Hlavní navigace

Posíláme soubory malé i velké (2/2)

2. 8. 2007
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Potřebujete na Internetu vystavit soubory nebo je poslat jinému uživateli a hledáte tu nejlepší cestu? Poradíme vám. Jak z Gmailu udělat datové skladiště nebo jak snadno a rychle vystavit video na Internetu? Proč je provozování vlastního FTP serveru často velmi komplikované? A jak poslat až 1 GB dat?

Internetové úschovny ještě jednou

prvním díle našeho miniseriálu jsme si představili tři české internetové úschovny a jednu zahraniční, ale jelikož byl váš zájem o toto téma velký, dnes volně navážeme a podíváme se na další dvě české internetové úschovny.

Začneme službou Letecká pošta.cz, která uživatele přivítá jednoduchým designem. Okamžitě můžete začít nahrávat soubory, a to bez jakékoliv registrace. Počet nahrávaných souborů není nijak omezen. Dohromady však jejich objem nesmí při jednom nahrávání překročit 161 MB. Nahrávání doprovází ukazatel průběhu přenosu, udávající, kolik procent z transferu již bylo dokončeno.

Po dokončení nahrávání se dozvíte unikátní odkaz na stránku, kde může kdokoliv soubory stáhnout. Počet stažení je neomezený. Můžete také poslat e-mailem upozornění s odkazy libovolnému počtu příjemců. Teprve zde lze zadat své jméno a e-mail. Soubory zůstanou na serveru minimálně deset dnů. Použít sice můžete download manažera, ale podle našeho testu Letecká pošta.cz nepodporuje navazování stahování, což je trochu škoda (zvlášť u objemných souborů). Rychlost downloadu či uploadu není omezována.

Neomezování přenosové rychlosti se týká i služby Ulož.to, která ovšem také nepodporuje přerušování a opětovné navazování stahování. Ulož.to umožní na jednu relaci nahrát nejvíce pět souborů o maximální celkové velikosti 300 MB a data zůstanou na serveru minimálně 30 dnů po jejich posledním stažení. Ani zde nechybí ukazatel průběhu uploadu, a to včetně údajů, jako je přenosová rychlost či odhad zbývajícího času do dokončení přenosu.

Ulož.to

Po dokončení nahrávání se zobrazí přehled nahraných souborů vč. unikátní adresy stránky, odkud lze stáhnout jednotlivé soubory (pro každý soubor existuje samostatná adresa). Z této stránky lze také odeslat odkaz e-mailem příjemci, a to na jeden krok vždy pouze jednomu. Tlačítko pod formulářem sice tvrdí, že se odesílá soubor, ale to není pravda. Posílá se jen odkaz. Bohužel není možné vložit podpis a e-mailovou adresu jinam než do těla odesílané zprávy, takže na notifikaci nahraného souboru vám nemůže příjemce přímo odpovědět. Velkým mínusem je ochrana souborů. Ulož.to se pro výměnu souborů důvěrnějšího obsahu nehodí, protože zobrazuje veřejně přístupný seznam posledních dvaceti nahrávaných souborů, odkud může kdokoliv vámi nahrávané soubory stáhnout.

Sdílení videa na každém rohu

I video můžete uložit do internetové úschovny, ale není to nejefektivnější způsob jeho vystavení. Podstatně zajímavější jsou servery pro sdílení videa, se kterými se snad v posledním roce roztrhl pytel. Jejich výhodou je, že video zůstane na serveru neomezeně dlouho a je možné si jej přehrát přímo z webového prohlížeče buď z daného serveru anebo z vašich stránek. Za všechny servery jsme si do minipřehledu vybrali známé YouTube, český Stream.cz a nedávno spuštěnou MySpace TV.

