Hlavní navigace

Podíl ADSL na českém Internetu roste, dial-up je historií

8. 11. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Připojení ADSL se na českém Internetu daří stále lépe, nejvyužívanějším připojením jsou pevné linky. Naopak vytáčené připojení je už definitivně na ústupu a jeho zastoupení je zanedbatelné. Mezi poskytovateli vede Český Telecom, následuje jej GTS Novera. Zjistila to nedávná analýza serveru Navrcholu.cz. A co se změnilo od loňska?

Monitorovací služba Navrcholu.cz přišla s další analýzou situace na českém Internetu. Stejně jako na podzim minulého roku ji zajímalo, jak uživatelé chodí na český Internet. Předmětem měření byl způsob připojení, trh poskytovatelů internetového připojení (ISP) a rozložení počtu návštěvníků v rámci jednotlivých regionů České republiky.

Navrcholu.cz výsledek analýzy publikovalo v tiskové zprávě, než si však naměřená čísla rozebereme, řekneme si něco o metodice.

Metodika výzkumu

Způsob získání údajů se od loňského měření nezměnil. Základní čísla, která Navrcholu.cz může od návštěvníků stránek pomocí scriptu sledovat (např. návštěvnost, podíl vyhledávačů, podíl browserů, vyhledávaná slova, technické možnosti), se kombinují s vlastními vytvořenými záznamy; čili v tomto případě, kdy se Navrcholu.cz zajímá o typ uživatelova připojení, lokaci a poskytovatele, byly zdroje (IP adresy) návštěvníků webů porovnávány s průběžně doplňovanou databází, mapující český IP prostor.

Tato databáze je de facto textovým souborem, v němž řádky tvoří záznamy o adresních rozsazích. Upřesňování a zjišťování údajů probíhá během následujících fází:

  • základní údaje se získají s pomocí databáze Ripe.net,
  • následuje upřesňování údajů, získaných z Ripe.net, a zjišťování podrobností o rozsazích,
  • pomocí nástrojů nmap, traceroute a telnet se u některých adres provádí ruční skenování,
  • následuje práce s DNS (domain name system; dopředným i reverzním).

Výsledkem úsilí pracovníků Navrcholu.cz je velké množství získaných informací, protože se tento rozbor provádí na celém českém adresním rozsahu. Údaje o typu připojení jsou dále podrobeny dalším testováním, například zkušební odezvou (pingem). Chybovost získaných informací by měla být zanedbatelná, přestože nepřesně stanovená data nemůže Navrcholu.cz z principu odhalit. Adresy, které se v této databázi nevyskytují, byly považovány za zahraniční. Jelikož nebylo možné o nich zjistit žádný bližší údaj, nebyly do srovnání zahrnuty (údaje z loňského roku byly přepočítány, aby stoprocentně odpovídaly všem přístupům z ČR).

Nyní už jsme skoro na konci: podle zdrojové adresy se ke každé návštěvě webu monitorovaného službou Navrcholu.cz vyhledaly informace o typech a místech připojení. Nutno podotknout, že právě uskutečněná návštěva (nikoliv jednotlivý návštěvník) je důležitá. Návštěvou rozumíme sérii požadavků na stránky jednoho webu od jednoho unikátního návštěvníka v rámci časového intervalu 30 minut (nový požadavek na stránku musí následovat maximálně za 30 minut od předchozího požadavku. Pokud mezi dvěma požadavky uplynulo více než 30 minut, jde již o novou návštěvu).

Následující řádky už budou patřit údajům, které v září Navrcholu.cz naměřilo. Jako první uvádím tabulku, prozrazující nejoblíbenější typy připojení na českém Internetu.

Typy připojení

Typ připojení Podíl 09/2004 Podíl 09/2005 Rozdíl
Pevná linka 51,87 % 44,16 %  –7,71 %
ADSL 8,90 % 18,77 % 9,87 %
Kabelová TV 8,83 % 12,05 % 3,22 %
Bezdrátová pevná linka 7,96 % 11,45 % 3,49 %
Mobilní připojení 0,97 % 5,54 % 4,57 %
Dial-up 16,44 % 4,07 %  –12,37 %
Ostatní 3,33 % 3,96 % 0,63 %
celkem 100,00 % 100,00 %  –

Zdroj: Navrcholu.cz, 09/2004 a 09/2005
Pozn.: Rozdíl je uveden v procentních bo­dech

Vítězství podle předpokladů obhájila pevná linka, tedy pronajaté okruhy, představující většinou připojení ve školách, úřadech, institucích nebo firmách. Získaných 44,16 procenta však znamená ztrátu oproti minulému roku téměř o osm procent. Vysvětlením může být větší konkurence levnějších způsobů stálého připojení nebo ADSL.

Právě ADSL se pyšní nejvyšším růstem, je téměř dvojnásobný. Jeho podíl nyní podle Navrcholu.cz činí 18,77 procenta. Český Telecom navíc oznámil, že počet aktivních přípojek ADSL k 30. září 2005 dosáhl počtu 221.000, což znamená nárůst o 120.000 přípojek od začátku roku.

Shodný přírůstek (kolem tří procent) a podobný výsledek zaznamenáváme dle Navrcholu.cz u kabelové televize a bezdrátové pevné linky.

