Hlavní navigace

Pokémon GO rozšířenou realitu nevymyslel. Co dalšího můžete vyzkoušet?

26. 7. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Některá média spala několik let s hlavou zastrčenou v písku a myslí si, že Pokémon GO je první AR aplikací na světě. Pojďme na malou exkurzi.

Hype okolo Pokémon GO je fascinující z hlediska toho, jak moc se novináři snaží vše vykreslit jinak, než ve skutečnosti je. Chvíli se tvrdilo, že je hra nebezpečná, protože jsou tam vidět ostatní hráči (nejsou). Pak se řešilo to, že se hráči musí dívat skrz telefon, aby mohli hrát. Nemusí, průhled skrz fotoaparát při chytání Pokémona se nejenom dá vypnout, ono je dokonce lepší ho vypnout. A průběžně se hraje taková zvláštní mediální hra, že Pokémon GO je snad pomalu první aplikací využívající AR (Augemented Reality, rozšířenou realitu).

Samozřejmě i to je čirá fikce. AR aplikace v mobilech už existují pět a více let. Většina z nich měla něco společného s mapami, zejména s tím, že umožňovala skrz fotoaparát mobilu prohlížet krajinu okolo vás a pomocí vrstvy s ukazateli vidět, kde co okolo vás je. Stejně jako Pokémon GO s AR žádnou revoluci nepřináší, nestalo se tomu tak ani u všech aplikací v minulosti. Ale pojďme na malou exkurzi po AR aplikacích.

Yelp má AR už nějakých sedm let (o rok méně pro Android) v podobě „Monocle“ funkce, která vám umožní dívat se skrz mobil či tablet a vidět „nálepky“ objektů okolo vás se základními informacemi.

Ingress je nejenom předchůdcem Pokémon GO od stejné společnosti, ale také základem pro samotný Pokémon GO. Virtuální body (Pokéstop i Gym) totiž GO získává právě z Ingressu. Nutno podotknout, že Ingress je podstatně méně dětinské hraní, jde v něm o lidstvo a dva soupeřící týmy s obsazováním území, záplavou předmětů a funkčností. A na rozdíl od GO je Ingress podstatně více společenský.

Layar je jedna z nejstarších AR aplikací, na které si pamatuji, jen mám pocit, že se od počátku hodně proměnila. Dnes slouží hlavně k tomu, že se přes Layar podíváte na nějaký obsah (noviny, magazín, plakát, ale i prostý QR kód) a dostanete AR obsah.

Aurasma je v zásadě velmi podobná předchozímu příkladu.

Wikitude patří taky mezi jednu z nejstarších AR aplikací, původně šlo pouze o průhled do světa s věcmi z mapy, dnes je doplněna i řada dalších funkčností.

Blippar je aplikace rozpoznávající objekty okolo vás. Pokud je pozná, tak se o nich můžete dozvědět více informací. Aplikace je zaměřená na vzdělávání a školy. Zajímavější to začne být, když ji zaměříte na nějaký časopis patřící k těm podporovaným – statické fotky se náhle promění ve video.

Google Translate (Android, iOS) asi znáte, ale možná jste už zapomněli, že tuhle aplikaci můžete přes foťák zamířit na nějaký text a vše se náhle, samo, magicky přeloží.

Crayola Color Alive funguje s omalovánkami a je určena pro děti. Ty si mohou vybarvit omalovánky a po zobrazení skrz mobil získají něco navíc.

Star Walk (Android, iOS) či Star Walk 2 (Android, iOS) je fajn pro sledování (a hlavně hledání) hvězd, souhvězdí, satelitů a dalších věcí. Jako každá AR aplikace i tahle funguje přes fotoaparát.

Sunseeker (Android, iOS) se specializuje na nalezení slunce, tedy lépe řečeno, zobrazení toho, odkud kam a kdy se bude pohybovat.

Inkhunter je z trošičku jiného soudku, můžete se podívat, jak vám sedne nějaké to tetování.

Field Trip (Android, iOS) je další turistický průvodce s AR vrstvou. Ale neřekl bych, že nějak výrazně dokonalou.

Theodolite (pouze pro iOS) je docela zajímavé tím, že ze všeho nejvíce přebírá koncept HUD (head up display) a hodí se pro navigování (kompas, vzdálenost, souřadnice, sklon) a nějaké další věci.

Barcode Scanner (Android) je v zásadě čtečka čárových kódů, AR z ní dělá průhled. Právě tuhle čtečku čárových kódů používám osobně už řadu let.

CamGun, abych zmínil i nějakou tu velmi jednoduchou hru – tady si na displej telefonu můžete přidat zbraň a průhledem přes fotoaparát střílet. Pokud se divíte absenci odkazu, tak se mi ho nepodařilo najít.

Life is Crime je další hra, využívající AR. Otázkou je, jak je nyní funkční, protože web je poněkud v rozkladu.

Parallel Kingdom po vás vlastně bude také chtít totéž, co Ingress či Pokémon GO. Pobíhat po světě tam venku, plnit úkoly, zabíjet monstra. A ano, chápete správně, tohle je MMO/PRG s prvky AR.

SpecTrek (Android) používá AR k hledání duchů, které pak můžete lovit.

Zombie, Run! by bylo moc špatné opomenout. Je trochu starší hra a jeden čas byla v médiích velmi oblíbená. No a vlastně místo lovení Pokémonů tady jde o to, že zombie jsou všude okolo vás a vy jim musíte utíkat. Bohužel, s ohledem na její stáří, už asi tuhle hru moc nepůjde hrát.

Terra Icons (Android, Windows) můžete chápat jako Pokémon GO, ale bez Pokémonů. Ve městech pomocí této aplikace najdete zajímavá místa, která prostě budete mít za cíl navštívit.

IKEA Catalog (Android, iOS) by asi také bylo špatné opomenout. Jejich aplikace se dá použít spolu s tištěným katalogem. Ale to nejzajímavější je, že si můžete nábytek od IKEA dosazovat do reálného prostoru.

BRAND24

Určitě najdete ještě desítky dalších AR aplikací – stačí prostě hledat v Googlu nebo v příslušném obchodě s aplikacemi. Jen pro zajímavost, Layar je tu už od roku 2009 a byla to jedna z prvních AR aplikací, které jsem měl na Androidu. Wikitude je dokonce ještě o rok starší, vznikla v roce 2008.

Důležitý poznatek je, že ačkoliv AR aplikace i hry jsou tady už nějakých 8 až 10 let, dosud se nijak výrazně neuchytily. To jen jako poznámka ke všem těm předpovědím o tom, že je AR revoluční. Není. Je tady už déle než 8 let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).