Hlavní navigace

Portování WWW služeb na mobilní telefony

23. 1. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Komerční internetovou službu dnes není až takový problém zřídit za pomoci WWW a e-mailu. Je ale možné chtít i něco víc. Tyto dva distribuční kanály sice slouží pro obchodní komunikaci spolehlivě, existují ovšem i úkoly, na které se až tak nehodí. Při poskytování elektronických služeb je možno zvolit i další poměrně dostupné technologie, přinese-li to provozovateli nějakou výhodu.

Například takový Instant Messaging je pro komunikaci na technické podpoře efektivnější než e-mail za předpokladu, že linka má zákazníkům sloužit. Různé možnosti mobilních telefonů zase mohou pomoci při využívání služeb mimo kancelář a byt, z dosahu osobního počítače. Mobilní technologie budou naším tématem.

Pro provozovatele a tvůrce služby může být výzvou zkusit nějaký nový distribuční kanál, znamená to však investice a rizika. Získání každého nového způsobu distribuce ovšem zvětšuje okruh potenciálních zákazníků, a to je to, oč tu běží.

Mobilní služby si zaslouží pozornost

Mobilní služby v žádném případě nenahradí internetové, jako TV BBC nenahradila tu rádiovou. Názor, že internetový svět prostě jednoho dne začne fungovat v mobilních zařízeních, je založen na zbožném přání nebo spíše na nepochopení situace. Každý nový zákaznický terminál s sebou vždy přinesl další várku nekompatibilit a starostí tvůrcům aplikací. Respekt webových tvůrců před každým vydáním nové verze jednoho ze tří internetových browserů to dokazuje. Při prolnutí světa mobilních telefonů a WWW se bude muset forma webových služeb změnit. V okamžiku, kdy bude třeba obsloužit tolik rozličných koncových terminálů, nebude jedinou možnou cestou zjednodušení.

Mimo browsingu je v mobilních sítích také mnoho dalších technologií. Zprostředkovávají různé funkce a služby, které nemají v prostředí webu obdoby. Jedná se převážně o platební metody a různé formy messagingu. Bylo by škoda přenášet internetové služby do mobilních telefonů a nevyužít například SMS Push, WTAI, služby založené na lokaci apod. (jednotlivé technologie budou popsány níže).

Významnou výhodou mobilních služeb je množství potenciálních zákazníků, na které se můžeme tímto způsobem obrátit. U sofistikova­nějších technologií ovšem není zcela zřejmé, zda je jsou uživatelé schopni a ochotni obsluhovat. Důvodem je především velmi složité nastavení a zpoplatnění těchto služeb. Jen velmi málo zákazníků si dokáže nastavit příjem MMS zpráv, rozlišit běžnou SMS od té prémiově zpoplatněné podle telefonního čísla nebo se vyznat v ceníku datových služeb GPRS.

Technické aspekty mobilizace služeb

Když přijmeme za své, že zpřístupnit nějakou svou stávající službu na mobilní telefony je dobrý nápad, budeme hledat způsoby jak na to. Pokud chceme automaticky odesílat zákazníkům SMS, asi si jednoduše poradíme, k dispozici je hned několik způsobů a nástrojů. V případě zájmu se tomu můžeme věnovat příště. Nyní se ovšem zaměříme na mobilní browsing. Ekvivalent k takovému tomu domácímu brouzdání po Internetu najdeme na mobilních zařízeních v technologiích WAP 1.0, WAP 2.0 a iMode. Pro naše lokální podmínky postačí první dvě, i tak toho bude až nad hlavu. S čím se tedy produktový manažer při rozšiřování super-výdělečné WWW služby na mobilní telefony potká?

Standardy

I přes využití pouhých dvou norem (WAP 1.0 a WAP 2.0), mimochodem prakticky zpětně nekompatibilních, existuje ještě mnoho významných rozšíření, která je třeba brát v úvahu. Jen zběžně, co stojí za námahu a co ne:

  • WML 1.1 – Starší protokol stránek, na příštích několik let jej stále bude mít velký počet zákazníků, dosud se prodávají nové telefony, které jej vyžadují.
  • WML 1.2, 1.3 – Nevýznamné rozšíření starší verze WML, není třeba se jimi zabývat.
  • WMLScript 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 – Umožňuje některé zajímavé funkce pro rozšíření mobilních stránek, především s WTAI. Není jej však nezbytné využívat.
  • XHTML MP – Nástupce WML, je to protokol pro definici stránek s podporou CSS. S příchodem WAP 2.0 se stal hlavním formátem mobilních stránek/aplikací.
  • WBMP – Velmi starý formát obrázků pro mobilní telefony, není nezbytné se jím zabývat.
  • GIF – Velká část telefonů podporuje GIF jako jediný barevný formát obrázků.
  • PNG – Základní formát obrázků pro většinu nových telefonů a WAP 2.0.
  • WTAI – Růžné zajímavé možnosti pro propojení telefonních a datových služeb, například vytáčení čísla volaného odkazem ze stránky.
  • drm oma – Ochrana autorských práv je v telefonech velmi rozšířená, Open Mobile Aliance definuje několik způsobů.
  • WAP push – Doručování odkazů SMSkou, náramná věc pro marketing.
WAP

