Hlavní navigace

Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák skončil kvůli tlaku ministra na aukci 5G kmitočtů

27. 1. 2020
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: ČTÚ
Vláda změny projednala v utajeném režimu – detaily tak nejsou známé. Do čela telekomunikačního regulátora nastoupí Hana Továrková.

Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) přišel o svého předsedu. Jaromír Novák dnes ráno rezignoval na svou funkci i na členství v Radě.

„Vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu (který rozhoduje o směřování aukce) na zasedání vlády naplánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňuje z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu,“ píše v rezignačním dopise, který zveřejnil na Twitteru.

„S ohledem na svou profesionální a osobní integritu bych se nedokázal podepsat pod takové podmínky aukce, které dle mého hlubokého přesvědčení nepovedou ke zlepšení konkurenčního prostředí na českém trhu, ohrozí cíl rychlého zavádění 5G sítí v Česku a pravděpodobně povedou k řadě soudních sporů mezi úřadem a některými poskytovateli služeb elektronických komunikací,“ vysvětluje Novák.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček poté na tiskové konferenci po jednání vlády oznámil, že kabinet na ranním zasedání doporučil ČTÚ změnu podmínek aukce a schválil Novákovo odvolání. 

Novou předsedkyní Rady ČTÚ se má stát Hana Továrková, která do Rady nastoupila loni na podzim. 

Co se dozvíte v článku
  1. Rád bych vám to řekl, ale je to tajné
  2. Málo zájemců, předsedův konec
  3. Nová předsedkyně
  4. Co se má v podmínkách aukce změnit
  5. Proč odvolat předsedu
  6. Tlak přichází z ministerstva

Rád bych vám to řekl, ale je to tajné

Vláda přitom aukci 5G kmitočtů projednala v režimu „vyhrazené“, protože podle Havlíčka má k dispozici „bezpečnostní informace, ze kterých jasně vyplývá, že průběh aukce vykazoval nestandardní prvky, které zpochybňují nezávislost celé aukce.“

O co konkrétně jde ale ministr neřekl – právě s odkazem na vyhrazený režim. „Jestliže máme informace zpravodajských služeb, které potřebují být do určité míry kryty, právě proto [jednání] probíhá v tomto režimu. Nicméně mohu vám říci, že následné opatření, ať už rozhodnutí o návrhu doporučení nové aukce, případně odvolání pana Nováka, bylo rozhodnuto na základě těchto informací jednohlasně.“

„V průběhu přípravy celého procesu jsem sám požádal pana premiéra, aby prošetřil některé ekonomické vazby mezi některými subjekty. Výsledek, který mi byl prostřednictvím pana premiéra zaslán, nenaznačoval, že by se měl některý konkrétní subjekt vyloučit z aukce,“ komentoval Havlíčkovo prohlášení o údajných informacích tajných služeb Novák. 

Šlo podle něj konkrétně o prošetření vztahů avizovaného zájemce o aukci, operátora Nordic Telecom, a operátora O2, který patří skupině PPF miliardáře Petra Kellnera. V kuloárech se dlouho spekuluje o tom, zda Nordic není na O2 napojen. Sám operátor to ale odmítá.

„Aukce byla připravována transparentně, všechny dokumenty jsou dostupné na webu, všechny připomínky, kdo je zaslal, ke kterým podmínkám i jak je úřad vypořádal,“ dodal Novák.

Málo zájemců, předsedův konec

Podle Havlíčka vystavilo ministerstvo aukci dočasnou a Novákovi definitivní stopku hlavně kvůli tomu, že úřad odmítal změnit podmínky, kvůli kterým není mezi potenciálními hráči o dražbu zájem. 

„V danou chvíli musíme bohužel konstatovat, že zájem zahraničních zájemců je nulový a je naprosto minimální zájem i českých uchazečů. S největší pravděpodobností by vše směřovalo k tomu, že by se do aukce přihlásil pouze jeden menší český uchazeč,“ dodal Havlíček.

Podle Nováka ale bude o počtu uchazečů jasno až ve chvíli, kdy úřad otevře obálky a vyhodnotí, zda zájemci splňují podmínky pro přihlášení do aukce. „Osobně musím jen komentovat, že jsem považoval za nepříliš šťastné, když v momentě, kdy jsme tady měli jednání s potenciálním východoevropským operátorem, že ve stejný den vyšlo v médiích, že aukce je ohrožena a hrozí její odložení,“ řekl.

„Osobně mě mrzí, že český stát nedokázal [potenciálním zájemcům] vytvořit i další podmínky než jenom vyhrazení kmitočtů, ať se to týká nějakých investičních pobídek. Vzpomeňme si, když se do České republiky lákal Amazon, co se kolem toho dělo. Myslím, že čtvrtý operátor je mnohem důležitější,“ říká také končící předseda Rady ČTÚ.

Nová předsedkyně

Co bude dál? Nová předsedkyně Rady Hana Továrková dostane za úkol vypracovat nové podmínky aukce. Vyhlášení dražby se tak podle ministra odkládá o tři až pět měsíců, nejspíš na květen či červen. K novým podmínkám musí proběhnout i nová veřejná konzultace. 

„Včetně toho, že důrazně doporučujeme [do veřejných konzultací] aplikovat to, na co nás upozornila Evropská komise, to znamená sdílení sítí. Udělat to bez veřejné konzultace, jak navrhoval ČTÚ, by to byl hazard,“ připomněl Havlíček jeden z argumentů ministerstva. 

