Hlavní navigace

Názor k článku Potřebujeme open-source? od noname - myslím, že tady jde naopak především o (ne)kompatibilitu. Začnu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 3. 2003 19:28

    noname (neregistrovaný)
    myslím, že tady jde naopak především o (ne)kompatibilitu.
    Začnu od konce - jestli bude stanovena maximální velikost pruhu 3 metry, ale všechny silnice budou mít 2 metry, protože všechna používaná auta budou stavěná na 2 m silnice, vyjma specializovaných aut, která jezdí mimo silnice či po rychlodrahách (aka Unix, MacOS) pak by byl s prominutím DEBIL ten výrobce, který by uvedl auto pro 3 m silnici a oháněl se standardem. Je to smutné, ale je to tak.
    Má-li mocnou uživatelskou základnu, pak je de-facto standard vždy mocnější než de-jure standard.
    Proto chce-li Linux vyhrát na poli PC (čili personal computer a nikoliv jen serverů a specializovaných mašin), pak musí přistoupit na hru MS a utlouci jej na jeho vlastním poli.
    Dám vám příklad podle mě killer distribution Linuxu:
    1. představte si distribuci, která bude na 1 CD
    2. po strčení do CD traye a spuštení počítače se vám spustí Linux a rovnou můžete pracovat s aplikacemi (viz. dále), samozřejmě za cenu např. menšího rozlišení displaye, nepodpory winmodemů atp. Důraz by byl kladen zejména na rychlost spuštění, tedy méně je více (minuta je dead-line)
    3. budete po startu dotázáni, jestli chcete systém nainstalovat a ještě více jej tak urychlit. Jestli ano, pak bude instalace probíhat na pozadí, na vše důležité-nezbytn= (např. instalace na stejnou partition/formátování, parametry IP, potvrzení detekce HW) budete dotázáni na jedné obrazovce. Restart bude nutný jen na konci (jestli vůbec) - mimochodem takto na pozadí probíhá instalace poslední verze OS/2, takže to jde
    4. Nainstalují se jen aplikace, které má ve standardu windows - tedy od každého druhu jedna, ne dvacet jak je teď běžné, a jen ty, které jsou nejčastější (poznámkový blok, staroffice - "excel" a "word", "command prompt", "outlook", "explorer", čtyři základní hry aka solitaire), vše ostatní bude nabídnuto po prvním spuštění nainstalovaného systému na doinstalování.
    5. Všechny aplikace budou lokalizovány do zvoleného jazyka (pokud možno všechny existující jazyky, lokalizátorům by byla nabídnuta třeba plná verze zdarma, přičemž by se využívalo sdílených dialogů, které by se překládaly společně a tak by to byla práce na 1 den), všechny budou mít jasný a všeříkající popis (tedy žádné xPnT, xBFLMPSVZ jak je teď standard)
    6. všechny aplikace (alespoň ty základní) budou mít stejný vzhled jako systém, na stejném místě stejné menu, stejné ikonky či položky v menu na stejné akce, stejná ovládací tlačítka na stejné akce.
    7. vše bude perfektně zdetekováno, na úrovni nejlepších windows systémů. Nastavování parametrů bude tak jednoduché jak ve windows a všechny ovládací panelu budou tak jako ve windows.
    8. "word" i "excel" bude nativně podporovat nejrozšířenější formáty jak win tak linuxu.
    9. bude tam nainstalován Wine s maximální databází kompatibility, která bude pak defaultně po připojení k internetu aktualizována tak, aby šlo spustit co největší množství win aplikací
    10. systém bude obsahovat podporu klonu directx tak, aby šlo spustit co největší množství nových her, při pokud možno lepší rychlosti než na windows, jedna nová "pecka" by byla rovnou přibalena (dle výběru při koupi, Morrowind, hokej ...). Bylo by maximálně usnadněno vývojářům her vytvářet hry pro duální systémy, podpořil by se (za cenu např. podpory či reklamy v systému, např. uveřejněním demíček placených her) vývoj her, klonů či speciálních plus packů čistě pro Linuxové verze PC.
    11. důležitá bude rychlost systému, vše nepoužívané se vypne (slabá stránka winxp) a tak se získají další body
    12. systém musí být na první pohled stejný, jako win2k či winxp kromě tučňáka u start lišty, stejné barvy, stejné lišty. Samozřejmě tam bude silná podpora témat a přepínání do třeba Aqua módu atp.
    13. CD bude distribuováno v časopisech zdarma (bez podpory a hry navíc), aby jej "výrobce" časopisu dal, časopis by musel otisknout minimálně 5 stránek o tomto systému (předem schválených) a reklamu na "výrobce".
    18. Optimální by bylo kdyby obsahoval tento nový klon nějakou novou killer application, třeba funkční si povídání s počítačem, nebo alespoň jeho ovládání hlasem.
    Já vám garantuji, že by tu za chvilku po windows neštěkl ani pes, respektive jeho podíl na trhu desktopů by se snížil a MS už by si nemohl definovat podmínky a musel by se přizpůsobovat jiným silnicím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).