Hlavní navigace

Názor k článku Povinné datové schránky pro lékaře a OSVČ se odkládají. Co se stalo? od Filip Jirsák - Špatně informován jste vy. Elektronický podpis je považován...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 9. 2013 11:41

    Filip Jirsák

    Špatně informován jste vy. Elektronický podpis je považován za platný, pokud se neprokáže opak. Opatření elektronickým podpisem nepřidává žádnou expiraci.

    Každý podpis (vlastnoruční i elektronický) se vždy ověřuje k okamžiku vzniku. U vlastnoručních podpisů tím technologická podpora končí a pokud o okamžiku vzniku podpisu vznikne spor, nastupují znalci, chemické a grafologické rozbory nebo třeba radiokarbonové datování, když vám to pomůže. V případě elektronického podpisu jde technologická podpora dál, a můžete dokument s podpisem označit časovým razítkem. Časové razítko si snadno každý může ověřit sám, nepotřebuje k tomu soudní znalce ani laboratoř. Po dobu platnosti certifikátu autority časových razítek (která je např. 5 let) nikdo rozumný zpochybňovat platnost časového razítka nebude – a pokud by ji zpochybnil, neuspěje. Po skončení platnosti certifikátu autority časových razítek jste na tom stejně, jako když máte papírový dokument – odpůrce by musel zpochybnit platnost časového razítka a tím i podpisu a musel by tu neplatnost časového razítka prokázat. Což se mu nepodaří, pokud je příslušný algoritmus stále považován za bezpečný a pokud neunikl privátní klíč od (už neplatného) certifikátu autority časových razítek. Vy jako vlastník dokumentu samozřejmě máte možnost před skončením platnosti certifikátu CA dokument přerazítkovat, případně to za vás rovnou udělá CA.

    Stručně řečeno, s elektronickým dokumentem můžete zacházet úplně stejně, jako s papírovým (věřit, že platnost nikdo nezpochybní, a pak to případně nechat na znalcích). Máte ale jednoduchou možnost navíc tam přidat časové razítko, a tím zabezpečení dostat na vyšší úroveň (které byste u papírového dokumentu dosáhl třeba notářským ověřením).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).