Hlavní navigace

Porte DVB-8199: základní zemský set-top-box s USB vstupem

14. 4. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Novinkou ve třídě nejlevnějších přijímačů zemského digitálního vysílání je set-top-box Porte DVB-8199. Výrobek nabízí i při nízké ceně bohatou technickou výbavu a češtinu zvládnutou po všech stránkách. Kromě základních funkcí a dvou konektorů SCART disponuje také USB vstupem pro přehrávání multimédií.

Obsah balení a technické parametry

Zemský set-top-box Porte DVB-8199 nenechá už od pohledu na krabici zákazníka na pochybách o tom, jaký je jeho vztah k českému jazyku. Bílo-oranžové balení má všechny popisky v češtině. Uvnitř něj se nachází samotný digitální přijímač, dálkové ovládání se dvěma malými tužkovými bateriemi a třížilový A/V kabel. Ovládání výrobku tuzemským kupcům popisuje zhruba dvacetistránková uživatelská příručka, která je přehledná a plná obrázků.

V manuálu bohužel chybí technické parametry přijímače, pouze na krabici si zájemci mohou přečíst, že výrobek má rozměry 26×3,8×21 centimetrů a že jeho USB má jen starší a pomalejší specifikaci 1.1 – nikoli moderní 2.0. Provozní a pohotovostní spotřeba zájemcům ale zůstává výrobcem utajena, stejně jako citlivost tuneru.

Porte DVB-8199

Vnější pohled na set-top-box

Porte DVB-8199 má jednoduchý černý design, který ozvláštňuje pouze lichoběžníková výseč na předním panelu, pod níž je vstup pro USB zařízení. Lesklý lichoběžník obsahuje čidlo pro dálkové ovládání a diody signalizující provoz a pohotovost výrobku. Na předním panelu nenajdou zákazníci ani displej, ani žádná tlačítka pro ruční ovládání.

Zadní panel jeden aktivní prvek obsahuje, je jím vypínač přívodu elektrického proudu. Kromě něj jsou vzadu také dva konektory SCART, vstup a výstup pro anténu i čtveřice dalších zdířek. Majitelé v nich mají k dispozici kompozitní výstup videa, analogový stereo zvuk i digitální zvukové rozhraní S/P-DIF v koaxiální podobě.

Porte DVB-8199 zezadu

Dálkový ovladač set-top-boxu je poměrně velký a velká jsou i jeho tlačítka. Stisknout libovolné z nich by tedy nemělo být problémem, alespoň mně se to dařilo dobře. Jen mi přišlo, že přijímač ode mne vyžaduje při udílení dálkových pokynů relativně přesné míření.

K ušetření počtu tlačítek pomohlo výrobci několikeré zdvojení funkcí. Barevná tlačítka proto slouží jak pro navigaci teletextem, tak k vyvolávání funkcí přijímače. A stejně tak směrové šipky na jednu stranu procházejí nabídky a na stranu druhou mění hlasitost a přepínají programy.

Porte DVB-8199 ovladač

Instalace a základní funkce digitálního přijímače

Po koupi výrobku Porte DVB-8199 by vás doma od otevření krabice ke sledování DVB-T nemělo dělit víc jak pět minut. Uvedení set-top-boxu do provozu je intuitivní, stačí zapojit anténu, přivést do přijímače proud, dálkovému ovládání dopřát baterií a spustit instalační menu. V něm už je přednastavené všechno potřebné pro český provoz, a tak stačí dát povel pro automatické vyhledání programů. Mně set-top-box během minuty dvou našel stanice ze všech tří v Praze dostupných digitálních sítí.

Grafice informačního panelu vévodí modrý kruh s velkým číslem programu. Na můj vkus je velký až příliš a když už v něm chtěl výrobce něco zdůraznit, mělo to být spíš jméno stanice – i když nemá na rozdíl od jejího čísla zaručenou čtyřmístnou délku. Součástí pruhu rychlých informací jsou také jména právě vysílaného i po něm následujícího pořadu a dále několik piktogramů. Poučený divák z nich může rozeznat, co všechno je na zvolené stanici k dispozici. Druhým stisknutím tlačítka i se zájemcům ukáží technické specifikace vysílání s podezřelým ukazatelem síly a kvality signálu. Já jsem měl obojí téměř nebo úplně na nule, přesto mi programy hrály bez nehod. Informační pruh bohužel nedává možnost zobrazit si podrobnější popis pořadů.

