Hlavní navigace

Pražský summit internetové komunity se vydařil

28. 3. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pod tímto poněkud nabubřelým novinářským titulkem se skrývá jen skromná glosa k uplynulému týdnu, v němž probíhal pravidelný maratón jednání technických pracovních skupin IETF, organizace zodpovědné za specifikace všech protokolů tvořících dnešní (a zřejmě i budoucí) Internet. V pořadí již 68. zasedání stovek expertů na technické záležitosti Internetu se totiž konalo v Praze – poprvé a určitě ne naposledy.

IETF (Internet Engineering Task Force) je otevřená mezinárodní komunita všech, kdo se chtějí aktivně zapojit do vývoje a rozvoje internetové architektury, jednotlivých protokolů rodiny TCP/IP a přispět k hladkému fungování Sítě sítí. Tak charakterizuje základní úkol samotné IETF, ale podrobněji se lze poučit v RFC 3935. RFC (Request For Comments) jsou základní dokumenty, na nichž Internet dnes stojí (a zanedlouho jich bude schváleno již celých pět tisíc). Jsou to něco jako normy (de facto – IETF totiž stále není uznanou mezinárodní normalizační institucí, ale zřejmě o to ani nestojí, neb toto označení vcelku nepotřebuje), protože specifikují každý komunikační protokol, ale také činnost mnoha organizací kolem Internetu či tzv. správné (doporučené) praktiky (BCP, Best Current Practice).

Na IETF 68 byly oficiálně otevřené diskusi i další orgány důležité pro chod Internetu, jako např. IANA (Internet Assigned Numbers Autority). O zákulisí IETF, jeho práci a tvorbě RFC i práci souvisejících internetových organizací jsme hojně v minulosti hovořili, takže to pro čtenáře není pole neorané, a vždy také mohou nahlédnout níže do sekce souvisejících článků pro různé podrobnosti.

Pražské zasedání

První schůzka IETF v historii se uskutečnila v lednu 1986 v San Diegu mezi 21 nadšenci. Od té doby se návštěvnost mnohonásobně zvýšila a IETF se většinou schází v USA (řádná zasedání se konají tři do roka), kde má svou neoddiskutovatelnou kolébku a své otce-zakladatele. Nicméně mezinárodnost si již dávno našla cestu do práce na internetových protokolech, stejně rychle, jako si Internet našel cestu na další kontinenty. Proto se stále častěji (přesto však jen čas od času) zasedání IETF koná mimo americký světadíl (Američané tentokrát tvořili slabší polovinu účastníků).

Poprvé se podařilo přivést celý kolotoč jednání a tisícihlavou mezinárodní skupinu odborníků do střední Evropy, konkrétně do Prahy. Není to jen tak, protože nároky na tak velkou akci nejsou zrovna malé, protože musí být dostatečný prostor pro všechny pracovní skupiny i zájmové kroužky (BoF, Birds of Feather, např. HICCUP, Harnessing IP for Critical Communications Using Precedence), které kvůli svému současnému počtu jednají až v osmi paralelních sekcích, musí být k dispozici kvalitní a velký jednací sál pro plenární zasedání a musí být zajištěna dobrá komunikace po síti nejen v místě jednání, ale také kvalitní konektivita do zahraničí, tedy pro účastníky domů a do práce.

Do značné míry lze proto označit konání IETF 68 v Praze za skutečný průlom, protože v zemích bývalého sovětského bloku se ještě nic podobného nekonalo. Mnozí z účastníků sice vyjadřovali svou nejistotu ohledně toho, co je zde čeká (někdy to skoro vypadalo, jako když jedou do poválečné nebo hodně rozvojové zóny), ale skutečnost prakticky všechny jednoznačně přesvědčila, že si Praha v této oblasti nezadá ani s jinými evropskými velkoměsty, kde IETF již bylo (Londýn, Paříž či Vídeň), ani s mnoha americkými městy, kde se tradičně schází. Do budoucna bude jen dobře, když se mezinárodní skupina, jakou IETF je, bude scházet na různých místech světa – nejenže se zpřístupní zasedání pro neamerické potenciální zájemce, ale všichni si lépe uvědomí, v jak rozmanitém – kulturně i technicky – světě dnes žijeme.

Potřebné zázemí

Sledovala jsem opravdu se zájmem, jak se účastníci „chystají“ na cestu do ČR a zejména jaké mají pocity a co je případně může potrápit u nás doma. Nebylo potřeba mít odposlech, ale stačilo věnovat pozornost výměně názorů na speciálně zřízeném mailing listu pro IETF 68. Na něm se neprobíraly žádné technické záležitosti, na to bylo dostatek možností přímo na zasedání (shrnutí technických výsledků ze všech osmi oblastí a zhruba stovky pracovních skupin vyjde v IETF Journal), ale netechnického ruchu na něm bylo dost. Účastníci měli navíc k dispozici své vlastní wiki.

