Hlavní navigace

Poznámky online čtyřikrát jinak

21. 9. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Mohlo by se zdát, že si webové služby určené pro psaní a uchovávání poznámek budou podobné jako vejce vejci. Opak je pravdou. I takovou zdánlivě triviální službu lze řešit různě. Podívali jsme se na čtyři rozdílná řešení z českých luhů i ze zahraničí.

Tak jako papírové kalendáře nahrazují jejich weboví kolegové, tak i papírovým poznámkovým bločkům zvoní hrana. Jejich webové alternativy mají opět tu výhodu, že jsou k dispozici vždy a všude, kde je připojení k Internetu. Může to být počítač doma, v práci nebo ve škole, ale také to může být mobilní telefon.

Zápisník od Centrum.cz: první dojem klame

Zřejmě nejpropracovanější poznámkový blok od tuzemských poskytovatelů nabízí česká portálová dvojka Centrum.cz. Centrum Zápisník je navzdory složitějšímu přístupu služba nezávislá na e-mailové schránce. Uživatelský účet, tj. e-mailové konto, ale pro přístup na Centrum Zápisník mít musíte. Designově se služba podobá webmailovému rozhraní současné freemailové služby Centra (ta ale brzy dozná změny). Počet poznámek je neomezený, jejich celkový objem však nesmí přesáhnout 10 MB. To není zase tak málo. Zkušební neformátovaný text o 100.000 znaků zabral z celkové kapacity pouhé procento. Poznámky lze řadit do složek, bohužel není podporováno tagování a dokonce ani fulltextové prohledávání, což je velké mínus.

Za vestavěný textový editor se Zápisník na první pohled stydět nemusí, ale po podrobnějším prozkoumání už to taková sláva není. Nabízí sice všechny možnosti pro základní formátování textu, podporuje vkládání obrázků a odkazů, nastavení barvy pozadí i textu, výběr fontu a stylu a podobně, ale během testování se mi například nepodařilo vložit smajlíka, protože v dané nabídce se nezobrazovaly žádné obrázky. Podle všeho jsou špatné odkazy. Navíc otevírání pop-up oken například při vkládání odkazů je zdlouhavé a odkazy se navíc nedělají automaticky z URL v textu. Velkým negativem je absence funkce pro automatické ukládání rozepsaného textu. Ve Firefoxu se navíc jen těžko pracuje se schránkou, protože se neustále zobrazuje dotaz související s použitým skriptem. Implementace tohoto editoru tedy evidentně není příliš šťastná.

Google Notebook: k dokonalosti něco málo chybí

Google Notebook je v nabídce Googlu novější služba a zatím se jí bohužel vyhnula lokalizace do češtiny. I tak ale určitě stojí za pozornost. Zdejší vizuální editor je stejně jako celé uživatelské prostředí ukázkou moderních trendů ve webových aplikacích. Žádné zbytečné reloady, žádná vyskakovací okna. Naproti tomu třídění poznámek je o něco méně intuitivní než v předchozím případě a ledově modrý design také nemusí každému vyhovovat.

V rámci svého uživatelského účtu můžete mít více poznámkových bločků. Poznámky, jejichž počet je zcela neomezený, a to i dostupnou kapacitou, se píší na jednu jedinou stránku daného poznámkového bločku. Jsou odděleny pouze graficky v podobě 3D rámečku. V případě potřeby ale můžete do bločku přidat sekce, které mohou suplovat složky. Dokonce se tak v přehledu poznámkových bloků i zobrazují. Zajímavou funkcí je přenos poznámek mezi jednotlivými bločky. Lze je ale také uložit jako dokument služby Google Docs nebo samozřejmě vytisknout.

U Googlu, kterému moderní trendy nedělávají problémy, možná překvapí, že záznamy nelze tagovat, ale při hlubší úvaze zjistíte, že vzhledem ke koncepci Google Notebooku vlastně pro tagy není ani důvod, ani místo. Uložené poznámky tentokrát lze prohledávat. Za zmínku stojí možnost sdílení poznámkových bločků. Nelze sice sdílet konkrétní poznámky, ale jen celé poznámkové bločky, ovšem naštěstí zase na druhou stranu nemusíte sdílet všechny, ale jen ty vybrané. Co se rozumí sdílením? Můžete na nich spolupracovat s dalšími uživateli, kteří mají svůj uživatelský účet u Googlu, a pak může Google Notebook fungovat jako vaše domácí nástěnka místo lednice s magnetkami. Poznámkové bloky lze také publikovat jako veřejně přístupnou webovou stránku s vlastním URL, na kterou lze pochopitelně odkázat například z vašich domovských stránek.

