Hlavní navigace

Názor k článku Pojišťování rizik vyplývajících z provozu a správy IS/IT od Ivan Špirakus - Jsem pojišťovací makléř z firmy PORTFOLIO ALFA s.r.o.....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 7. 2004 22:43

    Ivan Špirakus (neregistrovaný)
    Jsem pojišťovací makléř z firmy PORTFOLIO ALFA s.r.o.. Mezi naše klienty patří mimo jiné přední systémoví integrátoři, alternativní telco i distributoři IT. Na pojistném trhu se pohybuji 12 let a mohu tedy myslím tvrdit, že o pojišťování ITC firem něco vím.

    Přesto, že řada potencionálních klientů chce informace, nemá ve skutečnosti téměř nikdo o toto pojištění reálný zájem.
    Možná by všechny překvapilo, že "renomované" velké SW firmy nemají často ani minimální pojištění profesní odpovědnosti za škodu. A to si klidně troufnou na bankovní systémy, či jiné rozsáhlé obchodní aplikace ....
    Pokud něco víte o zcela nedávném kolosálním krachu při spuštění nové verze internetového bankovnictví Citibank v Česku, dovedete si asi představit výšku škody, pokud to dopadne špatně a dodavatel je za to odpovědný. Toto je myslím exemplární případ.

    Zákazníci pojištění svých SW dodavatelů většinou nevyžadují, i když je v ČR dostupné. Odpovědných firem je bohužel málo. Pojištění vlastních škod (nikoli odpovědnostních) lze sjednat v zahraničí - především u Lloyd´s. Ovšem něco to stojí (řádově stovky tisíc Kč). Protože tedy není po tomto pojištění u nás prakticky žádná skutečná poptávka, nesnaží se české pojišťovny přinést na trh nějaký produkt. Je to začarovaný kruh.

    P.S. - budete-li hledat makléře, který rozumí ITC, asi si nevyberete takového, co nemá ani vlastní web, že ? :))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).