Hlavní navigace

Poskytovatelé brojí proti Telecomu, bude další Bojkot?

13. 9. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak jsme již informovali v krátkých zprávách, největší čeští poskytovatelé internetového připojení vydali prohlášení, ve kterém obviňují Český Telecom z nedostatečné podpory rozvoje českého Internetu. Nic nového, zdálo by se na první pohled. Co je však v pozadí? Budou následovat další kroky? Dočkáme se ještě jednoho Bojkotu?
Pokud si přečtete dotyčné prohlášení poskytovatelů (například tady na Lupě), možná vás v první chvíli napadne: no a co? O tom, že Český Telecom svým způsobem brzdí rozvoj českého Internetu, se hovoří už dlouho a nikdo o tom nepochybuje – jaký je tedy smysl tohoto prohlášení a proč přichází právě teď? Ve skutečnosti nejde o nic nepochopitelného. Již několik měsíců totiž probíhají jednání mezi Telecomem a zástupci poskytovatelů o novou provizní politiku tarifu Internet 2000 a v uplynulých dnech se obě strany definitivně dohodly, že se nedohodnou.

Provize, které dostávají poskytovatelé za provolané minuty, byly asi nejdůležitější novinkou tarifu Internet 2000 oproti jeho loňské variantě. Přestože se nedá říci, že by se Telecom nějak předal (podrobnější rozbor podal na Lupě minulý týden ve svém článku Michal Krsek), přeci jen šlo o pokrok: až do té doby nabízel poskytovatelům provize jen Dattel (dnes součást GTS), ovšem pochopitelně jen v Praze. Ačkoliv představy obou stran nebyly úplně shodné, nakonec došlo k určitému konsensu, který samozřejmě respektoval rozložení sil, které v tomto případě Telecomu značně přeje. Zároveň se však domluvili na tom, že zhruba za půl roku se znovu potkají u jednacího stolu, což se také stalo. Podle neoficiálních informací sice Telecom v konečné fázi nabídl určité zvýšení provizí (řádově o jedno procento ze stávajících pěti u nejnižšího pásma a o dvě procenta u vyšších pásem), ale to zdálo poskytovatelům má­lo.

Určitý problém navíc nastal také mezi velkými poskytovateli a jejich menšími kolegy. Výše provize se dnes odvíjí od počtu provolaných minut a existuje pět různých pásem, která končí až zhruba u 20 milionů minut měsíčně. Podle jednoho z návrhů se měl počet těchto pásem zvýšit a provize tak mohla dosáhnout zase o něco výše, což by samozřejmě bylo výhodné jen pro ty poskytovatele, kteří na tyto vyšší příčky dosáhnou. Horní mez se měla pohybovat zhruba kolem 50–60 milionů, přesná výše provize v těchto místech není známa, ale podle našeho odhadu by mohla činit až 20–25 procent. Právě s tím nesouhlasili menší poskytovatelé, přičemž nejdůrazněji svůj odpor podle našich informací vyjádřil brněnský SkyNet, který dnes vlastní také někdejší Bohemia.Net. Určité zvýhodnění velkých poskytovatelů, samozřejmě při zachování určité míry, je přitom podle mého názoru nezpochybnitelná záležitost: velcí zákazníci mají vždycky lepší podmínky než malí.

Tipy C

Jaký bude další vývoj je přinejmenším nejisté: prohlašení, pod kterým jsou podepsáni všichni tři poskytovatelé připojení k Internetu zadarmo spolu s předsedou NIXu, sice působí impozantně, ale na druhou stranu také poněkud bezzubě, protože nepřináší nic nového. Chystají se však údajně i další kroky, takže se můžeme nechat překvapit. Je zřejmé, že v situaci, kdy selhaly všechny ostatní páky, se poskytovatelé rozhodli bojovat proti Telecomu prostřednictvím médií, což se jim relativně osvědčilo už vloni.

Osobně se však zatím nedomnívám, že bychom se mohli dočkat dalšího Bojkotu. Jedním z důležitých faktorů je skutečnost, že poskytovatelům nyní chybí výrazná, viditelná a přitom nezávislá osobnost, která by mohla sehrát podobnou úlohu, kterou na sebe vloni vzal tehdejší předseda NIXu Boris Bělousov (v té době už bývalý ředitel pvt.net). Významný rozdíl je také v tom, že zatímco vloni byla ještě nálada zjitřená předchozím Bojkotem v podání trojice Neff-Lukačovič-Zandl, v současné době je veřejnost víceméně lhostejná – a totéž platí o médiích. Třetím důvodem, který bych osobně nepodceňoval, je kvapem se blížící datum liberalizace: je otázkou, zda má smysl nyní trávit čas hlasitou mediální přestřelkou a zákopovou válkou, když za pár měsíců může být všechno úplně jinak.

Domníváte se, že mohou poskytovatelé donutit Český Telecom k ústupkům?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).