Hlavní navigace

Praktické zkušenosti s věrnostním odměňováním

4. 12. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V období od poloviny června do konce října probíhal na serveru PraveDnes.cz praktický pokus s věrnostním odměňováním pomocí mikroplatebního systému I Like Q. Hlavním důvodem zavedení věrnostního odměňování byla snaha o zvýšení návštěvnosti na serveru. Posuďte sami, jak se tento úkol podařilo splnit.

Projekt PraveDnes.cz byl veřejně spuštěn 8. května tohoto roku. Hned od samého začátku bylo třeba najít vhodný způsob zvýšení návštěvnosti. V té době se začínal I Like Q slušně rozjíždět, a tak jsem jej vybral pro tento náročný úkol. I Like Q už měl nějaké možnosti věrnostního odměňování, ale ani jeden z nabízených způsobů mi úplně nevyhovoval. Zvolil jsem nestandardní přístup, který lze stručně popsat takto:

  • Při první návštěvě uživatele je mu připsána odměna 15 Q.

Při každé další návštěvě se odměny řídí podle těchto pravidel:

  • Pokud byl uživatel na serveru naposledy včera, získává 30 Q.
  • Pokud byl na serveru naposledy předvčírem, získává 15 Q.
  • Pokud na serveru nebyl ani včera ani předvčírem, nezískává žádnou odměnu. Server si však zapamatuje datum této návštěvy, a když přijde zítra, má nárok na 30 Q.

V takto nastaveném systému odměňování je uživatel motivován chodit na server každý den. Jen v tom případě získá pokaždé třicetník. Pokud občas vynechá, získá pouze 15 Q. Při málo frekventovaných návštěvách může na odměnu zapomenout. Vzhledem k tomu, že je server aktualizován každou hodinu, není příliš nemístné nutit uživatele ke každodenní návštěvě.

Jak se návštěvnost vyvíjela

Dne 18. června bylo věrnostní odměňování na serveru spuštěno. V té době byla průměrná denní hodnota pageviews 710 a v dalším týdnu reagovala poskočením vzhůru na hodnotu 1.300. Pak i nadále rostla, až těsně před přerušením odměňování 29. října dosáhla průměru 2.640. Jak by se asi dalo očekávat, špička byla 12. října po útoku na WTC, kdy bylo pageviews na úrovni 4.180. To však s věrnostním odměňováním nesouvisí (špička je na grafech vidět). Zajímavé je sledovat, jak se toto číslo vyvíjelo po přerušení odměňování. Prakticky okamžitě spadlo pageview na průměrnou denní hodnotu 1.600 (průměrováno za jeden týden).

týden
před
před
ukončením
2 týdny po
ukončení
růst
(po:před)
Pageviews/den 710 2.639 1.482 209 %
UIP/den 275 1.213 694 252 %

Z tabulky výše je vidět úspěšnost celé akce. Díky odměňování si server polepšil o 209 procent na pageviews a o 252 procent na unikátní IP adresy. Škoda, že těch, kteří si na server chodili jenom pro kvéčka, bylo poměrně hodně (42 %).

Odměnu si alespoň jednou vyzvedlo 5.670 majitelů elektronické peněženky. V závěru provozu jich přicházelo i více než 600 denně. Největší rekordman si odnesl 3.720 Q. Byl serveru věrný od prvního do posledního dne a z celkového počtu 161 dní získal výplatu 125krát. Slušný výkon. Já bych na to tu trpělivost neměl. Jednomu procentu nejvěrnějších bylo postupně vyplaceno celých 12 procent odměn. Každý z této malé skupinky vydělal na PraveDnes.cz minimálně 20 korun. Deset procent nejvěrnějších uživatelů získalo 63 procent všech vyplacených odměn. Tisíc uživatelů si vybralo odměnu alespoň 10krát. A teď pozor, celá polovina uživatelů (tj. cca 2.800) si zkusila vyzvednout odměnu jen jednou, a dál je lze považovat za nevěrníky, neboli láska na jednu noc. Je ovšem možné, že někteří serveru věrní zůstali, ale 30 Q jim nestálo za přihlášení do I Like Q.

549
Obr. 1: Průměrný počet uživatelů za den, kteří si vyzvedli odměnu.

Na tomto místě si dovolím pár sumárních údajů. Celý experiment trval 161 dní. Za tuto dobu bylo vyplaceno na odměnách přibližně 11.000 korun neboli 1,1 milionu Q. V začátku fungování přišel tento způsob odměňování na cca 50 korun denně, a ke konci října už to bylo až 130 Kč za den. Celkem bylo realizováno 42.500 platebních transakcí. Neodpustím si malou poznámku, která se týká výpisu z účtu. Pro účely této analýzy jsem se pokoušel stáhnout z webu I Like Q kompletní výpis všech transakcí a ukázalo se, že při tomto objemu je to problém. Takový výpis se vám nepodaří získat přes webové rozhraní platebního systému, ale naštěstí mi provozovatel vyšel vstříc. Udělali potřebný SQL dotaz u sebe a výsledek mi poslali emailem.

BRAND24

548
Obr. 2: Průměrná denní hodnota vyplacených odměn (Q)

Na uvedené výsledky se dá pohlédnout různými způsoby, a proto ponechám posouzení, zda se zavedení takového věrnostního odměňování vyplatí, na každém z vás. Nicméně, nabídnu vám třeba tento pohled. Každý uživatel, který na server přijde, musí nutně otevřít jednu až tři stránky, aby si vyzvedl 15 až 30 Q, což je 15 až 30 haléřů. Pokud máte svůj server zapojen do výměnného reklamního systému a na stránce máte dva bannery, získáte za třicetník dva až šest kreditů. Pokud navíc platí, že výměnný poměr je 1 : 1, znamená to, že propagujete současně svůj server dvěma až šesti bannery na jiných místech Internetu. Jedna imprese vás v ideálním případě stojí 2,5 haléře a v nejhorším případě 15 haléřů. Nejhorší případ tedy odpovídá stavu, kdy byste si tyto imprese nakoupili v systému Billboard (150 korun CPT).

Považujete popsaný případ využití systému I Like Q pro posílení návštěvnosti serveru za úspěšný?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je jednatelem společnosti ANNECA s.r.o., která provozuje zpravodajský server PraveDnes.cz. Sám se zabývá tvorbou internetových aplikací v Javě a webdesignem.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).