Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Číst e-maily na mobilu? To nebude fungovat

19. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
Kdo už v 70. letech předpovídal, že jednou lidé budou běžně pracovat s počítači? Jak se software učil česky? A jak fungovaly první ISDN linky pro pevné připojení?

Být gramotný dnes znamená umět číst, psát a počítat, ale v roce 2000 být gramotný bude znamenat, že umíš číst, psát, počítat a pracovat na počítači. Tuhle předpověď si v polovině sedmdesátých let minulého století od svého otce vyslechla školačka T. M. 

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

Dnes je z ní jedna z významných osobností českého internetu. V novém dílu podcastového seriálu Příběhy z historie českého internetu vzpomíná na svá první setkání s počítači a internetem (odkaz na podcast najdete níže).

Právě kvůli předpovědi svého otce později vystudovala na pražské Vysoké škole ekonomické automatizaci systémů řízení a po škole se vrhla do víru softwarového byznysu, který se tehdy v Česku začínal rozvíjet.

„V lednu 1990 tady probíhala diskuse o kódovací stránce bratří Kamenických a Latin 2. V té době čeština na počítačích neexistovala, nemohl jste napsat český text, počítač češtině nerozuměl, neuměl abecedně třídit, na všechno se musely psát ovladače – na obrazovku, aby se fonty zobrazily, na klávesnice, pro tiskárny,“ vzpomíná na svou první práci při lokalizaci softwaru.

„My jsme tehdy vytvářeli terminologii. Dnes řekneme ‚ovladač‘, ale tehdy jsme ta slova neměli. Všichni jsme znali technickou angličtinu, ale nemluvili jsme o těch věcech česky,“ dodává. 

UX DAy - tip 2

O několik let později už pracovala pro Microsoft a poté v české pobočce jedné globální internetové firmy. A na přelomu tisíciletí byla svědkem toho, jak se předpověď jejího otce beze zbytku vyplňuje. 

Už jste uhodli, kdo je naším dnešní hostem? Podcast si můžete poslechnout na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix, Lecton nebo přímo zde:

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).