Hlavní navigace

Potvrzeno: Dodavatelem nového přístroje pro O2 TV bude čínská korporace ZTE

10. 5. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Unofficial Android TV Guide
Na veřejnost uniklo několik fotografií zmíněného přístroje ve firemním designu, spolu s jeho částečnou technickou specifikací.

Dodavatelem koncových zařízení pro novou O2 TV bude čínská korporace ZTE. Informace, které se objevily na zahraničních diskusních fórech a sociálních sítích, oficiálně potvrdila mluvčí O2.

Nový set-top box pro O2TV
Autor: Unofficial Android TV Guide

Nový set-top box pro O2TV

Nejprve se objevila jen kusá textová zpráva na sociální síti Telegram o certifikaci Videwine Level 1 pro „New device: 20638 (ZTE TV-Harman O2TV_B866V2)“. Téměř souběžně se výše představené fotografie objevily na twitterovém účtu @AndroidTV_Rumor, sledujícím aktuální novinky (oficiální i neoficiální) ohledně OS Android TV od společnosti Google. A také na webových stránkách (Unofficial) Android TV Guide, nejkompletnějším přehledu přístrojů s OS Android TV, certifikovaných společností Google (a také Netflixem nebo Amazonem). Autor děkuje tvůrci stránek za prvotní nasměrování a fotografie, které jsou zde prezentovány s řádným uvedením zdroje/autora. 

Redakce oslovila společnost O2 se žádostí o vyjádření, které prakticky obratem obdržela. Tisková mluvčí O2 Kateřina Mikšovská nám potvrdila: „Ano, jedná se o zařízení, které budeme nabízet k nové platformě. Set-top box představíme před spuštěním nové platformy.“

Přejděme nyní k přístroji samotnému. V portfoliu společnosti ZTE jde konkrétně o jejich zatím nejnovější sériově vyráběný IPTV set-top box s celým modelovým označením ZXV10 B866V2. Přístroj určený pro českou O2 nese vlastní označení ZTE TV – Harman O2TV_B866V2.

V uplynulých dvou měsících úspěšně prošel certifikačním procesem společnosti Google pro OS Android TV ve verzi 10 a zároveň je držitelem DRM certifikace Widevine Level 1 (což znamená zelenou pro videotéky, jako je Netflix nebo Amazon Prime v rozlišení HD a vyšším).

Model pro společnost O2 je osazen osvědčeným procesorem Amlogic S905X2 (Quad-core@1,8 GHz, ARM Cortex-A53, grafika ARM Mali G31 MP2) a paměťovou konfigurací 2 GB RAM + 8 GB eMMC Flash. Tím zveřejněné informace končí, v dalším si již musíme vypomoci tovární technickou specifikací.

Tentýž přístroj (i jeho předchůdci) je používán na několika velkých trzích, jako je Mexiko (Megacable), Indonésie (Telkom Indonesia) nebo Rusko (tamní operátor MTS má v nabídce dokonce dvě verze, jednu pro OTT, druhou pro IPTV, a tento přístroj znají také zákazníci služby Beeline TV).

ZTE B866V2 – tovární provedení
Autor: ZTE

ZTE B866V2 – tovární provedení

Co nám říká o přístroji firemní specifikace? Bodově zhruba toto: 

  • CPU: Amlogic S905X2, 64-bit, Quad-core@1,8 GHz, ARM Cortex-A53
  • GPU: ARM Mali G31 MP2
  • RAM: 2 GB
  • Flash: 8 GB eMMC
  • OS: Android TV verze 10 (certifikace Google)
  • Podpora Google Assistant (NF ovládaní hlasem)
  • Podpora personalizovaných video služeb
  • Ovládání založené na platformě big data   
  • Podpora Wi-Fi, Bluetooth, Bluetooth LE a dálkových ovladačů s technologií Bluetooth
  • Ethernet standard RJ-45
  • HDMI verze 2.0b s HDCP
  • Podpora 4K UHD, HDR 10 60fps, Hybrid Log Gamma
  • Podpora Dolby Vision

Verze pro O2TV (O2TV_B866V2) má certifikaci Widevine Level 1, ale jaké VOD služby budou implementovány, to bude blíže známo až po oficiálním představení operátorem.

Přehled přípojných a obslužných prvků
Autor: ZTE

Přehled přípojných a obslužných prvků

Stejně jako předcházející (třetí) generace přístrojů pro O2 TV má i tento nový STB hlavní vypínač a indikaci stavovými diodami. Ty jsou umístěny tradičně na předním panelu v jeho pravé části, zatímco hlavní vypínač je tentokrát v pravém dolním rohu panelu vrchního. Box má duální technologii příjmu povelů z dálkového ovladače, podporuje jak Bluetooth, tak starší IR přenos.

