Hlavní navigace

Jak vypadá Praha v rozšířené realitě? AR má pomoci v řízení a plánování

25. 4. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Dalším projektem Smart Prague je virtuální model Prahy zobrazovaný přes brýle HoloLens. Pracuje na něm mladá česká firma.

V jednom z bývalých podkrovních pražských bytů na ulici Vinohradská, který je nyní předělaný na kancelář, si nasazuji brýle pro rozšířenou realitu (AR) HoloLens od Microsoftu a při pohledu na černý stůl se přede mnou zobrazí virtuální trojrozměrný model části mapy. Jde o výsek asi 700 × 800 metrů v oblasti kolem „Kulaťáku“ v Dejvicích v Praze.

Jako podkres vizualizace prozatím slouží 2D mapa získaná z OpenStreetMaps. Do budoucna by se měla využít ortofotomapa. Jednoduché objekty budov jsou už ve 3D a pouze v základní podobě v šedé barvě, což by pro účely věci mělo postačovat. Během chvíle se z vnitřku jednoho obytného bloku budov začne šířit kouř v nezdravě zelené barvě a postupem času se dostává také do okolí.

Je to výjev jako z nějakého Gotham City, kde Joker vypustí do města ničivý plyn, který pak zfanatizuje obyvatele. I v případě Prahy jde o chemikálii – vizualizace konkrétně ukazuje, jak by v realitě mohlo vypadat, kdyby se škodlivá látka dostala do ovzduší. Simulace využívá předpočítané modely a postupuje v čase. Podobných vizualizací by do budoucna mělo být možné promítnout více.

Jeden ze dvou

Celé je to součástí projektu, který Praha realizuje v rámci širší koncepce takzvaného Smart City. Městská firma Operátor ICT, která se o Smart Prague stará, v loňském roce vypsala tendr, v rámci něhož má vzniknout 3D model Prahy určený pro prohlížení právě v rozšířené realitě. Předpokládaná cena zakázky měla být 5,5 milionu korun.

Model Prahy v rozšířené realitě (AR)
Autor: Grey dot

Model Prahy v rozšířené realitě (AR)

Soutěž vyhrála mladá společnost Grey dot, která na projektu pracuje ve zmiňovaných vinohradských kancelářích. „Dodávka systému virtuálního modelu Prahy“ v jejím podání vyjde na 3,95 milionu korun bez DPH (4,77 milionu s DPH). Za Grey dot stojí Roman Werner, stejně jako za značkou DEV Guerilla zaměřenou na softwarový vývoj. Společně s kolegy Janem Petrmichlem a Tomášem Kasalickým provozuje také „kreativní studio“ Creative Guerilla.

Pro prozatím šestičlenný tým je 3D model Prahy největším projektem v rozšířené realitě, na kterém doposud pracoval. „Není to tak, že bychom se AR začali věnovat jenom kvůli zakázce Prahy. Na vlastních vizualizačních nástrojích pracujeme zhruba rok,“ popisuje Werner.

Praha už chtěla projekt ukazovat na festivalu Cannes letos v březnu, ale nakonec to nestihla. Podle zástupců Grey dot i z toho důvodu, že se dlouho vleklo řešení situace, která nastala po výběru dodavatele. Jediným soupeřem Grey dotu byla pražská společnost Pocket Virtuality, kterou založil tuzemský veterán počítačové grafiky Jan Hovora. Spoluzakladatel Bohemia Interactive na systém snímající skutečný svět s možností převést ho do virtuální podoby získal silné investory.

Spokojený zadavatel

Hovora, který nabídl cenu těsně pod předpokládanou hodnotou zakázky, se v tendru odvolal. Dle jeho slov bylo hlavním účelem odvolání to, že předkládané reference Grey dotu v oblasti AR nebyly dostatečné a mělo jít o jednoduchou aplikaci pro marketingové účely s tím, že Grey dot dle jeho slov „vůbec neměl zkušenosti v oblasti profesionální počítačové grafiky“. Hovora je rovněž skeptický k tomu, že by výsledek bylo možné reálně použít pro chytré město, tedy k plánování, simulacím a podobně.

Model Prahy v rozšířené realitě (AR)
Autor: Grey dot

Model Prahy v rozšířené realitě (AR)

Grey dot na druhou stranu uvádí, že využívá svých zkušeností z dalšího softwarového vývoje a o rozšířené realitě společnost říká, že „má zkušenosti s vývojem vizuálně bohatého softwaru, který je velmi dobře využitelný i pro vývoj v AR a VR“. Firma také vyzdvihuje to, že projekt dokáže vyvinout za nižší cenu.

