Hlavní navigace

Přátelé červivého jablka

8. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zatímco před patnácti lety byly hlavním důvodem pro pořízení drahého a luxusního počítače od Apple jeho grafické schopnosti, dnes se za takový důvod vydává hlavně bezpečnost. Jak se ale zdá, je možné, že tato bezpečnost je dnes již jen pouhým mýtem.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

MOAB neboli the Month of Apple Bugs je projekt internetových „šťouralů“, který si klade za cíl najít chybičky v produktech Applu, v prvé řadě v operačním systému Mac OS X a jeho softwarových doplňcích. Prozatím byly objeveny (k 4. lednu 2007) tři chybičky, nicméně ambicí projektu je zveřejnit každý lednový den jednu. Je dost pravděpodobné, že i když se jim cíle nepodaří dosáhnout, budou následky tohoto projektu více než zajímavé.

Zajímavé je taky to, že se již objevila neoficiální iniciativa na lepení chyb. Pochází od jednoho z bývalých zaměstnanců Apple a autorů systému Darwin, který je základem Mac OS X, a jejím smyslem je nalezené díry lepit, pokud možno v reálném čase. I jemu držme palce a doufejme v úspěch a nekončící slávu.

Je zde ale ještě jedna, úplně nejzajímavější věc. Mac OS X je brán, a to i mezi laiky, jako etalon bezpečnosti. Nejběžnější operační systém, Microsoft Windows, prakticky nedokáže fungovat bez množství vnitřních a externích bezpečnostních aplikací a doplňků, přinejmenším ne, pokud je připojen k Internetu či větší síti. Distribuce Linuxu, alespoň ty, které jsou orientovány na profesionálního uživatele, si začínají pohrávat s podobnými „řešeními“, jako je třeba AppArmour od Novellu. Bezpečnost je do nich přidávána jako funkce, ne jako vlastnost systému, a účelem technologií je mimo jiné lepit a předcházet mezerám v samotném OS.

BRAND24

Naproti tomu Mac OS je vnímán jako bezpečný systém, bez potřeby doplňovat jej o v podstatě zbytečná, neproduktivní a zatěžující „řešení“. Je, aspoň měl být, bezpečný sám o sobě. A to je také důvod, proč si jej mnozí pořizují. Proč za něj platí násobně více než za Windows a mnohonásobně více, než by platili za Linux. Chtějí se v moři Internetu cítit bezpečně.

Jestli se tvůrci MOAB alespoň vzdáleně přiblíží ke svému cíli a všimnou si jich i netechničtí novináři, pak se také může stát, že bezpečnost Mac OS bude – slovy rozvědky – „dekonspirována a realizována“, tedy buď úplně vniveč, nebo s nemalou trhlinou. Byla by to dost škoda, protože každý jsme plakali po zjištění, že Ježíšek není, ale na druhé straně by se v této oblasti bezpečnosti a hlavně té na Internetu otevřela zatím neexistující, ovšem velepotřebná diskuze. Uživatelé těch drahých jablíček by asi moc radost neměli, zvláště jestliže je kupovali kvůli domnělé neprůstřelnosti, na druhé straně se tak konečně budou moci začít o zajištění vlastních dat a strojů na Internetu trochu starat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).