U zabudovaných rozhraní nečekejte žádné extravagance, box disponuje prakticky tradiční sestavou portů. Na rozdíl od 4K set-top boxu SML-5442TW není nový model od ZTE hybridní, jedná se o klasický IP-STB, takže zde nenajdete anténní vstup. Porty tedy zahrnují 2× USB (typ A, specifikace nezveřejněna), HDMI 2.0b, AV jack, RJ-45 ethernetový port a čtečku paměťových karet. Box není osazen ani optickým rozhraním S/PDIF, ani jinými typy USB portů (typ C, Micro USB). Podotýkám, že zde vycházíme z prvního náhledu, případný finální přístroj může mít mírně odlišné vybavení porty.

Prozatím není známa podoba ani funkce dálkového ovladače, na fotografii níže si můžeme představit jedno z firemních provedení. Pro ilustraci také nahlédneme na další variantu tohoto modelu a přístroje již používané klienty dalších operátorů.

Dálkový ovladač s technologií Bluetooth z produkce ZTE
Autor: ZTE

Dálkový ovladač s technologií Bluetooth z produkce ZTE

4K STB od ZTE s podporou kodeku AV1, kabelový / IPTV
Autor: WDG/ZTE

4K STB od ZTE s podporou kodeku AV1, kabelový / IPTV

Nahoře je „Mebox“, vítěz ceny iF Design Award 2019 v Německu, kategorie „Product“, dole vlevo model B836CT pro kabelové připojení, dole vpravo model B866V2-H, jehož základem je výše popisovaný STB, oba účastníci online expozice IBC 2020. STB disponují kromě podpory kodeku AV 1 také instalovaným procesorem ARM Cortex A-55 a podporou Wi-Fi 6.

4K STB služby Xview+ mexického operátora Megacable
Autor: Megacable

4K STB služby Xview+ mexického operátora Megacable

Megacable si pro svou novou službu Xview + (představeno 03/2021) vybral stejný model jako společnost O2, tedy B866V2, ale s operačním systémem o verzi níže, tedy Android TV 9. Přístroj pro Megacable má certifikaci jak pro Netflix, tak pro Amazon Prime Video, které operátor v rámci služby Xview + nabízí. Dálkový ovladač má dedikovaná tlačítka jak pro Netflix a Prime Video, tak pro Google Assistant. Služba je určena primárně pro optické připojení poskytované operátorem hlavně ve velkých městech.

4K STB ruského operátora MTS
Autor: MTS

4K STB ruského operátora MTS

Ruský MTS / MTC (a MGTS / MGTC) používá starší verzi B866, osazenou prověřeným procesorem Amlogic S905X (quad-core, 1,5 GHz) s grafikou ARM Mali 450 MP3 a rovněž s operačním systémem Android TV 9. Nabízený je ve dvou variantách, OTT a IPTV, které jsou designově shodné. Dálkový ovladač má dedikovaná tlačítka jen pro Google Assistant a Home (hlavní stránka služby), přímá volba VOD videoték není možná, v nabídce je vlastní videotéka společnosti s názvem KION.          

4K STB VEON služby Beeline TV
Autor: VEON

4K STB VEON služby Beeline TV

V Rusku ještě zůstaneme. V předchozím článku popisovaný operátor VEON a jeho služba Beeline TV/Билайн TB používá rovněž hardware od ZTE, konkrétně model ZXV10 B860H. Přístroj má osazený procesor architektury ARM Cortex A-53, který je však doplněný grafikou s kódovým označením „Dvalin“. Stejně jako model B866V2 podporuje Dolby Vision, HDR10 a HLG HDR. Maximální rozlišení 4K*2K@60fps. Stejné osazení portů jako předchozí přístroje.      

UX DAy - tip 2

4K STB IndiHome Fiber
Autor: Telkom Indonesia

4K STB IndiHome Fiber

(zdroj: Telkom Indonesia)

Telkom Indonesia (nadnárodní společnost s nadpoloviční státní účastí) pro TV nabídku v rámci své optické služby IndiHome Fiber používá několik zařízení od ZTE, z nichž nejnovější je sesterský model B860 HV5, sdílející stejný case s modely B866. Operační systém Android 9. Dálkový ovladač (Bluetooth) je nápadně podobný ruské verzi, pouze má jinak osazená tlačítka. Dedikované tlačítko opět pouze pro Google Assistant, v nabídce služby nechybí Netflix, Prime Video a Disney + (bez přímého přístupu).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).