Hlavní navigace

Přechod na DVB-T2: Loňský rok byl pro zemské vysílání přelomový, ten letošní bude klíčový

10. 1. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: jacomoDP / Depositphotos
Letos se kromě regionálních DVB-T sítí vypnou i první dva velké vysílače veřejnoprávního multiplexu. Ministerstvo průmyslu navíc spustí dlouho očekávanou informační kampaň k přechodu na nový vysílací standard.

Na přelomu roku tradičně rekapitulujeme, co důležitého a zajímavého se událo na českém internetu. Komu se dařilo a komu ne? Pohled na uplynulých dvanáct měsíců přináší Ročenka 2018.

Z pohledu televizních diváků využívajících bezplatný zemský příjem dojde k zásadní události začínajícího roku až v jeho samém závěru, když na konci listopadu dojde k vypnutí prvních DVB-T vysílačů

K TÉMATU: Konec DVB-T se blíží, Digital Broadcasting připravují zdarma semináře k přechodu na DVB-T2

Konkrétně se odmlčí veřejnoprávní multiplex 1 s programy České televize z vysílačů na pražském Žižkově a středočeském Cukráku. V lednu 2020 se k nim přidá ještě votický vysílač Mezivrata. 


Autor: Karel Choc, DigiZone.cz

Žižkov byl prvním vysílačem, ze kterého DVB-T2 vysílalo, a bude také prvním, který ukončí DVB-T vysílání.

Diváci v těchto lokalitách si pro příjem České televize budou muset pořídit buď novou televizi, nebo set-top box, umožňující příjem nového standardu zemské digitální televize DVB-T2 s kodekem HEVC. Odměnou jim bude příjem všech šesti veřejnoprávních stanic (a vybraných stanic Českého rozhlasu) ve vysokém HD rozlišení obrazu, se zvukovým systémem Dolby Digital a s duálním zvukem u vybraných pořadů.

PŘEHLED DVB-T2 KOMPATIBILNÍCH SET-TOP BOXŮ: 1. část2. část3. část

Dominantní operátor zemského vysílání České Radiokomunikace dokonce nabízí přehled vhodných přijímačů, které pro provoz v rámci tuzemského DVB-T2 schválil během vlastního certifikačního procesu, jehož výsledkem je označení produktu symbolem DVB-T2 ověřeno

Pozor na společné televizní antény

Divákům využívajícím individuální příjem zemského vysílání v naprosté většině případů postačí výměna televizního přijímače nebo jeho doplnění o zmiňovaný set-top box, jehož cena začíná už na několika stokorunách. 

Jediný, kdo bude muset v souvislosti s přechodem na DVB-T2 uvažovat o větších investicích, jsou bytová družstva distribuující televizní signál mezi svými nájemníky pomocí společné televizní antény (STA). Podrobnostem výměny STA systému a jejich úpravy jsme se věnovali v sérii článků, včetně detailního rozboru cenové náročnosti celého procesu.

Regionální sítě možná skončí, ale začne kampaň

V polovině letošního roku by také měla skončit platnost individuálních oprávnění k využívání kmitočtů regionálních multiplexů. Zda ale opravdu ukončí své vysílání, není ještě jasné.

Český telekomunikační úřad několikrát deklaroval, že umožní jejich další prodloužení do konce letošního roku, nebo dokonce do konce března následujícího roku. Podle novelizovaného znění zákona o elektronických komunikacích ukončí svůj provoz poslední DVB-T během února 2021. 

Některé prvky kampaně k přechodu z analogového na DVB-T vysílání.

Nejpozději v únoru by se také měla rozjet státní informační kampaň, vysvětlující občanům v dotčených lokalitách okolnosti přechodu na DVB-T2. Její podoba je v gesci ministerstva průmyslu a obchodu. Měla by se skládat z televizních a rozhlasových spotů, tiskových inzerátů, online reklamy a přímé kontaktáže diváků v jednotlivých regionech. 

BRAND24

Anketa mezi aktéry přechodu na DVB-T2

V souvislosti s bilancováním uplynulého roku jsme požádali vybrané subjekty zapojené do přechodu na DVB-T2 o zodpovězení dvou anketních otázek. V první odpovědi respondenti shrnou loňský rok z pohledu dosaženého pokroku v rámci DVB-T2 vysílání, druhá otázka směřovala k plánům jednotlivých aktérů pro rok letošní.

1) Jak hodnotíte letošní rok z pohledu zavádění DVB-T2 vysílání, co se povedlo a co se mohlo udělat lépe?

2) Co chystáte z pohledu DVB-T2 vysílání pro příští rok?

Vzhledem ke konci roku a souvisejícím dovoleným se několik dotázaných omluvilo, mezi nimi například České Radiokomunikace nebo televize Prima. Za jejich absenci se čtenářům omlouváme!