Pro nezasvěceného pozorovatele to mohlo první dny minulého týdne skoro vypadat, že zahraniční účastníci trpí obsesemi ohledně jídla, kouření (samozřejmě anti-kouření) a bezpečnosti (potvrdilo se, že máme na ulicích hodně nenechavců, kteří se rádi obohacují na úkor druhých a dělají nám tak špatné jméno i v cizině). Komentovalo se vše, od obsluhy na úvodní recepci přes potenciálně alergenní keksy o přestávkách a jednací prostory nedokonale ochráněné od kuřáků až po společenskou událost odehrávající se na Žofíně. Účastníci, kteří sdělovali své názory prostřednictvím mailing listu, se samozřejmě vždy dělili na ty, kteří byli nadmíru spokojeni, a ty, kteří měli nějaké výhrady. Z diskusí ale vždy jasně vyplynulo, že negativní přístup je ojedinělý, nebo dokonce neoprávněný, zejména ve srovnání s předchozími zasedáními. Řada komentářů se spíše týkala hotelu, kde se celé zasedání odehrávalo a kde také velká část účastníků byla ubytována. Hromadná organizace zřejmě nutila jednotlivé účastníky, aby nejasnosti či nedostatky třeba ohledně ubytování řešili také přes mailing list, místo aby se šli domluvit osobně na recepci nebo s vedením hotelu. Tak se všichni třeba dozvěděli, že někdo není schopen přijít na kloub termoregulaci vody v hotelu… Stížností ale mnoho být ani nemohlo, protože se celá akce odehrála (kvůli objemu ubytovacích i mítinkových kapacit) v pražském Hiltonu.

Tradičně bývalo slyšet z minulých zasedání, že jsou problémy se sítí v místě jednání. Takové stesky ale v Praze nevznesl nikdo. Místní WiFi sítě šlapaly naprosto bez problémů, tolik oblíbené IPv6 jelo jak namydlené a konektivita ven byla úžasná. Jak by také ne, když ji zprostředkoval CESNET, který disponuje národní multigigabitovou optickou páteřní sítí, napojenou na panevropskou síť GÉANT2. Takže správci sítě a všichni zainteresovaní na realizaci elektronické komunikace mohli být s koncem zasedání oprávněně chváleni za výborně odvedenou práci zcela bez výpadků. CESNET mimo jiné prováděl (inzerované) monitorování sítě prostřednictvím pasivního monitoru (aplikací ABW, Available BandWidth, vyvinutá právě v CESNETu), který poskytoval informace jako sekundová maxima využívání sítě, distribuce provozu podle protokolů a aplikací (včetně některých využívajících dynamické porty).

Úsilí věnované naplánování a zbudování potřebných síťových spojů v rekordním čase, přitom s životností pouhopouhý týden, pečlivý dohled nad sítí a její bezchybnou (cituji flawless) činností se vyplatil, protože to je právě oblast, které si všichni z IETF minulý týden cenili pro zdárný průběh své práce nejvíce. Většina z nich totiž dobře ví, co to obnáší postavit na zelené louce za pár dnů v podstatě podnikovou síť, se stejnými, ne-li většími nároky na dostupnost, značnými nároky na záložní cesty a na kvalitu přenosu včetně VoIP.

BRAND24

Hostitelé byli oceněni

Na adresu sponzorů a hostitelů celého zasedání se vesměs pěla chvála (a to nebývá pohříchu zvykem nikde). Poděkování si v první řadě zaslouží NeuStar jako hlavní „hostitel“, CESNET a CZ.NIC jako organizátoři a správci sítě, další kontraktoři jako VeriLAN působící v NOC (Network Operating Centre) a zodpovědný za síťovou infrastrukturu v hotelu a Dial Telecom jako poskytovatel první míle. Poděkování patří ale také mnoha jednotlivcům a dobrovolníkům, kteří mnohdy zůstávají anonymní, ale bez jejichž aktivního přispění by se taková akce nemohla obejít.

Týden jednání technických skupin mezinárodní internetové komunity utekl jako voda, vše proběhlo hladce, logistika fungovala a komunikace šlapala tak dobře, jak si všichni přejeme, aby to bylo vlastní celému Internetu. Nás všechny může hřát u srdce, že díky tomu se většina zúčastněných vyslovila veskrze pochvalně v tom smyslu, že se do Prahy budou rádi vracet a že jim určitě nebude proti mysli zorganizovat zde podobné technické zasedání v nedaleké budoucnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).