Hlavní navigace

Názor k článku Polemika: jsou datové schránky drahá zbytečnost? od A. S. Pergill - 1. Nutí mě koupit si operační systém, pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 10. 2009 19:28

    A. S. Pergill
    1. Nutí mě koupit si operační systém, pro který nemám naprosto žádné uplatnění, a který bych využíval pouze na přístup do DS. Přičemž bych ovšem musel, protože se jedná o jen částečně funkční shit, koupit antivirus a další programové produkty, které jsou schopny zajistit jakousi, byť mizernou, úroveň bezpečnostního zajištění. Nehledě k tomu, že je pro mě naprosto nedůvěryhodné cokoli, co je na tomto systému provozováno, tedy i DS (ono stačí si přečíst licenci EULA).
    2. Vše, co projde datovou schránkou, má časově omezenou platnost. Tj. musím vydávat čas a prostředky, abych příslušné dokumenty periodicky obnovoval, nebo převedl do papírové podoby (která snad bude mít platnost neomezenou), čímž ovšem celý "e-government" ztrácí smysl. Druhou věcí je, že konverze dokumentu z DS na papír je mnohonásobně dražší, než bylo dosavadní vydání papírového dokumentu.
    Tato situace je mj. dána tím, že celý projekt stojí na nekvalitních algoritmech, s jejichž prolomením se předem počítá.
    3. V souvislosti s DS neexistuje důvěryhodná certifikační autorita. Certifikáty vydává pochybná státní organizace a tyto certifikáty budou figurovat jako klíčové materiální důkazy při sporech stát x firma, stát x občan. To je naprosto nepřípustné a nemůže to skončit ničím jiným, že tato státní organizace bude vydávat kopie podpisového software státním orgánům za účelem vytvoření kompromitujících důkazů / dokumentů na firmy / jednotlivce, s nimiž stát povede spor.
    Já pamatuji, jak svého času před ústavním soudem držel hladovku muž, za kterého úřednice magistrátu, s nímž měl nějaké spory (z pozice této kauzy není relevantní, zda byl či nebyl v právu), "podepsaly" prohlášení, že se vzdává v dané kauze jakýchkoli dalších podání a odvolání. Nikoho to nezajímalo, po čase odešel, nebo "byl odejit" policií. V právním prostředí, kde se něco takového může stát, je jakákoli certifikační autorita provozovaná v režii státu naprosto nedůvěryhodná.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).