Hlavní navigace

Pod Lupou: Magazíny o financích

5. 12. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V internetovém pravěku byly v kursu především magazíny s technickou tématikou. S postupným zabydlováním Internetu i jiným druhem lidí, než jsou technici a studenti, se poskytovatelé obsahu stále více zaměřují na dříve zanedbávané téma, které však zajímá prakticky každého -- finance.

Fincentrum

767

V dubnu 2001 vyhrál web Fincentrum test finančních serverů prováděný deníkem MF DNES (další pořadí obsadily magazíny Peníze.CZ a Měšec). Zhruba po dvou měsících od vyhlášení výsledků testu byl magazín společností vydávající zmíněný deník koupen. Podle Petra Stuchlíka, jednatele společnosti Fincentrum a současného obchodního a marketingového ředitele iDNES, redakce MF DNES tehdy skutečně nevěděla, o čem právě jedná management.

Svoji příslušnost k rodině webů iDNES Fincentrum nezapře především orientací na většinového čtenáře očekávajícího informace podávané srozumitelnou formou. Ostatně autoři textů na Fincentru pravidelně publikují v příloze „Peníze“ MF DNES a v příloze „Peníze a Vy“ sítě regionálních deníků Bohemia. Obsah magazínu přebírají i weby Penize.Seznam.cz a Finance.iHNed.cz. Jiří Zaorálek z Fincentra je navíc občasným komentátorem ekonomických záležitostí pro Českou televizi a ČRo1 Radiožurnál.

Kladně hodnotím navigaci stránek – to podstatné najdete v čistě textovém menu umístěném standardně na levé straně. Po kliknutí na některý z odkazů (běžné účty, stavební spořitelny, hypotéky, pojištění apod.) vám bude předložen seznam nejčerstvějších článků na vybrané téma a k dispozici jsou zároveň i interaktivní nástroje související s tématem.

Peníze.CZ

768

Graficky velmi zdařilá úvodní stránka může méně zkušeného návštěvníka vyděsit množstvím informací rozdělených do čtyř sloupců, ale právě pro tyto čtenáře je připraven Průvodce serverem. Tvůrci magazínu spoléhají téměř výhradně na původní obsah. V době spuštění webu Peníze.CZ existoval na českém Internetu prakticky jediný magazín o financích, od kterého se autoři nového časopisu chtěli odlišit zejména kvalitním pokrytím témat, která tehdy jediný konkurent nepokrýval (dnes se informace z Peníze.CZ objevují kupříkladu na portálech Tiscali, Volný nebo Quick).

Ke způsobu získávání obsahu ředitel Peníze.CZ Tomáš Prouza dodává: „Naši redakci budujeme tak, aby každý z redaktorů odpovídal za vybranou oblast a v této oblasti byl plně na výši. To znamená nejen sledovat oznamované novinky, ale aktivně se scházet s lidmi působícími v daném oboru a být jim partnerem v diskusi nad odbornou problematikou. Tento přístup nám umožňuje často získávat exkluzivní informace a samozřejmě posiluje i naši pověst odborného média.“

Zdrojem praktických informací mohou být i diskusní fóra, která jsou připojena nejen ke článkům, ale i k profilům jednotlivých finančních produktů (zvláště v tomto případě mohou být osobní zkušenosti ostatních čtenářů doslova k nezaplacení). Počet diskutujících je zde v porovnání s Fincentrem nižší, ale subjektivně se mi příspěvky na Peníze.CZ zdají obsahově hodnotnější.

Finance.CZ

769

Prakticky nejstarší tuzemský magazín o financích se stal průkopníkem spolupráce internetových médií s kamennými finančními ústavy majícími před několika lety k Internetu jistou nedůvěru. Na původně firemním webu informujícím prodejce a profesionální finanční poradce dnes najdete kromě článků na témata firemních nebo osobních financí i zpravodajství agentury Reuters. Jak však přiznává výkonný ředitel vydavatele magazínu, Pavel Manhalter, ke zvýšení kvality stránek vedl především vznik konkurenčních časopisů Peníze.CZ a Fincentrum.

O obsahu serveru si vytvoříte představu již na úvodní stránce, kde se můžete orientovat podle horizontálního menu s odkazy směřujícími do hlavních částí webu (bankovnictví, bydlení, pojištění, penze apod.) či podle vertikálního menu s odkazy na praktické informace. Server Finance.CZ dodává svůj obsah na weby finance.atlas.cz, finance.impulz.cz nebo osobni-finance.com.