U všech tří služeb se musíte nejdříve registrovat, abyste mohli nahrát nové video. Základní možnosti nahrávání videa jsou podobné. Vyplníte jeho název a popis, případně přidáte tagy nebo jej zařadíte do některé z předem připravených kategorií. Klíčové je nastavení dostupnosti videa, tj. jestli má být veřejně přístupné či nikoliv. Všechny tři servery podporují i soukromá – neveřejná videa.

Co se týče informací o podporovaných formátech, musíme pochválit Stream.cz, protože všechny údaje jsou uvedeny přímo u formuláře pro nahrávání souborů. MySpace TV rovněž tyto údaje zobrazuje u uploadovacího formuláře, ale ne tak názorně rozepsané. Na YouTube jste informováni o limitu 100 MB a 10 minut na jedno video, ale o podporovaných formátech a rozlišeních se dozvíte až v nápovědě. Limit 100 MB na soubor platí i pro MySpace TV, ale český Stream.cz žádný takový limit neuvádí.

Nahrávání videa lze bez větších obtíží obstarat u všech tří služeb přímo z webového prohlížeče Internet Explorer a Mozilla Firefox. Co se týče podporovaných formátů, tak YouTube, MySpace TV i Stream.cz podporují snad všechny běžnější formáty, včetně Windows Media Video či Apple Quick Time a samozřejmě AVI, případně MPEG. MySpace TV a Stream.cz pak přidávají ještě třeba Real Media a některé exotičtější formáty včetně formátů, které využívají pro záznam videa například mobilní telefony. YouTube nabízí možnost uploadu videa přímo z mobilního telefonu prostřednictvím MMS zpráv. Detailnější informace naleznete v nápovědě k jednotlivým službám.

FTP server? Příliš mnoho překážek

FTP server je z principu pro výměnu a sdílení objemných souborů téměř ideální. Proměnit domácí stolní počítač ve vlastní FTP server není dnes vůbec nic těžkého. Stačí jen adekvátní internetové připojení, dostatek volného místa na disku a patřičný software. Výběr programů pro Windows je poměrně pestrý a nemalý počet jich je zdarma.

Začátečníkům lze doporučit jednoduchý Cerberus FTP Server s přehledným uživatelským rozhraním, kterému ovšem nechybí žádná ze základních funkcí, včetně přehledné správy uživatelů a jejich práv. Je zdarma pro nekomerční použití. Pokud byste chtěli přece jen něco ještě jednoduššího, můžeme doporučit Quick ‘n Easy FTP Server Lite. Z vod open source řešení se nabízí i FileZilla představující rozumný kompromis mezi nabídkou funkcí a pohodlným ovládáním. Další zajímavé programy naleznete například v databázi našeho sesterského serveru Slunečnice.cz.

O něco výše padla zmínka o potřebě adekvátního připojení, a tady je v našich zeměpisných šířkách zakopaný pes. Potřebujete rychlé, stabilní a skutečně neomezené připojení. Problémem jsou rozevírající se nůžky mezi rychlostí downloadu a uploadu u ADSL. Rychlost downloadu až 8192 kbit/s vypadá sice uspokojivě, ale u téhož tarifu máte rychlost uploadu maximálně 512 kbit/s. Navíc hubené datové limity při sdílení opravdu objemných souborů s větším množstvím dalších uživatelů budou brzy vyčerpány a třeba u ADSL pak nastoupí umělé snížení rychlosti, po němž je FTP server nepoužitelný. Logicky se nabízí připojení přes rozvody kabelové televize, protože UPC od července zrušilo datové limity. Ponechalo si ovšem FUP a podmínky jejího aplikování jsou pro operátora tak volné, že nikdy nevíte, kdy si na váš frekventovaný FTP server UPC došlápne.

