Hlavní navigace

Názor k článku Porovnání nástrojů pro doporučení klíčových slov u AdWords, Sklik a eTarget od Petra Větrovská - V zásadě ale vůbec není kamenem úrazu to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 3. 2009 9:13

    Petra Větrovská
    V zásadě ale vůbec není kamenem úrazu to, KTERÝ nástroj člověk používá, ale JAK ho používá. A především jak získané informace dokáže interpretovat.

    V první řadě je potřeba si uvědomit, že nástroj vedle klíčových slov k přidání vždy navrhuje zároveň vylučovací slova. Nástroj pracuje jen s objemem hledání je na člověku, aby rozlišil ne to, jestli je slovo pro kampaň relevantní či nikoliv a pak ho do kampaně buď přidal nebo naopak vyloučil. Pokud prodávám DVD logicky slovo "vypálit DVD" moc obchodního potenciálu nemá, takže jej vyloučím.

    Drhým takovým nejčastějším ne úplně šťastným způsobem nakládání s nástrojem je to, že člověk vezme slova, co nástroj nabídne a tím to bere za vyřešené. Přitom ale každý z těch nástrojů dokáže nabídnout jen více rozšiřujících frází, popř. synonyma, ale ten opravdový long-tail tam prostě taky není, takže při jeho hledání poslouží jen jako dobrá inspirace.

    Ještě bych se zastala Googlího nástroje, protože tady je interpretace v článku dost nepřesná, až mylná. On samozřejmě není vševědoucí a stejně jako ostatní nástroje dokáže vymyslet lecjakou blbost. Příklad s "burn dvd" ale přece nerelevantní není. Neříká nic víc, než že lidé s ČR s nastavením českého jazyka hledají frázi "burn dvd", byť použijí anglický výraz. Ať na tyhle lidi cílit chci nebo naopak nechci, pak je pro mě tohle důležitá informace a typově je to právě jedna z těch frází, kdy nástroj opravdu pomáhá, protože to prostě člověka nenapadne. Nástroj Seznamu tohle pak samozřejmě nenabízí, protože tam k významnému počtu hledání v anličtině nedochází.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).