WML+wbmp, to už bude brzy minulost

Existují i další sofistikovanější služby se svými protokoly, provozované přímo operátory na platformě jejich sítí. Většinou jsou přístupné přes Webservices a realizované SMS zprávami. Poskytují informace o zeměpisné pozici účastníka, umožňují provedení plateb a další činnosti spojené s technologie­mi sítí.

Výjimky

… a výjimky z výjimek – to je mobilní programování. Je třeba počítat s tím, že ne všechny formáty dat, uvedené v http hlavičce jako akceptovatelné, jsou opravdu podporovány. Je nutné myslet na to, že URL adresa nesmí být pro některé mobilní telefony dlouhá 255 znaků oproti doporučení W3C, ale kratší. Je třeba se i připravit na skutečnost, že HTTP metoda post v některých případech prostě nefunguje. No a tak dále. Browsery v telefonech nevznikaly pod patřičnou veřejnou kontrolou a leckdo z programátorů firmware si prostě usnadnil práci.

Přesměrování

Jednou z metod, tou nejčastěji použitou, pro vypořádání se s nekompatibilitou mobilních telefonů, je udržování více verzí jedné aplikace. Není sporu, že je to metoda násilná a ne příliš efektivní. V podstatě jde o to vytvořit nejméně dvě verze stejné aplikace (nejčastěji jsou jimi kombinace WML+GIF a XHTML MP+PNG), a mezi ně pak rozesílat klienty podle nějakých indicií. Asi nejednodušší způsob je dát uživateli vybrat, je ale také možno podle různých parametrů HTTP requestu typ koncového zařízení detekovat.

Kdo přesměrovává, a jak? IDOS.cz přesměrovává chybně, veškeré chytré telefony se SymbianOS nutí využívat v internetovém prohlížeči WML verzi stránek, která zde není podporována. Aktuálně.cz dává pro jistotu většině WWW prohlížečů verzi bez diakritiky, někomu se to tak může špatně číst. Google některým telefonům posílá chybně mobilní verzi vyhledávače, i když by tyto modely zvládly plnou verzi.

Dobrýwap.cz a tak…

Aby bylo možné službu přes mobilní telefon obsluhovat, musí být pro tento typ zařízení vytvořen specifický obsah. Ani telefony s opravdovými internetovými prohlížeči, jako je mobilní verze Opery, zabudovaný browser v SymbianOS třetí edice a tolik očekávaný iPhone, nemohou z hlediska zobrazovací plochy konkurovat PC. Na obrazovku počítače se vejde odhadem 2500 znaků, zatímco na zobrazovadlo telefonu stěží 150. Malé plochy obrazovek telefonů budou stálou překážkou a obsah pro ně vytvořený bude vždy na velkém monitoru vypadat chudě. Než se vyrojí optimalizační a konzultační experti na problematiku mobilních webů, musíme si poradit sami za pomoci zdravého rozumu. Dlouhé texty a formuláře, velké obrázky a některé aktivní obsahy stránek se na telefon nikdy hodit nebudou.

weby

Velké weby na velkých telefonech

Společenství W3C se pokouší o standardizaci mobilních webů po svém: Mobile Web Inovate shrnuje snahy o sjednocení postupů tvorby portálů pro mobilní telefony. W3C mobileOK zase definuje postupy jejich testování. Více například na serveru root.cz zde: Akta X 0512 a zde: Akta X: W3C mobileOK Basic.

BRAND24

Zajímavé údaje na konec

S laskavým dovolením Seznam.cz zde zveřejním přehled top 6 telefonů v mobilní verzi portálu lide.cz za měsíc prosinec minulého roku. Takto vypadá skupina cílových zařízení jedné konkrétní služby. Zajímavé je především malé zastoupení jednotlivých přístrojů. Na první pozici je pro browsing ne příliš vhodný K750i. Sestup plynule pokračuje a pod hranici jednoho procenta spadne až třicáté zařízení.

Top šesti telefonů
7,68 % SonyEricsson K750i
4,34 % SonyEricsson K300i
2,21 % SonyEricsson K700i
2,00 % LG C3310
2,00 % Nokia 6020
1,99 % Motorola V3r
telefony

První šestka telefonů na wap.lide.cz

Používáte WAP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je technickým ředitelem společnosti Wirenode s. r. o. a svůj blog má na adrese http://mobilovinky.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).