Hlavní navigace

Přechod na DVB-T2 nebude zadarmo, vybraná ministerstva vyčíslila související náklady

15. 6. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Čáska potřebná na nákup nových přijímačů a případnou úpravu anténních rozvodů pro příjem DVB-T2 vysílání nepřesáhne u většiny oslovených resortů částku sto tisíc korun.

Všech čtrnáct tuzemských ministerstev patřilo k povinným připomínkovým místům, která se tak zapojila do legislativního procesu přípravy vládního nařízení, upravujícího technický plán přechodu na nový standard zemského televizního vysílání DVB-T2. Souhrnu došlých připomínek jsme se věnovali hned po termínu jejich uzávěrky, stejně jako časovému rámci jejich projednávání.

PŘEČTĚTE SI NÁVRH TECHNICKÉHO PLÁNU PŘECHODU NA DVB-T2

Dopad TPP na veřejné rozpočty

Kromě technických a formálních připomínek se v rámci připomínkového řízení řešila i ekonomická stránka celého procesu. Zajímavý aspekt pak v této souvislosti zmínilo ministerstvo spravedlnosti.

Požadujeme do odůvodnění nařízení doplnit a specifikovat finanční dopady na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty. V odůvodnění se pouze uvádí, že „se nepředpokládá výrazný dopad navrhované právní úpravy na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty, požaduje resort spravedlnosti ve svých připomínkách k navrhované podobě TPP.

Podle ministerstva spravedlnosti zcela chybí vyčíslení nákladů na pořízení set-top boxů, úpravu televizních rozvodů nebo případné pořízení nových televizorů z veřejných rozpočtů, které bude nutné v souvislosti s přechodem financovat.

Šest milionů pro vězeňskou službu

Jenom z pohledu resortu spravedlnosti dosahují odhadované náklady na pořízení set-top boxů do televizorů a úpravy televizních rozvodů pro Vězeňskou službu částky 6,3 milionu korun.


Autor: Pexels.com

Na vybavení sociálních zařízení poputuje v souvislosti s přechodem na DVB-T2 až padesát milionů korun.

Ministerstvo financí v rámci zaslaných připomínek pouze upozorňuje, že případné nepokryté rozpočtové dopady si musí Ministerstvo průmyslu a obchodu a Český telekomunikační úřad a případně další zainteresované kapitoly zajistit v rámci svého rozpočtu a střednědobého výhledu.

Padesát milionů na sociální případy

Podle vládní strategie rozvoje zemského televizního vysílání, která předcházela samotnému technickému plánu přechodu na DVB-T2, dosáhly náklady na speciální služby obyvatelstvu a řešení specifických sociálních situací v minulosti (tedy během přechodu z analogového na digitální vysílání, pozn. redakce) výše 43 milionů korun. Jedná se zejména o vybavení sociálních zařízení přijímači včetně příslušného servisu.

PŘEČTĚTE SI VLÁDNÍ STRATEGII ROZVOJE ZEMSKÉHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ

Orientačně se tedy v případě přechodu na DVB-T2 počítá s částkou padesáti milionů korun. Server DigiZone proto oslovil vybraná ministerstva s dotazem, na kolik po vzoru resortu spravedlnosti vyčíslí náklady na koupi nových přijímačů a případnou úpravu anténních vložek související s přechodem na DVB-T2.

Nejvíce odhaduje ministerstvo zahraničí

Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Řepka odhadl, že náklady na pořízení set-top boxů do televizorů a úpravy televizních rozvodů týkajících se přechodu na DVB-T2 pro budovy MPSV nepřesáhnou částku sto tisíc korun. Ostatní složky resortu MPSV musíme oslovit samostatně. Souhrnnou odpověď připravíme začátkem příštího týdne, dodal Řepka.

Ministerstvo obrany v rámci meziresortního připomínkového řízení uvedlo, že předmětné nařízení vlády o technickém plánu přechodu není v rozporu s úkoly a zájmy resortu. I když podrobná celková finanční kalkulace zatím zpracována nebyla, předpokládá se stejný finanční dopad přechodu na nový standard jako u všech ostatních běžných příjemců televizního vysílání v České republice, vysvětlil Jiří Caletka z tiskového oddělení Ministerstva obrany.


Autor: MZV

Irena Valentová

Podle Ireny Valentové tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí budou náklady související s přechodem na DVB-T2, tedy nákup kompatibilních zařízení a potřená přenastavení, představovat řádově půl milionu korun.

A co přímo řízené organizace?

Na Ministerstvu zdravotnictví budou v souvislosti s přechodem na nový standard televizního vysílání DVB-T2 potřeba finanční prostředky ve výši cca patnáct až dvacet tisíc korun, v případě krajských hygienických stanic byl kvalifikovaný odhad nákladů souhrnně vyčíslen zhruba na 95 tisíc korun. 

Gabriela Štěpanyová
Autor: LinkedIn

Gabriela Štěpanyová

Ministerstvo zdravotnictví nedisponuje informacemi o nákladech spojených s přechodem na DVB-T2 u jednotlivých přímo řízených organizací, uvedla tisková mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. Pod Ministerstvo zdravotnictví spadá 59 přímo řízených organizací.

BRAND24

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy prozatím nezahájilo přechod na DVB-T2. Z tohoto důvodu není možné nyní přesně vyčíslit související náklady, neboť ty se budou odvíjet od technických parametrů jednotlivých přístrojů, nicméně předpokládáme, že se bude jednat o částku v řádu zhruba třiceti tisíc korun. Toto předběžné vyčíslení se týká pouze úřadu ministerstva, nikoli celého resortu, píše se ve vyjádření Oddělení vnějších vztahů a komunikace.

Podle Viléma Frčka Odboru komunikace by celkové náklady související s přechodem na DVB-T2 neměly v případě Ministerstva pro místní rozvoj přesáhnout přibližně osmdesát tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).