Porte DVB-8199 instalace a menu
Porte DVB-8199 uvod
Porte DVB-8199 instalace
Porte DVB-8199 menu
Porte DVB-8199 nastaveni

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Podrobný popis je naopak k dispozici v elektronickém programovém průvodci (EPG). Protože je mu ale vyhrazené jen malé okno, musí si jeho čtenáři pomoci lisovacími šipkami. I tak jsem měl pocit, že výrobek detailní podpisy v EPG zkracuje, a to nejen na Nově a Primě, kde by se mu to nedalo vyčítat, ale i v případě České televize (ČT), která tyto údaje vysílá zatím jako jediná kompletní.

V EPG si diváci snadno mohou měnit vybírat z programu pro jednotlivé dny v týdnu, horší už je to z prohlížením nabídky v rámci jednoho dne. Protože šipky nahoru a dolů jsou vyhrazené změně stanic, na listování programem jsou určené zelená a modrá klávesa dálkového ovládání. Ty ale posouvají celek vždy jen o jednu položku. Dostat se proto z půlnoci na poledne a zpět si žádá tedy hned několik stisknutí. Z EPG je přístupný také časovač pořadů, do kterého se vejde až deset záznamů.

Porte DVB-8199 informační panel a EPG
Porte DVB-8199 info
Porte DVB-8199 info detail
Porte DVB-8199 EPG
Porte DVB-8199 EPG detail

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Další možnosti set-top-boxu

Umí dobře česky - pečeť

Porte DVB-8199 má kromě informačního panelu a EPG také teletext. V jeho provedení chybí této službě sice jakákoli paměť na stránky, která by divákům urychlovala přesun mezi nimi, ale alespoň jsou všechny popisy s řádnou českou diakritikou. A to včetně velkých písmen, která některé set-top-boxy šidí. Protože má přijímač český nejen teletext, ale i EPG, menu a manuál, zaslouží si ocenění „Umí dobře česky“.

Mezi nadstandardní funkce přijímače patří jednoduchá kalkulačka, kalendář a hra Gomoku, tedy piškvorky. Zajímavější možnosti nabízí konektor USB. Připojený 1GB USB disk poznal bez potíží a nabídnul mi k přehrání jeho obsah. Výrobek si poradí bohužel jen s hudebními soubory MP3 a grafickým formátem JPEG. Na přehrání DivX filmů, které nabízí například Opticom 7010T nebo SiGMATek DVB-150, zapomeňte. Načítání obrázků trvá u každého zhruba pět až deset sekund, můžete si je rotovat, zrcadlově překlápět, zvětšovat až na dvojnásobek nebo zmenšovat až na čtvrtinu.

Porte DVB-8199 teletext, MP3, kalkulačka, kalendář a JPG
Porte DVB-8199 teletext
Porte DVB-8199 MP3
Porte DVB-8199 kalkulacka
Porte DVB-8199 kalendar
Porte DVB-8199 JPG 1
Porte DVB-8199 JPG 2

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Shrnutí

Digitální přijímač Porte DVB-8199 nabízí za cenu pod 1300 korun řadu zajímavostí. Základem je dobrý příjem zemského digitálního vysílání, relativně pohodlná obsluha a na všech místech zvládnutá čeština. Kromě toho mohou majitelé výrobku používat dva konektory SCART, digitální zvukový výstup S/P-DIF a datový vstup USB. Škoda, že je rozhraní USB u set-top-boxu pouze ve starší verzi 1.1 a že si přijímač neporadí s filmy v DivXu. I tak se ale jedná o sympatický výrobek.

Porte DVB-8199 panel
Porte DVB-8199
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčila: 100Mega Distribution

BRAND24

Orientační cena: 1290 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Chcete si přehrávat hudbu a prohlížet obrázky přes set-top-box?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).