Rozkvět zažívá i mobilní připojení, zisk 5,54 procenta znamená rozdíl 4,57 procenta oproti loňsku . Na jeho adresu můžeme poznamenat, že vzhledem k metodice (měření návštěv, nikoliv návštěvníků) a nižší intenzitě využívání tohoto typu připojení můžeme vzít do úvahy určitý handicap. Nějaký plusový bodík na úkor třeba pevné linky by mohlo ještě přinést případné měření v letních měsících, kdy je v době dovolených mobilní připojení oblíbené.

Naopak dial-up se propadl o 12,37 procenta. Pomalé vytáčené připojení, ve druhé polovině devadesátých let minulého století nejpoužívanější brána do světa Internetu, je se svými čtyřmi procenty už takřka historií, což je pro rozvoj českého Internetu dobrá zpráva. Vždyť pokud sečteme podíly připojení pevnou linkou, ADSL, kabelovou TV a bezdrátovou přípojkou, dostáváme u hypotetické kolonky „rychlé internetové připojení v ČR“ přes 86 procent!

Položka „ostatní“ v tabulce označuje IP adresy, které prokazatelně spadají do českého IP prostoru, ale není u nich možné určit bližší podrobnosti (například při použití proxy serveru a podobně).

Rozdělení trhu podle ISP

Tabulka znázorňující souhrnný přehled rozdělení trhu podle ISP nabízí hned dva pohledy: prvním je počet uživatelů připojených prostřednictvím konkrétního poskytovatele, druhým je vyjádření míry návštěvníkovy aktivity (čím více návštěv, tím vyšší aktivita).

ISP Podíl 09/2004 Podíl 09/2005 Rozdíl
Český Telecom (IOL) 15,09 % 19,35 % 4,26 %
GTS Novera 9,51 % 12,26 % 2,75 %
UPC ČR 7,30 % 8,23 % 0,93 %
Contactel 7,57 % 4,92 %  –2,65 %
CESNET 6,52 % 4,75 %  –1,77 %
Eurotel 4,42 % 4,73 % 0,31 %
České radiokomunikace 3,13 % 4,65 % 1,52 %
Tiscali 6,70 % 3,77 %  –2,93 %
Karneval Media 2,15 %* 3,65 % 1,50 %*
net4net 3,21 % 3,46 % 0,25 %

Zdroj: Navrcholu.cz, 09/2004 a 09/2005
Poznámka: Údaj u Karneval Media za rok 2004 je údajem předchůdce TES Media. Rozdíl je uveden v procentních bodech.

V čele žebříčku poskytovatelů internetového připojení stanul opět Český Telecom, respektive Internet OnLine (v loňském žebříčku figurovali na prvním místě návštěvníci ze zahraničí, minulé údaje byly přepočítány a netuzemští návštěvníci letos nezapočítáni). Nárůst o čtyři procenta přisoudil Českému Telecomu téměř pětinový podíl na trhu – zde se projevila jeho silná pozice v kategorii pevných linek i ADSL. Rovněž GTS Novera svou pozici uhájila (12,26 procenta, přírůstek 2,75 procenta), Contactel s kabelovým UPC ČR si své pozice prohodily. Akademická síť CESNET získala 4,75 procenta, přestože podobně jako Tiscali část svého podílu ztratila.

Eurotel mírně posílil na 4,73 procenta a mezi mobilními operátory nemá konkurenci: T-mobile s odstupem uzavírá druhou desítku, Oskar je na začátku páté. Z TOP 10 vypadl kromě Alitatelu (dnes GTS Novera) Czech On Line, který je na 13. místě (2,59 procenta), dvanáctá je Nextra (2,69 procenta) a jedenáctý GIN (2,77 procenta). Celkový žebříček naměřených ISP obsahuje 72 společností.

Rozdělení podle lokace

Výsledná čísla zjišťující, z jakého regionu se návštěvníci připojují a tedy i navštěvují stránky měřené Navrcholu.cz, nejsou překvapivá a výkyvy se nevyskytly. Podle očekávání mají mezi uživateli největší zastoupení obyvatelé Prahy, tvoří téměř polovinu. Podíl dalších měst je výrazně slabší: návštěvníků z Brna je sedm procent, z Ostravy tři procenta. Hranici dvou procent překročil ještě Hradec Králové. Pořadí na dalších místech pak reflektuje velikost jednotlivých měst.

BRAND24

Co je z naměřených hodnot a srovnání patrné? Stále se potvrzuje, že český Internet prochází vývojem a nějakou dobu tomu ještě tak bude. Relativně vysoká penetrace rychlého připojení dovoluje uživatelům Internet maximálně využívat a majitelům webu poskytovat „odvážnější“ obsah, zaměřený především na audiovizuální materiál. Internet by pak měl výrazně našlápnuto stát se (nej)významnějším médiem.

Přílišný optimismus ale není na místě. Podle zveřejněných čísel britské společnosti Point Topic a sdružení Internet pro všechny připadá v ČR na 100 obyvatel zhruba dvě přípojky ADSL. České země se ve srovnání se zahraničím umístily hluboko pod evropským průměrem. Mezi špičku patří Norsko s více než 15 ADSL připojeními na 100 obyvatel. Ani výrazný růst ADSL na českém Internetu tedy zatím na vyspělé země nestačí. Horší situace s ADSL než v tuzemsku panuje v Chorvatsku, Řecku, Slovensku a Lotyšsku.

Jakým připojením obvykle disponujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).