Hlavní navigace

Portál Film Popular nabízí tisíce videí, ze tří stovek titulů je osmnáct filmů a seriálů v HD

5. 3. 2018
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Velký podíl na HD tvorbě tvoří české dokumenty a další pořady sesterské stanice Kinosvět. Celkový počet videí, které videoportál nabízí, v současnosti dosahuje téměř dvou tisíc.

Ostrý provoz zahájil portál Film Popular takřka přesně před rokem, konkrétně začátkem loňského února. Je součástí mediální skupiny Mediapoli ostravského podnikatele Leoše Pohla

Pod značkou Československá filmová společnost provozuje i několik televizních kanálů a Radio Dechovka, které kromě čtyř frekvencí ve VKV pásmu, pokrývajících tři jihočeská města, využívá i vysílačů na středních vlnách a stanice se tak prezentuje jako celoplošná. Podle měření Mediaresearch výzkumné agentury Nielsen Admosphere si stanici aspoň jednou týdně naladí devadesát tisíc posluchačů.


Autor: Karel Choc

Ostravský podnikatel Leoš Pohl.

Z šestice televizních kanálů, které Pohlovi buď přímo patří, nebo v nich vlastní jistý podíl, lze jako volně dostupné přijímat dva z nich. V DVB-T, a dokonce i v přechodové DVB-T2 síti s číselným označením 13, vysílá dokumentární stanice Kinosvět věnující se světu záhad a paranormálních jevů, světu válek i zločinů, ale i konspirací a alternativní historie. Kanál se snaží klást důraz na původní českou a slovenskou tvorbu, spolupracoval například se Stanislavem Motlem, Arnoštem Vašíčkem, Otomarem Dvořákem nebo Milanem Zachou Kučerou.

Reklamní ceník kanálu Kinosvět.

Přes Pětku a Metropol k TV Praha

Na území Prahy a Středních Čech pak v DVB-T vysílá regionální Praha TV. Ta vznikla na troskách projektu Metropol TV, založeném v roce 2011 miliardářem Lubošem Měkotou. Ten navíc v roce 2012 rozjel bulvární kanál TV Pětka, jehož provoz ale musel po čtvrtroce ukončit. Pamětníci si jistě vzpomenou na angažmá Ivety Bartošové nebo moderátora Jana Antonína Duchoslava

Měkotovi navíc v říjnu 2012 omezili nakládání s majetkem vyšetřovatelé, když byl spolu s dalšími bývalými manažery obviněn švýcarskými orgány z praní špinavých peněz. V roce 2013 převzal prostřednictvím nakladatelství Mladá fronta televizi Metropol další mediální podnikatel František Savov. Pod současným názvem začala vysílat v červenci 2015. 

PODROBNĚJI: Třetinu v Praha TV získá vydavatel internetových Parlamentních listů

Pohl v ní vlastní třetinový podíl a stejný podíl drží i ředitel televize Přemysl Svora. Zbylých 34 procent, které patřily třetímu z původních majitelů, dalšímu ostravskému podnikateli Jaroslavu Korytářovi, koupila v březnu 2016 společnost Our Media, která je mimo jiné vydavatelem webu Parlamentní listy.

Placený balíček tři v jednom

Zbylé čtyři stanice z portfolia nabízejí placené televizní platformy, tři z nich pak tvoří ucelený v jednom celku nabízený balíček. Jedná se o dětskou televizi CS mini, která zahajuje vysílání v šest ráno a končí v poledne, filmový kanál CS film, vysílající od oběda do půlnoci, a po půlnoci se vlády ujme žánrový Horor film, končící opět v šest ráno. 

K TÉMATU: Stanice Horor film nabídne prostřednictvím portálu Film Popular „čtyřiadvacetihodinové vysílání“

Reklamní ceník kanálu CS film.

Poslední televizí z Pohlova portfolia je WAR TV, která se věnuje válečným dokumentům a pořadům s vojenskou a konspirační tématikou. Vysílání zahájila loni v říjnu a je taktéž dostupná pouze jako placený kanál v nabídce česko-slovenských satelitních, kabelových a IPTV operátorů.

ANALÝZA: Nabídku online videoték placených televizních programů si čeští diváci příliš neužijí

Za dvě stovky ročně filmy, dokumenty i seriály

Právě z knihovny pořadů vysílaných na kanálech Kinosvět, War TV, CS film, CS mini a Horor film vydatně čerpá další Pohlův projekt, videoportál Film Popular spuštěný loni začátkem února. Podle jednotlivých stanic jsou dokonce rozřazena i jednotlivá nabízená videa.


