Hlavní navigace

Praha zprovoznila první chytré kadibudky. Měří zaplněnost a odemykají se mobilem

24. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Úleva spojená s nabíjením telefonu a senzory pro sledování fekálií a toaletního papíru? Ano, je to možné.

Praha 6 se s velkou vervou pustila do „zchytřování“ celé čtvrti. Nainstalovala například první chytré lavičky a postavila stojánky pro nabíjení mobilních telefonů, které ovšem hned přišly o kabely s koncovkami a nemají je doposud.

Nejnovějším projektem pak je zprovoznění prozatím pěti takzvaných chytrých kadibudek. Najít je můžete u sportovních lokalit na Ladronce a Hadovce a také na dětských hřištích v ulicích U Valu, Lotyšská a Anastázová. Jde o pilotní projekt, který radnice následně vyhodnotí. Pokud uspěje, v Dejvicích se celkově může objevit až 92 takových budek.

Jedna vyjde na 162 tisíc korun. Dodávku a instalaci pěti WC pro Prahu 6 zajistila společnost TOIDESIGN, která si za to naúčtovala 810 tisíc korun bez DPH (980 100 korun s DPH).

Úleva za SMS

Chytré kadibudky poznáte na první pohled. Mají na sobě různé motivy, o které se na radnici Prahy 6 nějakou doby vedly spory. Nakonec městská část vsadila na různorodost. Jedna budka vypadá jako klasická dřevěná kadibudka, ta na Lotyšské na sobě pak má ježka, ptáka a stromky.

Jak vypadá chytrá kadibudka v Praze? Podívejte se:

Z pohledu uživatele ona „chytrost“ není tak hi-tech, jakou nabízejí třeba záchody v Japonsku, které mají snad dvacet tlačítek a řadu různých programů a funkcí (pro neznalce japonského písma velmi ošemetná záležitost).

V Dejvicích princip smart toalety spočívá v tom, že si lze dveře do budky otevřít pomocí mobilního telefonu. Je nutné zaslat prémiovou SMS v ceně 10 korun. Využívá se stejné číslo jako na nákup SMS jízdenek do MHD (90206). Příchozí SMS následně informuje, že se dveře otevírají. Jakmile se tak stane, rozbliká se dioda vedle dveří a kadibudka začne celkem otravně pípat. Celá akce zabere nižší desítky sekund.

Platební SMS systém zajišťuje společnost Global Asset Holding. Za „zajištění SMS platby pro vstup do sanitárního systému“ si naúčtovala 49 tisíc korun bez DPH (59 290 korun s DPH).

Další „chytrostí“ je pak nabíjení. Při sezení „na trůnu“ je po levé straně k dispozici kabel se třemi koncovkami. Bezplatnou Wi-Fi bouda nemá a během sezení a nabíjení tedy musíte spotřebovávat vlastní FUP. Na druhou stranu, budka je podobné konstrukce jako tradiční budky Toi Toi, což znamená, že je uvnitř pěkné dusno. Nic moc pro dlouhé sezení.

Stejný nabíjecí kabel je připraven také zvenčí. Původně měl být vysouvací, mechanismus na Lotyšské už byl nicméně rozbitý a kabel visel venku. Vedle je také držák na položení mobilu.

BRAND24

Pro provozovatele pak „chytrost“ spočívá v tom, že uvnitř kabinky jsou senzory zajišťující zabezpečení, monitoring stavu hladiny kalů, fekálií, čisté vody a toaletního papíru. Tyto údaje se pak z budky odesílají. Bouda je energeticky soběstačná, na střeše má umístěný solární panel. Nemá přivedeno žádné odpadní potrubí. Kadibudky jsou mobilní a dají se převážet.

Město projekt kadibudek rozjelo mimo jiné z toho důvodu, že si lidé na veřejných hřištích a v parcích odskakovali do keřů a podobně. Provoz a údržba se mají hradit z poplatků zasílaných přes SMS. Servis opět provádí firma TOIDESIGN. Měsíčně vyjde na 39 tisíc korun bez DPH (47 190 korun s DPH).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).