Hlavní navigace

Názor k článku Zabije nás umělá inteligence? Pokud měl Darwin pravdu, tak ano, míní Zandl od lupa.cz jsou už jako čučkaři - Problemem neni AI, ale pouze to, ze cim...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2018 12:56

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Problemem neni AI, ale pouze to, ze cim dal vice lidi disponuje vetsim medialnim impaktem nez prislusi jejich odborne urovni. Tim nemyslim jen vyznavace fake-news nebo politiky, ale i ruzne "vizionare", kteri se vyslovuji k vecem, o nichz nemaji ani elementarni zaklady. Souhlasim se zaverem pana Zandla, ze se na one konferenci objevi mimojine (ted parafrazuji) podivni prednasejici a podivne nazory. Kam spada on sam, necht si uz kazdy vyhodnoti sam.

    I kdybych pominul postulaty vychazejici z dukazu Riceho teoremu ad., a skutecne by nekdo dokazal hodnotit behavioralni atributy tak jako se o to snazi pan Zandl, tak mozna i laik pochopi, ze neexistuje zadna univerzalni pravda, uplna teorie vseho, globalni univerzalni semantika ad. Muzou tedy nanejvys vzniknout (a od toho jsme stale na generace daleko) ruzne umele inteligence s ruznym pohledem na svet okolo. Tim ovsem nevznikne nic vic nez co uz je nyni v biologicke urovni. A pokud jsme skutecne jen vypocetni stroj na bazi funkci, tak nic z toho neprekroci svuj vlastni stin.

    Dalsi omyl plyne z "jednoznacneho nahledu", ze je to nebezpeci pro lidstvo. Jsme chytrejsi jak krecek? Asi ano, tak jakto, ze jsme je davno nevyhubili? Veci se nedeji jen proto, ze se muzou stat, ale maji nejaky hybatel-spoustec, proc se neco stane.

    V tomhle kontextu je tedy mozne, ze mocnosti vyvinou automaticke systemy pro obranu/utok. Jakmile takovy system usoudi, ze ma vyhodu nad ostatnimi, muze spustit Armagedon. Stejne jako posahany general nebo velitel jaderne ponorky. Ceho se tedy nasi vizionari boji? Oni se podle mne neboji ani tak AI, jako spise nekontrolovane AI, kterou nekdo pusti bez kontroly z retezu. Opet, cim se to ale lisi od stavajiciho stavu?

    Nasi prapredci bali existujiciho deste a blesku. Par pseudomyslitelu se dnes boji neceho, co ani v naznacich neexistuje. Tomu rikam skutecne pokrok a dukaz toho, ze lidstvo ve svych myslenkovych schopnostech spise atrofuje.

    Visionari by se spis meli zamerit na to, abychom nedopadli podle teto vize https://www.csfd.cz/film/185578-absurdistan/prehled/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).