Pavel Hanuš, vedoucí strategie a rozvojových projektů
Česká televize

Pavel Hanuš

  1. Z pohledu České televize proběhlo vše podle plánu. Po zpoždění způsobeném pozdním schválením potřebné legislativy bylo cílem maximálně urychlit proces spuštění přechodové sítě. Tento cíl byl v plné míře naplněn. Přechodová síť dnes představuje plnohodnotný multiplex veřejné služby splňující požadavky zákona číslo 483/1991 o České televizi. Během dvaačtyřiceti dní (od 29. března do 10. května 2018) naplnila Česká televize požadavky platného Technického plánu přechodu a současné pokrytí vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC dosahuje 99,6 procenta obyvatel České republiky. Česká televize v potřebné míře zvládla i informační kampaň. V současných ekonomických a legislativních podmínkách šlo těžko něco udělat lépe. Pokud lze něco považovat za neúspěch, pak je to fungování komisí Evropské komise. Již v prosinci 2016 zahájilo ministerstvo průmyslu prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže u Evropské komise tzv. DG Competition prenotifikační řízení v záležitosti kompenzací vybraných vyvolaných nákladů procesu uvolnění rádiových kmitočtů pásma 700 MHz souvisejících s provozem přechodových sítí. To do dnešních dní není nejen ukončeno, ale není znám termín, kdy ukončeno bude.
  2. Budeme pokračovat ve zkvalitňování pokrytí tam, kde to bude možné a účelné. Plánujeme technologické investice do přechodu na 1080p a také informační kampaň směřující k listopadovému zahájení vypínání vysílání ve standardu DVB-T/MPEG2.

Martin Roztočil, ředitel externí komunikace
Digital Broadcasting

Bývalý ředitel Úseku vysílacích služeb Českých Radiokomunikací Martin Roztočil působí nyní ve společnosti Digital Broadcasting jako šéf vnějších vztahů.
Autor: Ivana Dvorská

Martin Roztočil

  1. Loňský rok byl pro naši společnost Digital Broadcasting ve znamení velmi intenzivní výstavby nových lokalit naší přechodové DVB-T2 sítě 13 a jejich postupného spouštění do trvalého provozu. Lokality zmíněné přechodové sítě s číselným označením 13 jsou shodné nejen s lokalitami našeho současného DVB-T multiplexu 4, ale také s naší definitivní sítí 24 ve standardu DVB-T2. Diváky bych chtěl upozornit na šířený obsah atraktivních televizních programů, ať už v multiplexu 4, nebo v přechodové síti 13
  2. V letošním roce se chceme zaměřit především na zvýšení penetrace námi šířených atraktivních televizních programů v rámci DVB-T multiplexu 4 a přechodové DVB-T2 sítě 13. Proto již od ledna zahajujeme v Praze a od března i v Brně sérii seminářů pro servisní techniky, na kterých budou probírány připravované procesy přechodu z DVB-T na DVB-T2 v rámci multiplexu 4, přechodové sítě 13 a definitivní DVB-T2 sítě 24. Tyto semináře jsou pro zaregistrované účastníky zdarma, zájem je enormní, a proto přidáváme postupně další termíny, dostupné prostřednictvím registračního formuláře

Josef Uher, technický ředitel
TV Nova


Autor: Karel Choc, Internet Info

Josef Uher (vpravo)

  1. Pozitivně hodnotím bezproblémové spouštění vysílačů v přechodových sítích. Naopak lépe se mohla ze strany organizátorů přechodu udělat informační kampaň, která by více vysvětlovala nutnost, respektive nevyhnutelnost přechodu. Rovněž se domnívám, že je stále dost diváků, kteří si kladou otázku, jakou televizi si vlastně mají koupit, a nemají pro podobné rozhodnutí dostatek kvalitních informací. I já sám dostávám řadu dotazů z okruhu svých známých a jejich známých…
  2. Určitě budeme pokračovat s implementací DVB titulků pro neslyšící. Pokud jde o teletext, jedná se o technologií spojenou původně s analogovým vysíláním. My postupně nahrazujeme titulky pro neslyšící šířené v teletextu novou technologií – DVB titulky, které přináší lepší grafické znázornění a jejich šíření je možné v SD i HD verzích našich programů. DVB titulky jsou standardizovány normou jak pro SD, tak pro HD vysílání a rovněž i pro terestrické, satelitní nebo kabelové vysílání. Zprávy, které jsou distribuovány v teletextu stanice Nova, jsou více než nahrazeny HbbTV aplikací. Ta přináší divákovi větší rozmanitost a interaktivitu včetně možnosti zobrazení fotografií a videí, což teletext neumožňuje. HbbTV je tedy také očekávaným přínosem, protože spolu s nákupem nové televize se divákům rovněž umožní přístup k této službě. Chystáme tedy jeho neustálé vylepšování.

Petr Formánek, jednatel
Prague Digital TV

Petr Formánek

  1. Stejně jako v loňském roce chceme i nadále podporovat regionální provozovatele vysílání v jejich práci nejen vysílacím prostorem, ale i odborným poradenstvím jejich dalšího směřování, budou-li mít zájem.
  2. Naše společnost se v příštím roce soustředí na kroky směřující k pokračování své činnosti v oblasti DVB-T regionálního vysílání v Praze a okolí. Zavádění vysílání DVB-T2 hodnotím z vnějšího pohledu pozitivně. Na samém počátku bylo důležitým krokem přijetí finálního znění D-booku, následné změny příslušných zákonů vč. schválení technického plánu přechodu. Zájemci o tuto problematiku se v letošním roce dozvěděli, jak bude probíhat proces zavádění nových sítí i vypínání současných. Z pohledu diváků jsou podstatné informace známé, teď jde jen o to, aby se k nim v relevantní formě dostali. Výrobci i dovozci přijímačů se starají, aby v obchodech byla dostatečná nabídka přijímačů kompatibilních s novým i současným standardem. Nyní je před námi dostatečný časový prostor, abychom se na změnu připravili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).