Hlavní navigace

Názor k článku Poslední v Evropě. Jak se v Bavorsku vyrábějí základní desky a počítače od Karel - To zařízení, co je na fotce, "měří ESD"....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2015 13:01

    Karel (neregistrovaný)

    To zařízení, co je na fotce, "měří ESD". To je laické označení pro měření odporu. V ESD prostorech běžně nosíte ESD boty, ESD náramky, ESD pláště nebo i ESD čepice. Víceméně je to vždy jen o tom, že daný kus vede proud (drátky v oblečení, guma s příměsí tuhy apod.) Tohle zařízení změří, zda vám to oblečení funguje dobře, tedy zda vede proud dostatečně na to, aby se statický náboj vybil, ale ne dost na to, aby vás kontakt s nechráněným vodičem 220V zabil.

    Předpokládám, že autor článku překládal originál z cizího jazyka a některé české výrazy si vymýšlel. Anglický název toho zařízení je skutečně "ESD scanner", někdy tomu výrobci říkají "ESD meter". Osobně mě žádný dobrý český název nenapadá.

    Podobně je na tom sterilita - ta se u podobných prostor nevyžaduje. Bývají tam požadavky na bezprašnost, čistotu, vlhkost vzduchu, proudění vzduchu, teplotu apod. Ale nikdy jsem neviděl požadavek na použití desinfekce nebo vyváření pracovních nástrojů. Možná zase jen nezvládnutý překlad výrazu typu "clean room", respektive nevědomost faktu, že ten samý výraz znamená v každém oboru něco jiného (například právě to "clean room" v oblasti medicínských zařízení skutečně požadavek na sterilitu obvykle zahrnuje).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).