Hlavní navigace

Přechod na DVB-T2 se dostává do další fáze. Co zatím přinesl divákům?

26. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: jacomoDP / Depositphotos
Nedělní vypnutí HD kanálů České televize v regionálních DVB-T sítích je milníkem přechodu na DVB-T2. Na co se musí diváci připravit dále?

K poslednímu září vypne Česká televize DVB-T vysílání svých programů ve vysokém rozlišení, pro jejichž šíření využívá regionální sítě 7, 10 a 20, jejichž kombinace bývá někdy označována také jako multiplex 1a. Jedná se o první negativní dopad plánovaného přechodu na nový vysílací standard DVB-T2.

Diváci, kteří nebudou chtít přijít o HD vysílání České televize, si tak budou muset buď koupit nový set-top box, nebo televizor umožňující příjem tuzemského DVB-T2/HEVC. Doporučujeme se při jejich výběru řídit seznamem certifikovaných zařízení, který pravidelně aktualizují České Radiokomunikace.

PŘEHLED DVB-T2 KOMPATIBILNÍCH SET-TOP BOXŮ: 1. část2. část3. část

V případě, že chtějí zájemci o bezplatný příjem programů České televize s přechodem na DVB-T2 ještě počkat, musí se spokojit s jejich SD vysíláním. Je možné, že díky HD vysílání měli svoje DVB-T přijímače naladěny pouze na multiplex 1a a budou muset tedy znovu aktivovat příjem veřejnoprávního multiplexu 1, aby mohli sledovat SD verze programů České televize.

Zakoupení DVB-T2 přijímače bude mít pro diváky lačnících po HD kanálech České televize ještě jednu nespornou výhodu. V přechodové DVB-T2 síti 11 totiž navíc vysílá v HD i zpravodajská ČT24, která v DVB-T chybí.

HD jako argument pro přechod

Právě HD vysílání mělo být jedním z nesporných lákadel nového vysílacího standardu DVB-T2. Už dnes mohou diváci v DVB-T2 naladit HD programy, které v DVB-T sítích dostupné nejsou. Jako první začala v přechodové síti 13, kterou provozuje společnost Digital Broadcasting, vysílat v HD stanice Joj Family.

K Joj Family postupně přibyla ve stejné síti ještě Prima Comedy Central a následně se ve vybraných lokalitách přidaly ještě regionální stanice. Na severní Moravě je to stanice Polar TV a ve východních Čechách vysílá v HD regionální program V1. 

Z velkých firem se k nim ale zatím připojil pouze Seznam, který už deklaroval ochotu vysílat ve finální DVB-T2 síti v HD rozlišení. Přechodové sítě využívají tzv. qHD rozlišení, které při zobrazení 960 × 540 bodů tvoří jen čtvrtinu dat plného HD. 

Obě velké komerční televize, Nova s Primou, se už nechaly slyšet, že HD verze svých kanálů budou v DVB-T2 poskytovat pouze formou placeného přístupu. Podmíněný příjem pomocí CI slotu ale zatím umožňuje jen minimum certifikovaných set-top boxů, konkrétně se jedná o jednotky kusů. 

Stejně tomu je v případě možnosti příjmu HbbTV aplikace na certifikovaných DVB-T2 set-top boxech, které oproti nákupu nového televizoru přece jenom znamenají ekonomicky schůdnější variantu řešení přechodu na nový vysílací standard.

Dokončení přechodu v půlce roku 2020

Přechod na DVB-T2 by měl být dokončen koncem června 2020, kdy budou vypnuty všechny dokrývače, které využívají čtyři současné celoplošné DVB-T multiplexy. Od července 2020 tak dojde k uvolnění pásma nad 700 MHz, které bude určeno pro 5G mobilní sítě. 

O způsobu aukce takto uvolněných kmitočtů aktuálně vede Český telekomunikační úřad veřejnou konzultaci a výsledkem jejich prodeje by měl být vznik čtvrtého operátora. O tuto pozici zatím usiluje ostravská PODA a společnost Nordic Telecom.

Termíny vypínání vysílačů velkého výkonu veřejnoprávního DVB-T multiplexu 1.

Jako první přijdou na řadu pražské vysílače Žižkov a Cukrák, ze kterých utichne vysílání veřejnoprávní sítě 1 už v listopadu příštího roku. Oba komerční multiplexy pak své DVB-T vysílání z uvedených lokalit ukončí v lednu 2020, kdy se k nim přidá i zbývající multiplex 4 z pražských vysílačů Ládví, Novodvorská a Olšanská.

Termíny vypínání vysílačů velkého výkonu komerčního DVB-T multiplexu 2.

Vypínání jednotlivých sítí bude průběžně pokračovat až do června 2020, kdy bude ukončeno také vysílání všech dokrývačů jednotlivých čtyř sítí. Nejvíce lokalit, celkem 24 vysílačů všech čtyř sítí, bude vypnuto v květnu 2020.

Termíny vypínání vysílačů velkého výkonu komerčního DVB-T multiplexu 3.

Technický plán přechodu počítá i s variantou, že by mohlo dojít k technickým problémům a překážkám během vypínání dokrývačů DVB-T mimo pásmo 700 MHz. Na základě zmíněného vládního nařízení by je pak operátoři mohli využívat až do 1. února 2021. Jedná se ale pouze o dokrývače, a ne o páteřní vysílače, uváděné v přiložených tabulkách. 

Termíny vypínání vysílačů velkého výkonu komerčního DVB-T multiplexu 4.

Termíny vypínání vysílačů velkého výkonu komerčního DVB-T multiplexu 4.

Nejpozdějším možným termínem přechodu na DVB-T2 je podle loni schválené novely zákona o elektronických komunikacích datum 1. únor 2021. Jak je ale uvedeno výše, jedná se pouze o dokrývače, u nichž došlo k nepředpokládaným technickým potížím.

Schválený přechodový plán také umožňuje regionálním stanicím nevyužívat pouze přechodové DVB-T2 sítě 13, ale také přechodové sítě 12. Ta už aktuálně šíří několik stanic přicházejících z regionální DVB-T sítě 8. 

Konkrétní data zatím známa nejsou

Jednou z připomínek k technickému plánu přechodu ze strany Asociace komerčních televizí byly nekonkrétní údaje pro vypínání jednotlivých lokalit. Neznáme přesný termín přepnutí přechodových sítí na finální a zda k němu dojde ‚střihem‘. Rozmezí měsíce je poměrně široké, uvedla pro DigiZone tajemnice asociace Marie Fianová.

UX DAy - tip 2

V technickém plánu přechodu totiž nejsou stanoveny přesné dny ukončení vysílání DVB-T vysílačů z jednotlivých stanovišť. Tabulka, která je součástí TPP, obsahuje pouze měsíc a rok, kdy by k vypnutí mělo dojít. Konkrétní termín pak záleží na rozhodnutí operátora. 

Termíny vypnutí by pak měly být komunikovat nejen ve formě infolišty ve vysílání dotčených programů, jako je tomu v současnosti u HD programů České televize v DVB-T multiplexu 1a, ale také v rámci infokampaně, kterou by mělo financovat ministerstvo průmyslu a obchodu z výtěžků plánované aukce uvolněných kmitočtů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).