Hlavní navigace

Přehled českých diskusních serverů II.

13. 6. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

České diskusní servery patří vedle piva či broušeného olovnatého skla k našim národním unikátům. Ve včerejším článku jsme se věnovali obecným otázkám a třem nejnavštěvovanějším DS: Hofyland, Nyx a Mageo. V závěrečném díle našeho miniseriálu se budeme zabývat druhou trojicí, kterou představuje Lopuch, Okoun a Cyberspace.

Záhadný Šéf Lopuchu stojí v čele týmu administrujícího DS Lopuch.cz. Jedná se o středně velký server s vrcholy návštěvnosti okolo 150 lidí online, počtem unikátních hostů (IP adres) se ale vyrovná Nyxu a dotahuje HL. V současnosti počet ID mírně stoupá. Pro server typická je vyrovnanost večerní a denní špičky. Lidé si i po práci najdou na Lopuch čas.

Pro vytvoření nového uživatele musíte mít, podobně jako na HL, funkční emailovou schránku. Registrace má prakticky stejné výhody jako na Mageu. Pohybovat se po systému, psát a číst si příspěvky můžete i jako anonym. Mnoho lidí tohoto využívá, proto tak vysoký počet unikátních hostů vzhledem k online uživatelům. Úvodní stránka obsahuje krom přihlašovacího okénka také nejnovější, nejpřispívanější a nejnavštěvova­nější kluby.

Design Lopuchu je svým způsobem jedinečný. Kombinace travnatě zelené, bílé a žluté nemůže snad nikoho znechutit. Server je opatřen celkem jednoduchým až intuitivním ovládáním, v němž není použito cizího slova (neologismy mají navodit „domáckou atmosféru“). Podobně jako u Magea, i zde byste marně hledali nějaké zvláštní funkce. Za zmínku stojí snad jen Lopuší fotogalerie.

Zelená barva stránek napovídá, že se na serveru hovoří hlavně co nejvíc pohodově. Nenaleznete zde nic moc převratného, pouze přátelskou diskusi s minimem hádek. Občas se najde nějaký zajímavý příspěvek a ten bývá po zásluze oceněn. Chat není sice moc omezován, ale správci klubů dávají povětšinou na pořádek pozor. Na Lopuchu funguje tzv. šestiúrovňový moderátorský systém, přičemž šestá úroveň znamená správce klubu. Moderátor může mazat příspěvky a měnit práva přístupu všem z nižších úrovní a moderátor třetí a vyšší úrovně má právo měnit nastavení klubu. Tento systém přispívá k větší autonomitě klubů na serveru.

Lopuch vyniká hlavně v oblasti filmu a televize. Často se spekuluje o tom, jestli se celá česká filmová kritika neřídí podle zde prezentovaných názorů Františka Fuky alias Fuxofta. Jisté je však, že kluby Cinema či Filmy, filmy a…filmy jsou považovány za nejrušnější filmová auditoria v České republice. Pokud máte rádi humor ze serveru Kompost, pak jistě oceníte klub Kompost, kde můžete potkat například slavného satirika českého Internetu Baldachýna i s jeho tradičními nereálnými reáliemi. Jedna z administrátorek Lopuchu JitkaCL se v současné době snaží iniciovat posílení literárních sekcí. Proto zde naleznete kluby jako například Koutek temné poezie či Literární dílna.

Okoun, ryba s malým počtem idiotů

Nástupce Pruvodce.cz Okoun.cz má v poslední době čím dál nižší návštěvnost. Zřejmě to způsobuje neuvěřitelná pomalost serveru. Sice si můžete pustit textovou verzi či (jak autor říká) bleskurychlý osklivy.okoun.cz. Avšak obě tato řešení postrádají byť náznak nějaké hezčí grafiky a ošklivý okoun je navíc zatím úplně neodbugovaný.

S registrací není žádný problém. A navíc, stejně jako na Lopuchu či Mageu, i zde se dá pohybovat bez ní. Úvodní stránka se hodně podobá té lopuší – také různé výpisy nej- klubů.

Design klasického Okouna sice není příliš přehledný ani pěkný, ale zvyknete si na něj celkem snadno. Pokud bych měl s něčím srovnávat, tak je to takový horší Lopuch.