Cerberus FTP Server

Dalším úskalím je nutnost veřejné IP adresy a výhodou je i pevná IP adresa. Ne všichni poskytovatelé ale tyto služby nabízejí jako standardní, takže si za ně musíte připlatit. Pokud nemáte štěstí např. na spolehlivou sousedskou síť, nezbývá než připlatit za připojení z těch vyšších cenových pater. Provoz FTP serveru se ale může prodražit tak, že jeho provoz pro osobní potřeby nemá opravdu smysl a vyjde levněji předplatit si na delší dobu nějakou z kvalitních zahraničních internetových úschoven, jako je třeba RapidShare nebo Megaupload.

Gmail jako další disk?

Kapacity dnešních freemailových služeb vyloženě svádějí k jejich zneužívání pro skladování souborů. Za dobu existence Gmailu se objevilo mnoho způsobů zneužití schránky mimo jiné pro provoz blogu nebo fotoalba. Na Lupě jsme se jim věnovali už téměř před třemi lety v článku Tipy, triky a doplňky pro Gmail. Většina těchto „vychytávek“ přestane dříve či později fungovat, ale objevují se stále nové a nové.

Jedním z nejstarších kousků je připojení Gmailu jako dalšího disku, které uživatelé Windows mohli kdysi uživatelům Linuxu jen tiše závidět. Už i pro Windows ale dlouho existuje nástroj Gmail Drive Shell Extensions. Nemůžete sice s Gmailem pracovat úplně jako s dalším místním či síťovým diskem (nemá např. vlastní písmenko), ale ukládat soubory do Gmailu lze bez větších obtíží i z Průzkumníka. Soubory se do schránky nahrávají jako příloha e-mailu a tak je také vidíte po přihlášení do webmailového rozhraní. Nahrávání je ovšem podstatně jednodušší a mírně rychlejší než při posílání souborů jako příloh tradičního e-mailu. Navíc můžete na Gmail ukládat dokumenty přímo z editoru a po instalování tohoto doplňku nepotřebujete dále spouštět už žádný další program (např. e-mailového klienta, pakovací program).

Další možnost pro nahrávání souborů do schránky na Gmailu představuje poměrně populární rozšíření pro Firefox zvané Gspace. Jeho výhodou oproti výše zmiňovanému nástroji je možnost rychlého přepínání mezi více úložišti, resp. schránkami. Nejste tak omezeni jen velikostí jedné schránky. Rozšíření funguje tak, že přímo v okně Firefoxu v novém panelu se zobrazuje okno podobné prostředí FTP klienta. V levé polovině okna je výpis vybrané složky, v pravé vidíte soubory uložené na Gmailu. Ve spodní části se pak zobrazují statistické informace a průběh přenosu souborů. V tomto případě ale můžete přenášet soubory jenom přímo z Firefoxu, nikoliv z Průzkumníka jako u Gmail Drive Shell Extensions.

Důležité je ovšem upozornit, že toto samozřejmě není standardní využívání služby Gmail a Googlu se coby jejímu provozovateli nemusí líbit. Pří postupu proti vám by Google mohl využít mimo jiné tento bod z všeobecných smluvních podmínek: Souhlasíte s tím, že pro přístup k jakékoliv Službě nebudete využívat (a ani se snažit využívat) žádné jiné prostředky než rozhraní poskytnuté společností Google, pokud k používání jiných prostředků nezískáte výslovný souhlas v samostatné dohodě se společností Google. Výsledkem může být minimálně zrušení vaší schránky na Gmailu a z minulosti jsou už takové případy známy.

Téměř české AllPeers

AllPeers se před pár měsíci těšilo nemalému mediálnímu zájmu, a přestože v poslední době už o něm tolik slyšet není (snad s výjimkou úspěchu v anketě Webware 100), v našem článku si určitě několik řádků zaslouží. O co jde? Jedná se o jedno z mnoha stovek rozšíření pro webový prohlížeč Firefox. AllPeers je vyvíjeno v Praze a zde hledejme kořeny toho, proč občas bývá označeno za český výtvor, což však není tak úplně pravda.