Autor: Film Popular

Homepage využívá řazení podle TV stanic (klikněte pro zvětšení).

Předplatné videoserveru vyjde českého zájemce na rok na necelých dvě stě korun, slovenský divák pak za roční předplatné zaplatí necelých osm eur. Nutno uznat, že ve srovnání s některými zahraničními službami je poplatek za roční využívání stanoven poměrně nízko, bohužel se ale odráží na atraktivitě nabízených titulů.


Autor: Film Popular

Průběh registrace na Film Popular.

Pro využití služeb portálu Film Popular se musíte zaregistrovat, jako platební metodu je možno využít kromě kreditních karet i systém Go Pay nebo prémiové SMS, ať už od českých, nebo slovenských operátorů. Neregistrovaný uživatel sice získá přístup ke všem nabízeným videím, pustit si z nich ale může pouze první minutu, poté ho systém vyzve k uhrazení předplatného.


Autor: Film Popular

Po minutě se systém připomene se žádostí o předplatné.

Nejvíc obsahu generuje válka

Při představování služby uváděla tisková zpráva, že videoportál už v tento okamžik nabízí přes tisícovku televizních pořadů a filmů, která bude každý měsíc doplňována desítkami nových, zvláště z nabídky televizí CS film, Kinosvět a CS mini. Podle informací webu Film Popular se dokonce aktuální počet videí umístěných na stránce blíží ke dvěma tisícům.


Autor: Film Popular

Videoportál vlastními slovy.

Součet všech nabízených titulů v jednotlivých kategoriích videoportálu dojde k výrazně nižšímu číslu, konkrétně k počtu 266 filmů, dokumentů nebo seriálů. Zmíněný rozdíl je zapříčiněn právě nezapočítáním jednotlivých epizod různých seriálů, které jsou na homepage nabízeny jako jeden titul.

Autor: Film Popular

Kanál videí televize WAR,

Nejvíce videí v současnosti nabízí kanál televize WAR, v jehož menu je přesně 120 videopoložek. Jedenáct z nich pak má u náhledového okénka logo HD a mělo by tak nabízet video ve vysokém rozlišení. Vybraná minutová ukázka ruského seriálu Diverzanti podle údajů interního přehrávače, který videoportál využívá ve webovém prohlížeči,deklaroval jako použité rozlišení 1024×576. To ale podle oslovených odborníků nedosahuje požadavků, potřebných pro full HD rozlišení a dokonce ani pro formát HD ready. Je možné, že 

Po stažení zmíněné minutové ukázky do počítače mi údaj o rozlišení potvrdilo i mediainfo mého VLC přehrávače, podle něhož zmíněný spot využívá kodek H264e\ -MPEG-4 AVC a rozlišení 1024×578 při 25 snímcích za sekundu.

Abecedně prvním nabízeným HD dílem kanálu WAR je hodinový americký dokument Adolf Hitler – Čiré zlo z roku 2016. Následuje čtyřdílný ruský špionážní seriál Diverzanti z roku 2012 (screenshoty HD verze v galerii výše) a dokument o sovětském zpravodajském důstojníkovi, který na Ukrajině řídil akce proti nacistům, nazvaný Poslední bitva – Kuzněcov.

Další ruský HD dokument z portfolia stanice WAR se jmenuje Praha – květen 1945. Stejný žánr, zemi původu i podobné téma pak reprezentuje Selhání operace Edelweiss. Americká tvorba je zastoupena dokumentem UFO: (Ne)bezpečný vesmír z roku 2014 a stopáží 97 minut. 

Dalším výjimečným počinem je druhá řada série Válka a zbraně, která byla vyrobena v loňském roce v České republice. První i třetí řada přitom pochází z USA a pouze druhá a třetí je nabízena v HD verzi.

Poslední dva dokumenty nabízené v rámci kanálu WAR opět pocházejí z Ruska, první je z roku 2012, nese název Válka v Koreji a má celkem čtyři díly. Posledním HD dokumentem, který celkový počet nabízených HD titulů završuje na jedenáct, je ruský dokument z loňského roku nazvaný Říjen 1944.

