Hlavní navigace

Popovídejte si s diktátorem!

13. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejenom americký prezident Obama (nebo spíše jeho tým) využívá pro kontakt s veřejností mikroblogování na Twitteru. Existuje několik profilů, které se tváří jako oficiální kanál venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Jeden z nich je asi pravý, takže neváhejte a diskutujte s diktátorem!
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Hugo Chávez (profil na Wikipedii najdete zde) je venezuelský prezident na doživotí a podle mnohých i diktátor. Jeho věhlas pronikl i na Twitter, kde existuje několik profilů s ním spojených. Jeden z nich je s velkou pravděpodobností pravý. Jde opravdu o venezuelského prezidenta? Na vznesený dotaz „Chávez z Twitteru“ odpověděl, že ano. Sleduje ho asi tisíc uživatelů, s některými (včetně mě) komunikuje, a to ve španělštině.

Pokud jde o opravdického Cháveze, je tu ideální šance, jak mu naznačit, že se s jeho počínáním neztotožňujete. Věřte, že vám odpoví a možná se rozproudí nějaká zajímavá diskuse. Twitter je vůbec zajímavý prostředek komunikace, politik by jinou cestou asi těžko reagoval na všetečné dotazy veřejnosti tak rychle a otevřeně.

Zatímco Facebook je nejrůznějších politiků „plný“, Twitter zatím jejich zájem tolik nevzbuzuje. O to zajímavější je, že mezi prvními vlaštovkami je venezuelský prezident, který by zrovna sociální sítě mohl považovat za výplod choré mysli ďáblů z USA. Chávez (tedy pokud je to ten pravý, ale tak jako tak to bude minimálně jeho velký příznivec) tedy používá ďáblův nástroj ke svému prospěchu? Mnoho neamerických politiků na Twitteru skutečně není, jak je možné vidět zde.

Za vyzkoušení stojí kontaktovat pomocí Twitteru politiky a vůbec i celebrity obecně. Dost z nich (nebo z jejich asistentů) odpoví. Chávez není výjimkou, a pokud budete své dotazy pokládat ve španělštině (poslouží překladač), dozvíte se určitě zajímavé věci. Můžete probrat třeba revoluci a pohled Cháveze na Američany.

BRAND24

Jednou z mála českých politických vlaštovek je Edvard Kožušník, mimo jiné kandidát do EP za ODS. I on čile komunikuje a prezentuje novinky ze svého politického počínání na Twitteru. Zajímavé jsou i informace z jeho kalendáře, s kým se setkává. Kožušník nevyužívá jenom Twitter, ale například i Facebook, takže nejde o širého příznivce Twitteru, ale sociálních sítí jako takových.

Můžeme čekat, že politiků na Twitteru bude přibývat. Jenom doufejme, že většina z nich bude reagovat a nebude pomocí Twitteru jenom přeposílat PR odkazy. Twitter je přece o komunikaci, a to obousměrné…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).