Důležitější než původ je samozřejmě funkčnost tohoto rozšíření. AllPeers slouží ke sdílení souborů mezi přáteli, k čemuž využívá známou a populární technologii BitTorrent. Na rozdíl např. od internetových úschoven nemusíte nikam nic nahrávat a nejste omezováni počtem stažení, velikostí či množstvím sdílených souborů ani ničím podobným. Limitem jsou pouze možnosti vašeho internetového připojení (a zde zase narážíme na datové limity a rozevírající se nůžky mezi rychlostí downloadu a uploadu) a samozřejmě kapacita pevného disku.

Celá služba má téměř decentralizovaný charakter a její provozovatel nemá kontrolu nad sdíleným obsahem. Jedinou výjimku tvoří seznamy uživatelů, které jsou však pro provoz klíčové, protože soubory můžete sdílet jen s osobami, které máte uložené mezi kontakty. Tím je AllPeers dosti podobné možnostem sdílení ve Windows Live Messengeru, o kterých byla řeč v prvním díle tohoto článku. Stejně jako v případě známého komunikačního programu od Microsoftu musí být uživatelé pro možnost sdílení souborů online a musí mít spuštěný patřičný program, v tomto případě tedy Firefox s nainstalovaným rozšířením AllPeers.

Pando: e-mail, nebo úschovna?

V úvodním díle článku jsme se věnovali i možnostem posílání souborů přes e-mail, které jsou opravdu velmi omezené. Nahrávání skutečně objemných souborů do internetových úschoven zase není nejpohodlnější a některé vám kvůli omezení neumožní nahrát třeba 500 MB dat zcela zdarma a bez dělení do více relací. Je tu ale zajímavý program Pando kombinující možnosti e-mailu a internetové úschovny.

Pando

Stačí si stáhnout jednoduchý program jménem Pando, který je dostupný pro Windows 2000 a vyšší i pro Mac OS X 10.3.9 a novější. Díky němu můžete posílat soubory až o 1 GB. Jak to funguje? Stačí si vybrat libovolný soubor na vašem pevném disku, zadat váš e-mail, e-mail příjemce a proces může začít. Je naprosto irelevantní, jakou e-mailovou službu používáte. Vybraný soubor se začne nahrávat na server služby Pando a příjemci je poslán e-mail s přiloženým maličkým souborem. Pokud má příjemce nainstalované Pando, stačí mu tento soubor otevřít a stahování dat může začít.

BRAND24

Výhodou oproti Windows Live Messengeru či AllPeers ve Firefoxu je, že obě strany nemusí být v jednu chvíli připojeny k Internetu a mít spuštěný daný program. Aby bylo posílání objemných souborů tímto způsobem jednodušší, existují i speciální plug-iny pro Skype, Yahoo Messenger či Microsoft Outlook, aby bylo možné soubory přes Pando poslat přímo z jejich rozhraní. Pro uživatele Internet Exploreru existuje i plug-in, díky němuž lze Pando využívat i ve webmailu služeb jako, je Gmail, Yahoo Mail nebo Hotmail. Pro Internet Explorer a také Firefox je rovněž připraven toolbar pro snadné sdílení souborů. Možnosti služby Pando jsou zkrátka a dobře velmi široké, a pokud často posíláte větší soubory, určitě stojí za vyzkoušení.

Závěrem

Jak vidno, současný Internet dává nejednu možnost pro posílání, sdílení a vystavování souborů. E-mail tedy opravdu není tou jedinou, natož nejlepší volbou. Způsobů pro posílání dat přes Internet je samozřejmě více a třeba jenom o videoserverech by bylo možné napsat samostatný seriál. Pokud byste se o nějaké službě chtěli na Lupě dočíst více, využijte možnosti ankety pod tímto článkem. Jestliže víte o službě, která vám v článku chybí, a myslíte si, že by mohla zajímat ostatní čtenáře, diskuze pod článkem je vám plně k dispozici.

O jaké službě či službách byste si chtěli na Lupě přečíst více informací?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).