Týká se sporu o dohodu o sdílení sítí mezi O2/CETINem a T-Mobilem, které před několika lety napadl konkurenční Vodafone. Stížnost se dostala na stůl Evropské komise, která v srpnu vydala předběžné závěry konstatující, že v tomto případě mohla dohoda omezit konkurenci a porušit pravidla EU. Obecně ale Komise sdílení sítí nezakazuje a ČTÚ neshledalo důvod, proč by kauza měla chystanou dražbu ovlivnit.

Co se má v podmínkách aukce změnit

Jak se mají podmínky podle Havlíčka konkrétně změnit? „To hlavní je nastavení podmínek pro větší množství operátorů s různou mírou vlastní infrastruktury,“ řekl na dotaz Lupy ministr. A dále naznačil:

„Celá aukce v tuto chvíli byla koncipována tak – a to byl zřejmě i důvod, proč se přihlásil jen jeden zájemce, že ti další, menší čeští operátoři neměli zájem do ní jít, bylo to pro ně příliš drahé, tím pádem z jejich strany nebylo atraktivní do toho vstoupit a zcela jasně tam nebyla žádná atraktivita pro žádného zahraničního. My jsme se dívali na ochotu tuzemských hráčů, s výjimkou jednoho, a dívali jsme se na ochotu zahraničních hráčů. Výsledek byl takový, že tam je nakonec pravděpodobně jen ten jeden.“

Podle dřívějších vyjádření ministerstvo tlačilo například na zavedení národního roamingu pro vítěze v pásmu 3,5 GHz. Podle Nováka nicméně toto pásmo nemůže sloužit k celoplošnému pokrytí České republiky a nemůže přinést konkurenční tlak na stávající operátory.

Novák varoval také před možností, že by současní operátoři mohli podobné podmínky aukce úspěšně napadnout u soudů. „Podmínky musí být vyvážené, aby nedošlo k napadení z nedovolené veřejné podpory. Pokud nějakým způsobem zvýhodním nějaký typ hráče, musím to pečlivě zdůvodnit. Naše argumentace nyní byla na vytvoření podmínek pro celoplošného nezávislého operátora,“ řekl Novák. 

„Úřad zrealizoval několik aukcí, které byly různými operátory i z různých stran napadány. Uštědřili jsme jim několik výher u našich soudů, kdy jsme podmínky obhájili, takže tým, který připravuje aukci, zhruba ví, jaké podmínky jsou vyvážené, co ještě lze ustát a co nelze,“ obhajoval, proč nechtěl ministerstvu ustoupit. 

Proč odvolat předsedu

Zpráva o tom, že se ministr Havlíček chystá na pondělním jednání vlády navrhnout Novákovo odvolání, se o víkendu objevila v deníku E15. Ten s odvoláním na anonymní zdroj napsal, že ministerstvo chce jako důvod uvést údajný Novákův střet zájmů. 

Ten měl spočívat v tom, že podmínky aukce jsou údajně napsány na míru operátorovi Nordic Telecom. Tuto teorii měla podle deníku podpořit konstrukce, že se Novák zná s ex-radním ČTÚ a bývalým náměstkem na MPO Ondřejem Malým, který dnes jako konzultant pracuje pro PR agenturu pracující pro Nordic.

Jak konkrétně by měly být podmínky napsány na míru ale článek nevysvětlil.

Tlak přichází z ministerstva

Tlak ministerstva průmyslu na změnu podmínek aukce, které vypracoval ČTÚ, v posledních měsících stoupal. Zatímco v průběhu připomínkového řízení bylo MPO pasivní a ve veřejné konzultaci podalo jen několik připomínek (nápadně podobných připomínkám firmy Sazka z holdingu KKCG), na podzim najednou ministr Havlíček nechal odložit termín vyhlášení dražby.

Ukázalo se, že pravděpodobnost, že se do aukce přihlásí některý velký operátor z ciziny, je mizivá. Připomínky MPO začaly mířit spíše k dalšímu zvýhodnění potenciálních tuzemských zájemců o kmitočty.

Ačkoli se Havlíčkova zdůvodnění odkladů postupem času měnily (nejprve vadilo vyšetřování Evropské komise o sdílení sítí, poté ministr mluvil o tom, že aukce není dostatečně zajímavá pro hráče z ciziny a nakonec tlačí na zavedení národního roamingu v pásmu 700 MHz i pro hráče, kteří by získali kmitočty v pásmu 3,5 GHz.

UX DAy - tip 2

To by nejspíš znamenalo, že by atraktivita pásma 700 MHz, na kterém lze postavit celoplošnou síť, mezi tuzemskými zájemci klesla. Nemuseli by stavět nové základnové stanice pro celoplošné pokrytí, ale stačilo by jim získat frekvence v pásmu 3,5 GHz a celoplošnou síť by mohli provozovali v rámci roamingu v sítích stávajících operátorů.

Podle ČTÚ by v takovém případě noví hráči byli závislí na současných operátorech a neměli by dostatečnou sílu, aby mohli tlačit na změnu situace na trhu. ČTÚ se také obává, že by tuto novou podmínku současní hráči napadli u soudů a mohli by být úspěšní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).