Kinosvět s necelou stovkou titulů

Druhým největším zdrojem videí pro portál Film Popular je dokumentární kanál Kinosvět, pod jehož záložkou najdou uživatelé 96 titulů, mnohé z nich pak pochází z původní české produkce. Abecedně první HD titul je americký seriál Akta UFO z roku 2012, který má dohromady 22 dílů.


Autor: Film Popular

Videa nabízená v rámci kanálu stanice Kinosvět.

Tuzemský seriál nazvaný Divy světa mapuje lokality vzešlé z diváckého hlasování. Jejich obsah navíc tvoří sami cestovatelé i běžní turisté. Pořad byl vyroben v loňském roce a celkem nabízí patnáct dílů.


Autor: Film Popular

Seznam dílů seriálu Divy světa.

Jednotlivé dvacetiminutové díly mapují třeba římské Koloseum, indický Tádž Mahal nebo jihoamerické státy, jako je Mexiko nebo Kolumbie. Není třeba zdůrazňovat, že přesně tomuto typu obsahu HD rozlišení vyloženě sluší.

Česká talk show i hradní záhady


Autor: Film Popular

Moderátorka Mista

Dalším českým pořadem, který je nabízen v HD kvalitě, je talk show nazvaná Pocity s Mistou. Celkem se natočilo třicet dílů a jako datum výroby je uváděn rok 2016.


Autor: Film Popular

Jednotlivé díly talk show Pocity s Mistou (klikněte pro zvětšení).

Pořad je definován jako rodinný pořad přinášející nový pohled na řešení problémů ve vztazích, práci, rodině, zdraví a sexualitě. Celý formát spočívá v dvacetiminutové diskusi s vybraným hostem, a tak si příznivci HD kvality příliš zajímavých obrázků neužijí.


Autor: Film Popular

Talk show Pocity s Mistou.

I další HD titul z nabídky Kinosvěta pochází z české produkce, moderátor Libor Marek se v něm zaměřil na Pověsti a záhady českých hradů. Každý z osmi dílů je věnován jednomu konkrétnímu hradu.


Autor: Film Popular

Seznam dílů pořadu o hradních záhadách.

Většina dílů začíná procházkou moderátora na vybraný hrad a přírodní scenérii HD rozlišení vyloženě svědčí. Lze to jasně poznat třeba u záběrů využívajících tekutou vodu z potoka.

Rozporuplnější pocity ve mě zanechala série nazvaná s Čechy kolem světa z roku 2016. Některé záběry podle mě HD kvality nedosahují, navíc jde často o selfie záběry z mobilních telefonů a podobných přístrojů.


Autor: Film Popular

Kde všude Češi natáčeli (klikněte pro zvětšení).

Seriál má 38 dvacetiminutových dílů s tím, že některé jsou na pokračování. Anotace pořadu slibuje výlet na pionýru po Skotsku, Češku v novozélandském Hobitíně, český pár ve Vietnamu nebo praktické rady pro cesty do Afriky, Grónska, Nepálu, Brazílie a dalších zemí. 

Také další tuzemský titul se věnuje záhadám a tajemstvím, pětidílný seriál Tajemná místa Čech z loňského roku má na svědomí uskupení nazvané Paranormální tým.


Autor: Film Popular

Seznam epizod seriálu Tajemná místa Čech.

Právě moderátor není z mého pohledu úplně ideální volbou, navíc celý seriál používá počítačovou grafiku a triky na úrovni roku 1996. Škoda, místa si tým vybíral bezesporu zajímavá a z pořadu je zřejmé, že je téma opravdu baví.

Poslední HD titul z nabídky Kinosvěta čerpá z mystické atmosféry českých luhů a hájů, desetidílným seriálem Tajemné horizonty provází Milan Zach Kučera.


Autor: Film Popular

Jednotlivé epizody seriálu Tajemné horizonty.

Jednotlivé díly zkoumají vybrané přírodní anomálie, pátrají po skrytých poselstvích z dob minulých a domýšlí, co k nám přichází z oblohy. Excentrickým tématům obvykle odpovídá i volba jednotlivých hostů.

Celkem tedy záložka Kinosvět nabízí sedm pořadů v HD kvalitě z celkového počtu 96 titulů. Je asi důležité zdůraznit, že na rozdíl od pořadu televize WAR se v případě Kinosvěta jedná z valné většiny o českou produkci.

Konec, šmytec, pro děti žádné HD není

Tím ale bohužel výčet dostupných HD pořadů jednotlivých televizních kanálů na videoportálu Film Popular končí. Dětské CS mini nabízí celkem patnáct programů, a to jak ze starší, tak i novější tuzemské produkce. 