Debata v systému probíhá volně, prostě jako na Mageu či na Lopuchu. Jasně to vystihuje text pod volbou Pravidla jak diskutovat.

I diskuse má svá pravidla a to: blablabla

Abych řekl pravdu, tak tento server moc nenavštěvuji, ale z listu nejnavštěvova­nějších a nejaktivnějších klubů je patrná nezaměřenost serveru. Nedoslechl jsem se o žádné specialitě (snad jen o klubu o Ošklivce Betty ;-). Sci-fi klubíky se z bývalého Průvodce se roztříštily po celé DS scéně a na Okounu dnes z tohoto žánru nenajdete téměř nic.

Kybervesmír

Na doméně cyberspace.cz (CS) běží sice prozatímní, zato velice zajímavý server. Webmasteři serveru (tzv. Cyberteam tedy ID Alex, Gorth, Plawa a Griga) nechtěli nic jedinečného, padesát uživatelů online ve špičkách pro ně představuje takový malý zázrak. Současný CS totiž jede v jednoduchém designu, nikdo neodstraňuje chyby v systému a ve většině klubů chybí dostatečný počet fandů k zahájení nějaké významnější diskuse.

Na CS není jediný vlastník jako třeba na HL Hofy nebo na Nyxu Nyx. Cyberteam si vystačí sám o sobě, nepotřebuje žádného nejvyššího vůdce nebo hromadu administrátorů a správců sekcí. Nechává CS svobodně žít a prakticky ho nikam netlačí. Tak na CS vzniká taková krásná poloanarchie. Každý může říkat, co chce, i naprosté blbosti, nikdo nikoho za nic nevyhazuje, a pokud se chcete s někým hádat, nikdo vám v tom nebrání. Navíc jméno Cyberspace láká ostřílené uživatele jiných DS, a tak se tento server stává jakousi křižovatkou uživatelů jednotlivých diskusáků. Nachází se zde nejlepší klub o DS (nCS, Hofyland, Nyx, Mageo, Lopuch, Okoun… etc) a velmi zajímavý klubík O cenzure (při) vedeni diskusi (na) diskusnich serverech.

newCyberSpace

Cyberteam chce navázat na starý a velmi oblíbený Cyberspace.cz novým převratným DS NewCyberSpace. Viz Plawův příspěvek o nCS:

DT24

Celej system je od zakladu napsanej po nasem. Od zakladu znamena od vlastniho httpd misto apache.. ultrarychlyho pro to co potrebujem.. system rychlej i diky tomu ze neni psanej v php ale v C++ kde odpada nutnost parsovani kazdyho skriptu pri jeho behu (ani ZEND v php nedela to co by vyrazne pomohlo..zatim sme nedokazali udelat takovou zatez aby se generovani stranky dostalo na 10000 ticku procesoru

celej system je modularni… opravdu modularni. www frontend.. jedina moznost jak pristupovat vsem funkcim existujich DS..je zase jenom modul, posta je modul, kterej muze data predavat www frontendu ale treba wapovymu, javovymu, flashovymu, ceckovymu, icq, jabber, imap, nntp… neco jinyho? napise se…

Uz z toho vyplyva ze to neni vec kterou muzem pustit zitra. Realna predstava je pul roku(napsáno 15. 7. 2002 – takže pravděpodobně víc :-) do plny funkcionality, betatest v polovine.. vsechno zhruba a bez zaruky..

Jakmile se dozvím něco nového o nCS, pokusím se vás informovat skrze článek na Lupě. Pro dnešek mám pro vás pouze úvodní stránku a jeden obrázek z betatestu. Spousta fandů projektu nCS při zatím marném čekání propadá beznaději, jak napovídá třeba tento obrázek.

Výzva

Tento článek shrnuje moje poznatky a můj pohled na českou diskusákovou scénu. Přiznávám, že zdaleka nemůžu znát vše, co se na kterém DS děje. Pokud jsem opomněl nějaký ten důležitý detail (zvláště kolem Okouna, kterého znám prakticky jen z vyprávění), tak neváhejte a uveďte ho v diskusi pod článkem. Díky moc.

Jaký je váš nejoblíbenější diskusní server:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).