Spokojený je také samotný Operátor ICT, který oceňuje například to, že vývoj jde podle harmonogramu, už je k dispozici demoukázka a že dodavatel dělá věci navíc. Projektový manažer městské firmy Petr Svoboda rovněž uvádí, že u kritérií výběru hrála z 80 procent cena a z 20 procent pak předešlá zkušenost v AR obecně, tedy počet referencí z dřívějška. Grey dot měl nižší cenu a jednu referenci, Pocket Virtuality pak vyšší cenu a dvě reference.

AR vizualizace z různých dat

3D model Prahy má vytvořit určitou platformu, se kterou bude možné do budoucna pracovat tak, že se do ní „pustí“ data z různých zdrojů. V budoucnu má ideálně umožnit prostorové analýzy událostí (i se zpětným pohledem), vizualizaci predikčních modelů a modelových situací, prostorovou časovou modelaci při spolupráci několika řídících subjektů a podobně. Mezi přínosy má být podpora analýz dopadů urbanizačních strategií, spolupráce mezi subjekty a bezpečnostními složkami nebo neustálá analýza každodenního života města.

Model Prahy v rozšířené realitě (AR)
Autor: Grey dot

Model Prahy v rozšířené realitě (AR)

Samotný podklad vzniká díky otevřeným datům, která zpřístupnil Institut plánovaní a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha). Nejde o stoprocentně bezchybná data, místy je třeba chyby opravit, i tak ale jde o to nejlepší, co lze v tomto ohledu sehnat.

Model bude mít dvě části. Tou první bude již zmiňovaná část Dejvic, která se přes HoloLens bude zobrazovat na vyfrézovaném fyzickém modelu umístěném v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT (CIIRC). Frézovaný model připravuje společnost ADC Studio. Další část pak počítá s celkovým 3D modelem Prahy, který už bude čistě virtuální a v AR.

Do těchto modelů pak bude možné promítat vizualizace z různých zdrojů dat. V první fázi se počítá s prouděním vzduchu, znečištěním ovzduší a také dopravou. Tato fáze se má poprvé veřejně ukázat 23. května v CIIRC. Další část se pak bude prezentovat v listopadu na Smart City Expo v Barceloně. Poslední fází by pak mělo být zapojení dat v reálném čase.

Unity a HoloLens

Aplikace toho v současné době zatím příliš mnoho ukázat neumí. Jednotlivé zdroje dat jsou často ve fázi jednání, domlouvání schůzek s organizacemi a ve fázi debat, jak by něco takového organizace mohly využít. Informace, které nyní AR aplikace zobrazuje, jsou předpočítané situace získané od Akademie věd ČR.

Příklady využití Praha hledá například se záchrannými složkami. Grey dot technologii připravuje tak, aby vkládání dat nebylo závislé pouze na této společnosti. Integrace však nemusí být vůbec jednoduchá – jak technicky, tak komunikačně.

„V současné chvíli to má ukázat možnosti,“ říká Werner s tím, že současný vývoj postupuje rychleji, než předpokládalo zadání veřejné zakázky. Grey dot také pracuje na dalších rozšířeních.

Mladá firma technologii vyvíjí v enginu Unity. Vývoj reálně odstartoval začátkem tohoto roku a od listopadu se pracovalo na analýze. Aplikace běží přímo v AR brýlích HoloLens a data je pak možné dostávat ze serveru – v tomto případě počítače poblíž. První fáze je nicméně méně náročná a ukáže se, jak bude projekt vypadat v případě pokročilejších věcí, jako je napojení na cloud, online zpracování dat a tak dále.

Grey dot říká, že pro proudění a podobně používá vlastní objemové shadery. U datových vrstev testuje několik variant zobrazení a nemá jít pouze o poloprůhledné obarvené desky.

BRAND24

Projekt Prahy v rozšířené realitě se má mimo jiné ukazovat koncem května na konferenci DOTS 2018, kterou pořádá Microsoft. Na loňském ročníku vystoupil Satya Nadella, letos bude hlavní „atrakcí“ bývalý šachový mistr světa Garry Kasparov. Jedním z hlavních témat má být právě AR a využití HoloLens a celé koncepce Mixed Reality v praxi. Grey dot svoji technologii testuje také s HP Inc. na jejich headsetu pro Mixed Reality.

Projekt bude k vidění rovněž jako případová studie na květnové konferenci Czech VR Fest, kde tvůrci budou mluvit o problémech při vývoji a o tom, jak byly vyřešeny. „Z toho, co mi Grey dot ukázali, jsem byl příjemně překvapený. Tím, jak si poradili s podklady z IPR, a také svým zaujetím,“ dodává Martin KotekAsociace virtuální a rozšířené reality, která festival pořádá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).