O editoru již řeč byla, ale přesto bych se k němu ještě rád vrátil. Je to opravdu moderní webová aplikace nabízející to nejzákladnější formátování textu, které můžete při psaní stručných poznámek potřebovat. Bohužel přímo nepodporuje vkládání obrázků, což je asi jediné mínus. Naopak ajaxová práce s odkazy nebo přetahování sekcí myší je na jedničku s hvězdičkou. Plusem určitě je i dostupnost rozšíření pro Firefox, které umožní přidávat poznámky i bez nutnosti otevírat Google Notebook.

Seznam a jeho poznámky: v jednoduchosti není krása

Po sofistikovaném řešení ze zahraničí se opět vraťme do vod českého Internetu k jednoduchým poznámkám, které nabízí portál Seznam v rámci své aktuální hlavní stránky. Po přihlášení si můžete přes odkaz v pravé horní části stránky napsat poznámku, která se pak zobrazuje formou symbolu žlutého samolepícího papírku nejen na hlavní stránce Seznamu, ale třeba i ve webmailu služby Email.cz.

Už z tohoto popisu je jasné, že žádné pokročilé možnosti, jako je třídění a prohledávání, sdílení, formátování a podobně, nejsou k dispozici. Seznam prostě jen přesunul papírové samolepky z okraje monitoru přímo na monitor. Pro uživatele Seznamu a služby Email.cz to může být vítaná pomůcka, ale aby současný uživatel konkurence kvůli této funkci začal Seznam preferovat, to nezní příliš reálně.

Magnoto: webová lednička, nebo netradiční blog?

Magnoto je zahraniční služba, kterou lze jen těžko definovat. Autoři říkají, že jde o službu pro freestylové blogování. Ve skutečnosti se jedná o virtuální dveře od lednice, kam si můžete umisťovat poznámky nebo obrázky a pro ozdobu různé magnetky. Podobným způsobem si vzkazy a poznámky uchovává na dveřích skutečné lednice nejedna domácnost a jako výchozí stránka ve webovém prohlížeči by se Magnoto mohla jevit jako velmi zajímavá služba.

Problém je v tom, že na dveře vaší virtuální lednice se může kdokoliv podívat a dokonce jednotlivý obsah komentovat. Dostupný je i RSS kanál. V tomto případě se jedná skutečně spíše o něco na bázi blogu nebo netradiční osobní stránky a pro ryze soukromé poznámky se Magnoto vůbec nehodí, přestože třeba zmíněné komentáře lze vypnout.

BRAND24

Například jako moderní třídní nástěnka ale nemusí být Magnoto vůbec špatná. Můžete si nastavit libovolné pozadí, takže nemusí jít jen o lednici. Lze použít vlastní obrázek nebo některý ze řady připravených. Vedle textu se základními možnostmi formátování je možné přidávat i obrázky, krátké video nebo audiozáznamy. Vše ale jen do 8 MB, což je speciálně u videa dost omezující. Škoda že nelze vložit video z YouTube nebo jiného podobného serveru. Svou nástěnku můžete zkrášlit některou z dostupných magnetek. K dispozici jich je několik desítek roztříděných do různých kategorií.

Průmyslový standard nehledejte

Jak vidno, k poznámkám na webu každý přistupuje jinak a podobnost lze snad jen s pořádnou dávkou snahy hledat mezi Zápisníkem na Centrum.cz a službou Google Notebook. Právě Google Notebook by se snad dal i doporučit, i když k dokonalosti mu ještě pár věcí chybí. Pokud znáte nějaké další webové poznámkové bloky, můžete se o ně podělit s ostatními čtenáři v diskuzi pod tímto článkem.

Která z těchto služeb vás nejvíce oslovuje?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).