Hlavní navigace

Názory k článku Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák skončil kvůli tlaku ministra na aukci 5G kmitočtů

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2020 18:22

    EriMobile

    Pevně věřím, že p. Továrková, nová předsedkyně ČTU, dotáhne především regulaci na velkoobchodním mobilním trhu č. 5. Zavedení tohoto trhu pro možnou regulaci síťových operátorů prosadil právě p. Novák a to na vzdory stanoviskům úředníků EU, které jakou náhodou byly stejné jako stanovisko našich tří síťových mobilních operátorů. Ne náhodou z čela úředníků EU přechází pracovníci k velkých nadnárodním mobilním operátorům a naopak....

    Jde tu o hodně peněz a to jak s možnou regulací na velkoobchodního mobilního trhu tak i s odloženou aukcí.

    Pořád si velká trojka dělala tak trochu s ČTU legraci, že se bojí rozhodnout a nereguluje a ejhle, jakmile p. Novák se rozhodl, že něco změní tak je odvolán a to přesto, že je ten odborník, jak říkal p. Havlíček. Skoro to vypadá, že do čela ČTU není potřeba odborník, ale manager, který udělá co se mu řekne....

    Jsem ale optimista a věřím, že p. Továrková věci dotáhne, protože jak ji znám, tak problematice rozumí.

  • 28. 1. 2020 11:18

    jkjk

    Nikoliv, ČTÚ je ústřední správní úřad (resp. ústřední orgán státní správy). Není podřízen žádnému ministerstvu, má vystupovat nezávisle.

  • 28. 1. 2020 9:39

    David Slížek

    To je jasná dezinterpretace zákona o elektronických komunikacích, ve kterém je působnost úřadu a ministerstva jasně vymezena. Mimochodem, o tom, že je vyhlášení aukce v gesci ČTÚ, a MPO mu ze zákona může pouze doporučovat postup, opakovaně mluví i ministr Havlíček. Pokud v diskusi nepřestanete šířit dezinformace, dostanete ban.

  • 28. 1. 2020 9:10

    Balabaj

    Tak si nalijme čictého vína.. Je tu úřad, zřízený zákonem a v každé obligátní zákonné povinnosti je zmíněno: Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "Ministerstvo") a Úřad. Tedy né úřad samostatně, ale společně s ministerstvem. To ale pan Novák odmítal chápat. Telekomunikace tu jsou proto, aby ulehčovaly lidem život, né proto, aby se z nich stávala nedemokratická politická síla.. Tam ale úřad směřoval..

  • 28. 1. 2020 0:55

    bez přezdívky

    Celé to smrdí opravdu ohromným malérem.
    Několik důležitých bodů:

    1) Tak vláda „sejme“ Nováka a jeho místo dá lobbyistku a advokátku operátorů? Dokonce těch operátorů, kteří budou profitovat ze změny aukce s důrazem na národní roaming?

    2) Na ČTÚ nastupuje člověk, co je stále dle rejstříku angažován asi v 15 právnických osobách!!! To je naprostá katastrofa! Nezávislého regulátora a předsedu správního orgánu povede člověk, který podniká!!!, který má střet zájmu, že Andrej Babiš je proti ní žabař. Zároveň je stále aktivní advokátka? Takže stále hájí své klienty ze severní Moravy?

    3) Ministr Havlíček na TK řekl, že Nováka chtěl určitě odvolat na základě informací od tajných služeb. Jednalo se tedy nejspíše o informaci, že muselo docházet k nějakému ovlivňováni ze strany operátorů. Dobrá, připusťme tedy tuhle variantu. Můžete mi teda někdo sakra říct, proč hned v druhé větě ministr oznamuje, že chtěl Novákovi mandát prodloužit jako řadovému členovi rady? Takže tajné služby Vás informují o možném porušování zákona a vy tam toho člověka nejen že necháte, ale ještě mu prodloužíte mandát! Geniální argumentace… to snad předčilo i známe „Nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí“

    4) Tato vláda, a především pan ministr průmyslu se permanentně ohání tím, že je to zkušený podnikatel. Každý, i ten nejmenší začínající podnikatel musí vědět, že pokud mám do něčeho dát jen jedinou korunu, tak musím vědět, do čeho jí dávám. Můžete mi říct, jaký naprostý blázen ze zahraničí, by sem chtěl jít investovat mld. Kč, když se do teď neví, jak ta aukce bude vypadat? Na základě čeho by se měli akcionáři rozhodovat? Však jsme po dvou letech na úplném začátku.

    Tak a teď si zkusme trošku prognózovat a někdo se třeba jednou zpětně podívá, že jsem se trefil

    Lobbyistka Továrková v aukci změní několik parametrů a ten zásadní se bude týkat národního roamingu. Bude chtít udělat takový malý kšeftík pro své kamarády ze severní Moravy. Tento krok povede opravdu k tomu, že vzniknou „noví“ operátoři. Ovšem bude se jednat jen a pouze o vazaly stávajících operátorů, protože se budou muset spolehnout na jejich síť. Říkejme tomu takový lepší virtuální operátor, ale rozhodně, rozhodně to nepřinese větší konkurenci na trhu. Naopak to zahákuje pár dnešních fixních operátorů do náruče velké trojky. Uvidíte, že lobbyistka Továrková a MPO budou argumentovat Slovenskem a tamním operátorem 4ka, ale když se podíváte na reálna data zjistíte, že se opravdu o žádnou výhru nejedná a její podíl je na trhu naprosto mizivý. Co se stane s pásmem 700HMz? No prakticky nic, bude v první fázi naprosto bezcenné a stát rozhodně, ale rozhodně nedostane tolik peněz, kolik napočítal do svého rozpočtu. V další fázi si ho s chutí za pár Kč vezme stávající trojka.

    No, a protože jsem vesměs veselý člověk, tak bych na závěr uvedl takovou perličku, která mě vlastně na základě rezignace pana Nováka napadla.

    Podle mě je pan Novák takový trochu bambula, ale vesměs slušný člověk. Až tak moc slušný, že svojí rezignací umožnil vládě, aby nového předsedu zvolila rovnou na 3 roky. Jenže protože to na vládě a asi ani paní lobbyistce Továrkové nedošlo, tak ho vláda i přes jeho rezignaci stejně odvolala, ale zvolila lobbyistku Továrkovou do funkce pouze na ten zbývající čas po Novákovi, což je myslím do konce roku. Holt se bude muset holka snažit!!!

  • 27. 1. 2020 13:37

    Kuba Rulec

    Škoda, díky p. Nováku... byl jste příkladný předseda ČTU.
    Myslím, že jste rezignoval moc brzo, veřejnost, novináři za Vámi stáli... teď tu Vaši otevřenou práci nikdo už nedodělá.... a vše sklouzne do monopolní bažiny.
    MPO vždy byla banda neschopných, ovlivnitelných/lob­bing lidí.... mobilní trojka otevírá šampáňo

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).