Hlavní navigace

Názor k článku Popis ideální aplikace od Petr S. - K tomu automatizovanému daňovému poradenství. To je IMHO...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2001 16:38

    Petr S. (neregistrovaný)
    K tomu automatizovanému daňovému poradenství. To je IMHO stejná zvrhlost jako automatický chirurg - nikdy to nebude ani zcela automatické, ani funkční. Do systému lze vložit jen pravidla víceméně na úrovni banalit (hrubé mzdy účtuj takto / máš-li teplotu, spolkni prášek x). Pokud ale už jsem schopen formulovat problém tak, aby mi automat dal jednoznačnou správnou odpověď, vlastně už ho nepotřebuju a pomůžu si se svými znalostmi sám.

    Chci-li mít "odolný systém" s možností profitu, musím si nechat klíčovou znalost (bod 3), kterou je dnes výhradní vlastnictví zdrojového kódu, obecně spíš možnost měnit pravidla. Je pak ale jen otázkou času, kdy přestanu stíhat nebo neodhadnu směr a stanu se pro systém brzdou.

    Nejraději bych viděl společné budování "vzájemně výhodného systému" (asi obdoba Linuxu, nevím přesně, nejsem z oboru), kdy neprofituju přímo z umožnění jeho používání, ale nepřímo - z rozvíjení funkcí dalšími členy komunity. Možná je to úplně mimo, ale zdá se mi důležité, aby motivace přispět k rozvíjení systému v "místě zrodu" byla silnější, než motivace systém "ukrást", něco si přidat a sám z toho profitovat. Pak bod 3 odpadá a růst nebude bržděn. (A celý svět bude náhle lepším.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).