Hlavní navigace

Názor k článku Podivné pozadí mikroplateb i-plus od xChaos - Nemyslím, že redistribuce peněz od dlužníků k věřitelům...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 6. 2004 13:22

    xChaos (neregistrovaný)
    Nemyslím, že redistribuce peněz od dlužníků k věřitelům je špatná, nemyslím že deflace je špatná, nemyslím že krach bank je špatný.

    Např. na islámu všichni vidí věci, jako je šaríja nebo diskrimanace žen, a odsuzují je - málo se ale ví o tom, že islámská společnost (nebo arabská ? zdroj této informace je bohužel "jedna paní povídala"...) odsuzuje úrok - a podobně jako třeba středověká křesťanská Evropa ho považuje za lichvu. Není třeba připomínat, že pokud vás tradice nevede k podnikání se svým majetkem po evropském způsobu, tak čerpání obrovských zásob ropy (jako např. v Saudské Arábii) není jednoznačně kompatibilní s jakýmkoliv západním ekonomickým. (Na druhou stranu je to asi dobře, protože takto nahromaděný kapitál by dokázal ovládat svět celá staletí....)

    Někomu to může připadat divné, - ale vězměte si jen, že třeba i takové DRM zcela rozbíjí celý dosavadní historický koncept možnosti převodu vlastnictví z jedné osoby na druhou, resp. vytváří specifickou třídu statků, které nebude možné legálně vlastnit (podobně jako třeba už dnes do takové třídy patří tvrdé drogy, zbraně hromadného ničení, apod.).

    Ze základní etické koncepce "nelžu, nekradu" může procesem označovaným v nelinární matematice jako bifurkace vzniknout celé stádo nejrůznějších komplexních vlastnických a bankovních systémů - přičemž některé z těch obskurnějších a dosud nerealizovaných se určitě vyznačují obrovskými nároky na možnost zpracovávat či kopírovat informace.

    Podivné koncepce kolem mě vznikají pořád, a pokud chci být důsledným anarchopacifistou, který se nedožaduje krvavého povstání vyhladovělých mas (na rozdíl od bolševiků a jiných chiliastických komunistů), tak logicky zbývá jediný cesta k dekonstrukci stávajícho systému - a tou je dekapitalizace, deflace, oddlužení, a decentralizace přirozeně chápaného soukromého vlastnictví.

    :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).