Hlavní navigace

Názor k článku Pražané budou mít možná Internet zadarmo od Martin Kopta - 1) Jakej trh? Máme volných wifin kolem domu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2005 9:44

    Martin Kopta
    1) Jakej trh? Máme volných wifin kolem domu několik, a přesto jsem si pořídil komerční připojení, protože je kvalitnější. To radniční funguje jako dobrá alternativa. Spíš mám radnici za zlé, že její signál nejde chytit na zahrádkách kaváren na Andělu nebo na nám. 14. října. To bych určitě ocenil.

    A co se týče toho trhu: pár firem se tu dobře realizuje tím, že proměřují signál, montují antény, instalují počítače a zaškolují uživatele. Jde spíš o to, že z připojení se stala komodita, tak proč by nemělo být tak samozřejmé jako třeba semafory na křižovatkách?

    2) Nevsázejte se. Vydělte investovanou částku (podle Marigolda kolem 2 mega) počtem registrovaných uživatelů (nebo kapacitou sítě), a bude vám jasné, že proti takové službě nebudu protestovat ani jako daňový poplatník.

    A započítejte postranní efekt v podobě šíření připojení k internetu i do rodin, které ho nepovažují za natolik důležitý, aby za něj platily. A k tomu připočtěte rozvoj služeb kolem připojení k internetu na Praze 5 (Ulici ode mě je internetová kavárna, kde se člověk něco dozví o připojení, internetu a poradí mu s nastavením počítače -- za cenu kafe).

    3) Ano, konkuruje, ale je to low-level. Každá komerční nabídka nabízí lepší parametry. Navíc je městská síť limitovaná kapacitou, takže vám na rozdíl od komerční nabídky nic negarantují.

    4) Zkuste nejlevnější připojení. Stojí (bez poplatků za telefon) čtyři stovky. Vynásobte dvanácti měsíci. Mně to přijde jako hromada peněz pro někoho, kdo má průměrnej plat a dvě děti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).