Měšec
Měšec se netají tím, že jeho cílovým čtenářem je řadový občan řešící otázku, kam výhodně uložit peníze, jak ušetřit na daních, jak získat co nejvíce prostředků od státu či kde a jak se nejlépe pojistit. A právě tomuto čtenáři se zde dostane srozumitelných a dostačujících informací. Orientaci v magazínu výrazně ulehčuje i přehledné uspořádání informací s minimem nadbytečných grafických prvků. S trochou nadsázky lze konstatovat, že díky rychlému načítání stránek ušetří na Měšci modemisté hned při jeho návštěvě.

Centrum.cz Finance
Podobně jako Měšec, tak i finanční speciál portálu Centrum.cz (jediný portál s vlastním obsahem finanční přílohy) je zaměřen především na informace z oblasti osobních financí. Zvláštností magazínu je rubrika Váš telefon, ve které najdete kromě článků s tipy pro levnější telefonování také přehled cen předplacených karet, porovnání cen tarifních programů či pevných linek různých telekomunikačních operátorů.

AliaWeb finance
Prvopočátky serveru musíme hledat již v roce 1996, kdy šlo ještě jen o intranetový informační systém obchodníka s cennými papíry. V létě téhož roku došlo ke spuštění webu pro veřejnost s názvem Akcie.cz. Původní myšlenka – poskytování informací o obchodování na kapitálových trzích – přerostla v ideu podávat kompletní přehled o ekonomice, a to se zaměřením na finanční trhy včetně. Centrální doména www.fin.cz byla spuštěna v březnu roku 2000.

FinWeb.cz
FinWeb patří do rodiny ekonomického zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz, a tak asi nikoho nepřekvapí, že se v něm objevují články a komentáře redaktorů HN a týdeníku Ekonom. FinWeb je služebně nejmladším magazínem o financích a na svět přišel před pár týdny spolu s weby DigiWeb a StudentWeb. Ač jsou zmíněné servery tématicky naprosto rozdílné, jedno mají společné – poměrně kvalitní obsah je spolehlivě ubíjen příšernou grafikou.

Finanční noviny
Magazín Finanční noviny provozuje dceřiná společnost České tiskové kanceláře, díky čemuž magazín nemá nouzi o přísun čerstvých agenturních zpráv. Ve spolupráci s Českou kapitálovou informační agenturou navíc počátkem listopadu letošního roku vznikla nová sekce Finančních novin zaměřená na investiční zpravodajství.

Tiscali Peníze
Podle vyjádření manažerky marketingu Tiscali Vladimíry Králíkové nemá finanční příloha zmíněného portálu ambice konkurovat zavedeným finančním magazínům (jak jsem ostatně napsal výše, část informací Tiscali přebírá od webu Peníze.CZ), ale jejím cílem je spíše jednoduchá časopisová forma finančních informací. Za konkurenční výhodu však lze považovat současné zaměření na problematiku vstupu naší země do Evropské unie. Pro tento účel byla navázána spolupráce s Delegací Evropské komise v České republice.

P.S.: Varování: Delší čas strávený čtením finančních serverů může kvůli velkému množství agresivních reklamních formátů poškodit vaše duševní zdraví.

V příštím díle se můžete těšit na srovnání internetových magazínů o počítačových hrách.

BRAND24

Věřím, že na žádný důležitý web nezapomenu, ale přesto budu za vaše tipy zaslané na můj mail vděčný. Na stejnou emailovou adresu prosím posílejte i náměty na další témata.

Název magazínu Vydavatel Datum založení Doba realizace webu (měsíce) Hosting Autoři (interní/externí) Návštěvnost
AliaWeb Finance AliaWeb 08/96 n/a Casablanca 10/80 6.721*
Centrum.cz Finance NetCentrum 12/01 6 Aliatel 1/12 1.800*
Finance.CZ Finance.EU 04/97 6 Zoner 4/30 2.330*
Finanční noviny Neris 07/01 6 GTS 8/12 1.699*
Fincentrum Mafra 10/00 6 IOL a Globe Internet 8/10 11.452*
FinWeb.cz Economia Online 10/02 2 Globe Internet 1/4 470–520**
Měšec Internet Info 01/01 4 Aliatel 2/10 2.236*
Peníze.CZ Peníze 09/00 3 Skynet 6/10 1.336*
Tiscali Peníze Tiscali 06/01 1 týden Tiscali 2–4 n/a


* počet unikátních návštěvníku za den (zdroj: iAudit, říjen 2002)
** počet unikátních IP adres za den (zdroj: vyjádření provozovatele)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).