Hlavní navigace

Názor k článku Prerekvizity datových schránek: k elektronické spisové službě v úřadě od Vojtěch Kment - Je to zajímavý podnět! Podle § 24 zákona...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 8. 2009 9:24

    Vojtěch Kment
    Je to zajímavý podnět! Podle § 24 zákona č. 300/2008 Sb. byste takto "zdigitalizovat" své daňové přiznání zřejmě mohl nechat a výstup z konverze by měl "stejné právní účinky" jako úředně ověřená kopie přiznání v listinné podobě.

    Zda je takto vytvořená datová zprávě právně přípustná pro podání by bylo na další právní analýzu institutu oné úřední kopie, tzv. vidimace, ve vztahu k výše uvedenému zákonu o správě daní a poplatků. Tuto analýzu zde kvůli času neprovádím. Na první zamyšlení a nezávazně soudím, že jsou dobré argumenty pro to, aby úřad takové podání odmítl. Bohužel v právu nelze vždy uplatňovat intuici a přibližnost. Nicméně i pokud by takové podání bylo přípustné, tak by správce daně nemělo zaskočit.

    Především takto uměle vytvořených daňových přiznání bude naprosté minimum z ekonomických důvodů na straně podatele. Proč byste navíc platil a' 30 Kč za každou stránku autorizované konverze daňového přiznání a ještě ztrácel čas docházením na CzechPOINT, když v tom pro Vás pravděpodobně v tomto případě není vůbec žádný užitek, kromě "trápení úřadu"?

    Vzhledem k minimálnímu počtu takovýchto podání by pak úřad měl kapacitně zvládat provést zpětnou konverzi do listinné podoby a data z ní pořídit běžným způsobem.

    Běžně to bude ale takto: podání přiznání v datové zprávě, provedené prostřednictvím datové schránky, zákon nevyžaduje e-podepisovat a potřebujete především potvrzení o podání a dodání do datové schránky správce daně (tzv. dodejku ~ analogie podacího lístku na poště). Dostačuje tedy vyplnit stávající nebo nově vzniklý elektronický formulář daňového přiznání, uložit ho do souboru na disk, přilogovat se do své datové schránky a soubor poslat svému FÚ jako přílohu zprávy. Gratis a bez odcházení na CzechPOINT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).