Pro srovnání kvality obrazu s vybranou HD ukázkou jsem zvolil jednu epizodu večerníčku o utrženém sluchátku, Machovi a Šebestové. Zmíněný VLC přehrávač v počítači uvedl stejný použitý kodek, jaký využívají videa označovaná přívlastkem HD, tedy H264 – MPEG-4 AVC. Rozlišení ukazovalo 720×576 při 25 snímcích za sekundu. Podle informací z webového přehrávače  ale na webu běží toto video v rozlišení 576×768.

Výběr pořadů z nabídky kanálu CS mini.

Záložka pro filmovou stanici CS film, vysílající výhradně české a slovenské filmy, není v hlavním menu uvedena, proto ani videoportál tento typ obsahu nenabízí. Kanál pro televizi Horor film obsahuje 24 snímků, opět ale ani jeden není v HD kvalitě.


Autor: Film Popular

Výběr hororů z kanálu stanice Horor film.

Zábavná videa jako bonus

Poslední záložka, která nabízí videoobsah, je překvapivě nazvaná Video, kde ve třech kategoriích najdou uživatelé celkem jedenáct videotitulů. Přímo po kliknutí na položku Video se ale zobrazí pouze bílá obrazovka.


Autor: Film Popular

Prázdná obrazovka po kliknutí na položku Video.

První položka Filmový svět zahrnuje archivy pořadů stanice Kinosvět, jako je DVD aréna, Filmové noviny a jejich magazín, Kinotipy, Noční zprávy věnované filmovým premiérám a cyklus dokumentů Film o filmu věnovaný zákulisí natáčení zahraničních snímků

Je škoda absence HD verzí, konkrétně poslednímu jmenovanému formátu, věnovanému primárně filmům natočeným v nedávné době, by vysoké rozlišení bezesporu slušelo.


Autor: Film Popular

Archivy žánrových pořadů, které nabízí záložka Filmový svět.

O poznání slabší obsah nabízí z mého pohledu druhá ze tří sekcí záložky Video, s pouhými dvěma tituly, Tím prvních je série čtyř dílů talk show S Pivrncem na pivu, inzerovaná jako setkání mistrů humoru v podání Petra Urbana, Pavla Nového, Jiřího Krampola a jejich hostů, kteří nás spolu s Rudou Pivrncem seznámí s těmi nejlepšími vtipy.

Jediný zahraniční zástupce v záložce Video je nazvaný Šílené zprávy. Navzdory zdánlivě zpravodajskému názvu se jedná o zábavný cyklus založený na záběrech a inscenovaných scénách natočených skrytou kamerou. Vznikl ve Francii v roce 2013.


Autor: Film Popular

Pouhé dvě položky v kategorii zábavných pořadů.

Poslední záložka je ve srovnání s ostatními dvěma trochu nesystémově nazvaná Zdraví – svět a její hlavní stránka nabízí tři tituly. První nabízí dva díly pořadu Elixír o zdravém životním stylu, který v roce 2013 uváděla etnografka Pavlína Brzáková. Tři díly cyklu Přírodní antibiotika připravil v roce 2015 publicista Jiří Kuchař.

Na konci i vlastní redakční tvorba

Poslední položkou hlavního menu webu Film Popular jsou Články, rozdělené do devíti kategorií. Kromě očekávané Historie nebo Vojenství divák najde třeba i kategorii Zdraví nebo Životní styl.


Autor: Film Popular

Rozpis témat položky Články (vpravo – klikněte pro zvětšení).

Rubrika je poměrně pravidelně aktualizována, obvykle v řádu několika dní. Od loňského ledna se tak na webu objevilo skoro padesát článků na nejrůznější témata.

Přátelské ovládání a minimum bugů

Ovládání i přehlednost videoportálu Film Popular jsou příjemně nekomplikované, poměrně intuitivní a uživatelsky přátelské. Během testování služby jsem narazil de facto na pouhé dvě drobné chybky. Kromě již zmíněné bílé obrazovky po kliknutí na položku Video v hlavním menu se jednalo o bug při použití tlačítka Zpět, pro návrat na stránku zobrazující výsledky vyhledávání v obsahu webu. 

