Hlavní navigace

Názor k článku Poškodil Google internetové služby, nebo ho atakují seovyžírkové? od 100% Lenin - Vidíte, také to tak dělám. To je správné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 12. 2010 21:13

    100% Lenin (neregistrovaný)

    Vidíte, také to tak dělám. To je správné - kontrolovat to co kupuji. Chválím.
    Pokud však dopustíme (jako občané) to, že zanedbáme dozor ze strany toho kdo nás (má) představuje, tedy státu. Pak se stane jednoduchá věc.
    Ti velcí si vytvoří svoje pravidla a ty vám předloží ve formě marketingového tahu. Například - naše párky hodnotí Český institut pro kvalitu párku jako sto procentně kvalitní.
    Věřme tomu, že spotřebitel (externality nepočítám) si vybere tyto párky. A protože dozor není, natlačej vám tam cokoliv, nazvou to jakkoliv a lidičky se minimálně opupínkují.

    To jsou důsledky kroku, kdy stát (my) ustupuje v oblasti kontroly jakosti (složení, ochrany zdraví a podobně) ze své pozice, protože (zjednodušeně) ustoupí tlaku monopolu - myšleno giganta.

    Vy, jako výrobce uzenin z horní dolní to berete čestně a dodržujete pravidla hry a jste hrdý na kvalitu.

    Kdo si myslíte že vyhraje? Asi to bude onen gigant, že?
    Kdo si myslíte, že prohraje?
    1 - vy jako výrobce poctivých uzenin, kterému je eklhaft rvát do uzenin 60 procent vody
    2 - domnívám se, že další na řadě budou spotřebitelé. Proč? Protože dominantní pozice na trhu a možnost vytvářet pravidla hry se projeví v razantním nástupu náhražek, pak kdoví čeho, pak laciné kostní moučky, pak třeba škodlivých látek. No, a až na to příjdete (aflatoxiny) tak může být pozdě.

    Co s tím? Chránit se před takovými praktikami. To nám pomůže, neříkám že sto procentně, zajistit právě kontrolní orgán/úřad, který svojí činností garantuje alespoň dodržování norem.

    Než-li se pustíme do šarvátek, doporučuji si počíst Potravinářskou chemii. Podívat se na složitost procesů kolem a juknout se na naší vlastní historii - třeba takový prvorepublikový Codex Alimentarius. Bomba. A dnes to Evropa tlačí tím samým směrem.

    Ne vše je jasné z popisu, který je uveden na obalu a následky rozdílu mezi popisem a obsahem mohou být katastrofální.

    Závěrem jen tolik, že systém vzájemných vazeb je tak složitý a touha po bezpracném zisku tak obrovská - že nějaká regulace a ochrana spotřebitelů musí být.

    Celkově se domnívám, že bude stále hůř a hůř. Populace globálně roste, zdroje se vyčerpávají a kvalita - ta garantovaná půjde do kytek.
    Tak to prostě je a ani velký profesor ekonomie to nespasí.

    Honba za maximalizaci zisku na jedné i druhé straně vede ke vzájemné symbioze, která neskončí dobře. Tedy - výrobce chce zisk, spotřebitel co nejnižší cenu. Toto spojení nemusí skončit vždy nejlépe a to právě v oblasti potravin, léků.

    Individuální přístup nás šlechtí. Ale až narazíme, tak nám už nemusí nic pomoci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).