paušál, ale budou mít na jeden měsíc vyšší rychlost. Nabídka platí do 31. března.

Bohužel zájemce musí bydlet v dosahu bezdrátových přístupových bodů, což je relativně omezené území na části Prahy 6 a 5. Pokud je přímá viditelnost na přístupový bod, zaplatí zákazník 2500 korun za základní přístupovou sadu (anténa a USB WiFi klient), jinak je nutno vymyslet jiné řešení, například na střeše domu a podobně.

Výhodnost připojení přes podobné komunitní sítě záleží na kontextu – někdy jsou doslova záchranou, jindy si konkurují s ADSL (v tom případě ADSL papírově nutně prohrává, rychlejší připojení stojí například 700 korun za 700 kbit/s linku bez jakéhokoliv omezení dat), někdy lze použít i zmíněné kabelové připojení. A tak se může situace lišit podle potřeb zákazníka – pokud chce přenášet vysoké objemy dat, jeví se nabídky Pe3ny.net jako nejvýhodnější, naopak pokud ho zajímá co nejlevnější připojení, vychází díky nákladům na hardware připojení přes Pe3ny.net pro první rok stejně draho (nebo levně) jako chello easy.

Jak je však vidět, i poskytovatelé připojení přes WiFi se snaží stále zlepšovat své nabídky – ostatně informaci o tom, jaké přístupové body se nachází ve vašem okolí, můžete najít v našem katalogu WiFi hotspotů.

Tiscali se těší na dial-up za paušál

Jak jsme psali již před koncem roku, společnost Tiscali plánuje na počátku roku 2005 spustit připojení k Internetu přes dial-up za paušální poplatek, tedy bez počítání provolaných minut. Zatím však nejsou známé žádné podrobnosti o technologickém či ekonomickém modelu, firma pouze vydala v minulém týdnu tiskové prohlášení, kde reaguje na tvrzení Českého Telecomu, že jeho hlasová síť není kapacitně uzpůsobena k neomezenému připojení za paušál. Český Telecom se s tímto tvrzením odvolal proti rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, které umožňuje Tiscali paušální připojení nabízet.

BRAND24

Tiscali tak prohlašuje, že si je samozřejmě vědoma toho, že žádná telekomunikační síť nemůže najednou pojmout všechny účastníky, a naznačuje, že hodlá svou nabídku doprovodit určitým FUP, které omezí přetěžování sítě. Bohužel se jedná o nekonkrétní informace, budeme si muset počkat na spuštění služby. Uvidíme, zda odvolání Českého Telecomu nebude mít vliv na její spuštění.

Jak ukazuje dění v pouhém prvním týdnu roku 2005, máme se letos na co těšit. Doufejme, že nezůstane pouze u zlepšování cenové dostupnosti služeb, ale také že se v roce 2005 rychlé připojení k Internetu dostane i tam, kam se dosud nikdy nevydalo.

Jaké připojení k Internetu používáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).