Chybová stránka prohlížeče nejprve požadovala autorizaci zaslaného požadavku a po obnovení se na webové stránce zobrazila chybová hláška, která se ale dala pohodlně obejít kliknutím na kteroukoliv položku na webu. Jen vyhledávaný pojem musíte do vyhledávacího políčka zadat znovu a nepoužívat na stránce s výsledky vyhledávání tlačítka Zpět (minimálně v mnou používaném prohlížeči Chrome).


Autor: Film Popular

Jediná chyba, na kterou jsem při přípravě článku narazil.

Všechny uveřejněné tituly jsou opatřeny minimálně několika větami shrnujícími obsah snímku, dále informací o roku výroby a zemi původu. U zahraničních děl ale citelně chybí jeho originální název, který obvykle zájemcům výrazně usnadní vyhledávání dodatečných informací. 


Autor: Film Popular

Pořady jsou obvykle dobře popsány, bohužel neuvádí původní název díla nebo odkaz na některý z filmových katalogů.

Na obtížnější dohledávání požadovaných podrobností, týkajících se jednotlivých nabízených titulů, má určitě vliv i absence jakýchkoli webových odkazů ohledně daného snímku. Za standardní součást popisu online videa už jsou dnes považovány odkazy na filmové databáze, jako je globální přehled filmů IMDb nebo jeho česká obdoba ČSFD.cz, případně na weby shromažďující dostupné recenze filmových děl typu Rotten Tomatoes.


Autor: Film Popular

Příjemně je vyřešeno i přehrávání seriálů, přehrávač nabízí pohodlnou možnost přepnutí na předchozí a následující díl. 

Z pohledu posuzujícího čistě funkčnost a uživatelské prostředí portálu Film Popular jde o poměrně dobře odladěný a relativně stabilní projekt s jednoduchým vzhledem i celkovým konceptem a příjemným ovládáním. Další jasným plusem je opravdu nízká cena předplatného, kdy rok využívání všech služeb, které web nabízí, vyjde na 199 korun.

Byl Berija dobrým manažerem?

Hlavní námitkou, která ale nesouvisí primárně s technickým řešením platformy, je pochopitelně obsah, který Film Popular nabízí. Jeho výraznou část tvoří historické dokumenty, věnované často válečným konfliktům a konkrétně pak tomu nejničivějšímu z nich, tragédii druhé světové války. 


Autor: Česká televize

Použitou terminologii současných ruských dokumentů už v souvislosti s„dobrými manažerskými schopnostmi“ šéfa sovětské tajné policie Lavrentije Beriji, které zmiňoval dokument odvysílaný na České televizi, letos řešila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

V názorech na vysílání kanálu Kinosvět a související tvorby dostupné na videoportálu Film Popular poukazují jeho kritici na fakt, že velký počet nabízených dokumentů představuje ruská televizní produkce několika posledních let. Podobný argument ale považuji za poněkud pokrytecký, válečné dokumenty ruské provenience často uvádí třeba i Česká televize.

PSALI JSME: RRTV rozporuje Berijovy manažerské schopnosti

Na svém prvním letošním zasedání dokonce Rada pro rozhlasové a televizní vysílání upozornila Českou televizi na porušení vysílacího zákona, kterého se měla dopustit odvysíláním dvoudílného pořadu Zapomenutí vůdci: Lavrentij Berija. Oba díly podle radních vyzdvihovaly Berijovy „manažerské“ úspěchy i charakter.

Podle Rady tak de facto dochází k omlouvání Berijových činů, které lze z historického hlediska považovat za kruté jednání a na jejichž základě byla zamítnuta jeho rehabilitace. Rada stanovila sedmidenní lhůtu k nápravě.

BRAND24


Autor: Nielsen Admosphere

Lednový share tuzemských televizních skupin a stanic.

Dosah dokumentů vysílaných na programu Kinosvět se navíc s Českou televizí asi nedá úplně porovnávat. Web Film Popular zatím není součástí měření návštěvnosti Netmonitor a na Facebooku má profil videoportálu necelých pět set fanoušků. Podle elektronického měření sledovanosti, realizovaného výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere, dosáhl kanál Kinosvět letos v lednu celkového share 0,2 procenta

Stanice se ale netají ambiciózními plány, na svém webu uvádí, že počet diváků TV Kinosvět se ročně zvyšuje o více než patnáct procent a dnes je TV Kinosvět již druhou nejsledovanější dokumentární televizí na domácím trhu. Tou první je pochopitelně Prima Zoom s podílem 1,74 procenta. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).