Hlavní navigace

Policie v jiném světě

7. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

To, že jsou mnozí policisté z jiného světa, máme možnost poznat z vlastní zkušenosti každý den. Nyní se ovšem strážci pořádku přesunuli i do virtuálního světa Second Life. Proboha proč?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Policisté a technologie? Nic moc, vím z vlastní zkušenosti. Ještě před pěti lety jsem na policejní služebně zastihl policistu vyťukávat protokol do psacího stroje jedním prstem. Před rokem to už bylo PC, ovšem opět jedním prstem. Nyní se naše policie odhodlala k neočekávanému, až neuvěřitelnému kroku. Vstupuje prý do virtuálního světa Second Life.

Jistě jste nepřehlédli dvě postavy v uniformách, Danu Kraus a Jendu Haka, dva sympatické avatary, kteří s vámi budou v Bohemii každý den od 19. do 21. hodiny. Stejně jako i stávající podpora uživatelů jsou zde pro vás a budou odpovídat na vaše otázky ohledně problémů v Second Life, nastavení klienta a připojení, rádi vám dají radu kam se podívat a co můžete v SL zrovna teď dělat a úplně novým avatarům pomůžou při prvních krůčcích v Second Life. Tolik citace z úvodu tiskové zprávy. Policie rekonstruuje služebny a tak se rozhodla, že si jednu otevře i ve virtuálním světě. Státní instituce, která je podezřívána (a asi právem) z totální ignorance technologií a Internetu, se vzmohla a dotáhla to až takhle daleko. Do světa, kde moc Čechů není a ti, co tam jsou, asi těžko budou řešit své problémy s virtuálními policisty Danem nebo Jendou.

Je to krok správným směrem? Asi těžko, jde o PR tah se vším všudy, o snahu ukázat, že ta naše policie se mění k lepšímu a že jim technologie a novinky nejsou cizí. Vedení policie možná cizí nejsou, ale naprosté většině mužů v uniformách bohužel ano. O tom se každý z nás může přesvědčit nejen na ulici, ale i na služebnách.

Moderní doba si žádá nový přístup, proto jsme se rozhodli vybudovat moderní policejní služebnu také v Second Life a dát tak jeho uživatelům možnost vyzkoušet si práci policisty a pomáhat a chránit také ve virtuálním prostředí, uvedl policejní prezident Oldřich Martinů.

BRAND24

Policisté se ze všech sil snaží zbavit nálepky pitomců, kteří si při pauze mezi silničními kontrolami pinkají plácačkami kamínek. To, aby se v souvislosti s Internetem a policií mluvilo o virtuální služebně a ne o zmíněném virálním videu, je úkol nad lidské síly. Služebna ve virtuálním světě nemá moc šancí na úspěch, vzpoměňme si, jak dopadlo otevření virtuálního fotbalového stadionu. Do Second Lifu se jako první známá instituce pustila Švédské ambasáda (alespoň co si já pamatuji). Všechny další vstupy již nebyly tak zajímavé (teď hovořím o těch našich lokálních).

Závěrem snad poznámka, že virtuální policejní služebna pomůže uživateli Internetu asi tolik co virtuální hospoda. Když už chce policie budovat image moderní státní instituce, která to umí s technologiemi, mohla by spíš zaplatit svým zaměstnancům kurzy používání počítače…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).