Hlavní navigace

Polemika: Je nový freemail Seznamu okopírovaný Gmail?

20. 7. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Spuštění nové verze freemailu portálu Seznam provází četné poznámky uživatelů o nápadné podobnosti jeho rozhraní se známým Gmailem. Ivo Lukačovič se brání přirovnáním k „průmyslovému standardu“, Petr Staníček tento argument nepřijímá a hovoří rovnou o krádeži. Posuďte názory obou stran a přidejte se do diskuse!

2. srpna 2005, Omluva:

Dne 20. července 2005 jsme v rubrice Pro a proti publikovali článek s názvem Polemika: Je nový freemail Seznamu okopírovaný Gmail?. Článek obsahoval citace Iva Lukačoviče, předsedy představenstva Seznam.cz, a.s., a Petra Staníčka, webdesignéra, které byly postaveny bez redakčního stanoviska vedle sebe jako opačné pohledy na zmíněné téma.

Názory obou pánů byly původně chápány jako doplněk klasického analytického článku, kde by byly použity jako tradiční komentáře zasvěcených osob. Po jejich obdržení však redakce usoudila, že prohlášení jsou natolik reprezentativní, že k nim není třeba žádný další redakční komentář, a vydala je jako polemiku.

Až dodatečně se ukázalo, že to nebylo šťastné řešení. Přestože Ivo Lukačovič a Petr Staníček věděli, že poskytují vyjádření pro novináře, nevěděli, že jejich citace nakonec budou použity v tomto kontextu a že budou postaveny proti sobě v rubrice Polemika, což mohlo mít vliv na podobu jejich komentáře. Tento způsob použití jejich vyjádření, byť se jedná o citace, považujeme za chybu a oběma pánům, stejně jako čtenářům Lupy, se tímto omlouváme.

Aleš Miklík, šéfredaktor serveru Lupa


Původní článek

Rubrika Pro a proti by měla přinášet kromě počáteční diskuse samotné i podněty pro následnou diskusi vás, čtenářů Lupy. Máte-li pocit, že v polemice dvou stran některý z důležitých argumentů nezazněl, směle jej do diskuse připojte. Samozřejmě pokud možno korektním způsobem. Máte tak jedinečnou možnost ovlivnit třeba i tvůrce nápadu, jenž se vám obzvlášť (ne)líbí. A o čem budeme debatovat dnes?

Nový freemail se Seznamu do značné míry vydařil, což by bylo samo o sobě jistě potěšující, kdyby zároveň mnoho hlasů neupozorňovalo na jeho nepřehlédnutelnou podobnost se službou Google Gmail. Má opravdu rozhraní freemailů svůj ideál, kterému se Gmail přiblížil jako první, a ostatním nezbývá, než jej kopírovat? Nebo naopak každá poctivá firma usiluje o profilaci a vlastní značku a kopírování je jen známkou chybějící invence a parazitování na práci úspěšnějších? První názor hájí Ivo Lukačovič, majitel společnosti Seznam, ten druhý Petr Staníček, známý webdesignér. Na čí stranu se přikloníte?

1743
1744
Corpus delicti: screenshoty Gmailu a freemailu portálu Seznam

Nejprve dejme slovo Ivu Lukačovičovi:


Ano, přesně to si myslím: dochází k unifikaci grafických podob a uživatelských ovládání na Internetu. Koukněte se na výsledek fulltextu Googlu, Yahoo, Lycosu a MSN. Je to to samé. Koukněte se na největší korporátní weby. Grafika je jiná, ale user interface je podobný.

Uživatelé chtějí stejný user interface, protože když se naučí ovládat službu A, naučí se zároveň ovládat službu B. Takový „profláklý“ user interface se pak stane průmyslovým standardem.

Gmail prostě vymyslel určitý typ ovládání, který uživatelům vyhovuje. Podobně jako jim vyhovuje volant v autě a myš a ikonky na desktopu. Inspirovali jsme se, ale přidali jsme spousty svých vylepšení. Ikonky v inboxu zobrazující typ přijatého souboru. Portéty lidí, které ukazují, kdo vám píše. Přidali jsme Java aplikaci pro čtení e-mailu v mobilu a další vylepšení. V čem jsme se rozhodně neinspirovali, je čtení konkrétního e-mailu. Něco takového je pro běžného, počítači nepolíbeného uživatele na Gmailu zcela matoucí.

Volant a pedály jsou stejné jako u Gmailu. Proč? Protože vymysleli dobrý user interface. A já se skutečně domnívám, že za pár let budou všechny freemaily vypadat takto. A ty, které tak nebudou vypadat, budou ztrácet svoji tržní pozici. Je to možná odvážné tvrzení, ale podnikám již dlouho, abych mohl něco takového prohlásit.

Ivo Lukačovič

A co na to Petr Staníček?


Pokud pan Lukačovič skutečně něco takového řekl, pak nejspíš jenom zoufale lže. Snad je to jen tím, že je ČR tak malá zemička s nepodstatným trhem, že Google ještě Seznam nežaloval, ale rozhraní e-mailu Seznamu je nepochybně od Googlu ukradeno – ovšem za předpokladu, že práva Seznam od Googlu nekoupil/ nedostal (o čemž pochybuji, protože pak nevidím důvod, proč by to tajili za cenu obviňování z krádeže). Žádný „průmyslový standard“ nebo podobné bláboly – dílo Googlu je copyrightované, autorská práva drží Google, nikdo nemá právo nic bez svolení držitele práv kopírovat.

Ať si pan Lukačovič blábolí, co chce, ale zákony se vztahují i na něj a musí je dodržovat. Dopustil-li se krádeže, ty totální nesmysly, které výše citujete, vypadají jako zoufalé kopání; nedopustil-li se jí (tedy má souhlas firmy Google k použití jejich designu), pak už ho vůbec nechápu.

Shodou okolností sám pracuji na tvorbě jiného webmailu a pochopitelně bedlivě sledujeme všechny konkurenční produkty – a ujišťuji vás, že podobnou bezostyšnou krádež bychom si nemohli dovolit ani teoreticky. Ovšem náš webmail je v USA, určen pro americký trh a tam zřejmě platí jiná pravidla než v ČR.

Rozhodně si nemyslím, že hrozí nebo se blíží nějaká unifikace (freemailů nebo čehokoli jiného). Dokud funguje trh, každý velký hráč na něm se od svého konkurenta snaží spíš odlišovat, budovat si svoji značku a naopak se všemi silami snaží zabránit, aby byl svému konkurentovi podobný a mohl si je někdo zaměnit. Podobné snahy jsou typické jen pro firmičky ze spodních pater trhu, které si jaksi na vlastní invenci netroufají a jediné, co umí, je parazitování na práci úspěšnějších.

Vezměte si příklad z jiného oboru. Je nemyslitelné, že by Coca-Cola chtěla vypadat jako Pepsi, nebo naopak. Ale existují tisíce „takyfirem“, které, nemaje na vlastní nápad a originální produkt, vyrábějí různé napodobeniny, aby si je někdo s těmi velkými firmami spletl a ony na nich mohly parazitovat. Seznam se chová stejně.

BRAND24

Myslím, že uživatelé chtějí originalitu, chtějí nové funkce, nové služby. Samozřejmě ne za každou cenu, ale v kvalitním provedení. Když by každý jen kopíroval nějaký jednou daný mustr, tak dnes ještě používáme Gopher. Vlastně ani to ne – žili bychom v jeskyních a okusovali mamuty.

Petr Staníček

Existuje podle vás průmyslový standard na rozhraní freemailů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).