Hlavní navigace

Názor k článku Přežijí mikroplatební systémy 1. leden 2003? od Petr Kedzior - Nedovedu si představit, že by někdo byl skutečně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2002 20:32

    Petr Kedzior (neregistrovaný)
    Nedovedu si představit, že by někdo byl skutečně tak naivní, aby si myslel, že ČNB dřív nebo později proti platebním systémům na internetu nezasáhne. Celá historie této instituce je dlážděna kroky směřujícími k omezení jakéhokoli pokroku na poli českého bankovnictví, včetně ČNB přímo řízené likvidace "nepohodlných" subjektů, například Agrobanky nebo možná i IPB. Zároveň si ovšem nedokážu představit, že je někdo tak naivní, aby si myslel, že bankovní licence nějakou mystickou silou chrání vklady střadatelů. Dovolil bych si připomenout, že VŠECHNY zkrachovalé banky měly řádnou bankovní licenci. Byla to pouze a jen mizerná práce a lajdáckost ČNB při výkonu funkce bankovního dohledu (za kterou mimochodem nebyl nikdy nikdo pohnán k odpovědnosti)a neschopnost či zlý úmysl manažerů těchto bank, které způsobily ony miliardové ztráty. Tatáž ČNB teď ovšem tvrdí, že naše vklady umí ochránit. Legrační, ne? Už jenom stanovení maximální částky na účtech klientů ve výši 4,500 Kč zavání nesmírnou odborností ve stylu "Hele, Franto, tak kolik jim tam hodíme jako maximum? Já bych řek tak bůra, co ty na to?" "No já nevím, Pepo, není to moc? Čtyřka by mohla stačit." "Tak tam dáme něco mezi tím, dyk je to jedno, hlavně at už to máme z krku, stejně jim ty žádosti o licence zamítneme..."
    Neznám detaily ostatních platebních systémů, ale například Ilikeq vede veškeré prostředky klientů na odděleném transparentním účtu a nepoužívá je k financování vlastního hospodaření - pro srovnání se tedy chová daleko seriózněji a důvěryhodněji než český stát v otázce pojistného na sociální zabezpečení.
    Investoři platebních systémů by měli uvažovat o společné žalobě o náhradu škody vůči českému státu. Ti, kdo zde zavedení bankovních licencí obhajují, vůbec nechápou rozdíl mezi platebním systémem a bankou. Podle této logiky by bankovní licence měla být vyžadována i na platby prostřednictvím SMS zpráv, nebo potažmo třeba i na stravenky, za které můžete nakupovat v obchodech, a někde Vám dokonce za ně vrátí i peníze.
    No a Michal Stanovský v příspěvku "Tragédie či ne" toto nepochopení dotáhl ještě o stupeň dál - on si dokonce nedokáže představit ani podnikání jako takové bez povolení a tvrdí nám, že je to tak v civilizovaném světě normální. Není, Michale, není. Jestli chceš, založím ti do 48 hodin společnost v USA (je-li to civilizovaný svět, ponechávám Tvé úvaze), a nebudu k tomu potřebovat vůbec žádné povolení. Samotné slovo "živnost" je noční můrou všech překladatelů do AJ, protože jeho přesný ekvivalent neexistuje...ale to by bylo na dlouhou debatu přesahující toto téma.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).