Hlavní navigace

Názor k článku Poplatek za vytěžování textů i internet na občanku. Co zaznělo v debatě o reformě copyrightu od Michal Breškovec - Co považujete za "dlouhodobě" v dnešním velmi dynamickém...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2019 15:24

    Michal Breškovec

    Co považujete za "dlouhodobě" v dnešním velmi dynamickém světě?

    Nechápete proč do toho byznysu nevstoupím a neukážu jim správnou cestu - hmm, dobrá, pominu skutečnost, že ne všichni máme jako životní cíl vydělat balík a budu předpokládat, že máte v mé nápady tak velkou důvěru, že mi poskytnete financování ve výši několika miliard - řekněme USD, pak se ale ještě musím potýkat ze skutečností, která se jmenuje copyright, což je v zásadě státem uznaný monopol a vstup do odvětví, ve kterém je monopol je v zásadě, když ne nemožný, tak extrémně obtížný.
    Čili nový subjekt, jako já, nebo kdokoliv jiný se skvělými nápady, prakticky nemůže nic změnit, to musejí učinit stávající subjekty na tom trhu a protože monopoly samy se nezmění (aspoň nevím o případu, kdy by se to stalo), je potřeba tlak z venčí - a protože lobby držitelů práv znemožňuje tlak legislativní, bylo to pirátství, které vedelo ke změně, která nám nakonec přinesla třeba Spotify atd.
    Takže ta je to jen na držitelých práv, kdy tu správnou cestu sami pochopí a od toho se bude odvíjet jak budou vydělávat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).